Στον αέρα οι νέες συντάξεις – «Όμηροι» 65.000 ασφαλισμένοι

Βόμβα έριξε η Ελληνική Στατιστική Αρχή αναφορικά με τις νέες συντάξεις  και τους χιλιάδες ασφαλισμένους (65.000 περίπου) που κατέθεσαν αίτηση πρόωρης συνταξιοδότησης,  αφού  αδυνατεί να υπολογίσει τον ετήσιο συντελεστή μεταβολής μισθών. Αυτό σημαίνει ότι είναι στον αέρα όσοι αποχώρησαν από την εργασία τους από τις 13/5/2016 και έπειτα.

Πιο συγκεκριμένα, η  ΕΛΣΤΑΤ παραδέχτηκε ότι αδυνατεί να διαμορφώσει το συντελεστή ετήσιας μεταβολής μισθών προκειμένου να υπολογιστούν οι νέες συντάξεις, δηλαδή οι συντάξεις όσων ασφαλισμένων αποχώρησαν από την εργασία τους από τις 13/5/2016 και έπειτα.

Έτσι οι συντάξεις αυτές μένουν στον “αέρα”, μιας και δεν αρκούν οι υπάρχοντες συντελεστές (νέα ποσοστά αναπλήρωσης, μέσες αποδοχές κάθε ασφαλισμένου) έτσι ώστε να υπολογιστούν. Περίπου 65.000 ασφαλισμένοι οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης με το νέο καθεστώς θα παραμείνουν «όμηροι» με μοναδικό πόρο επιβίωσης την προσωρινή σύνταξη.

Η ΕΛΣΤΑΤ  επισημαίνει  ότι δεν είναι δική της ευθύνη η καθυστέρηση κατάρτισης του μαθηματικού τύπου καθώς είχε ενημερώσει από το 2010 την αρμόδια αρχή  ότι αυτός ο αλγόριθμος δεν μπορεί να βρεθεί. Στην ανακοίνωση μάλιστα τονίζεται ότι «οι διαθέσιμες στατιστικές της ΕΛΣΤΑΤ δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατάρτιση του εν λόγω συντελεστή, επειδή αυτός αποκλίνει από το Δείκτη Κόστους Εργασίας που καταρτίζει και δημοσιεύει η ΕΛΣΤΑΤ (..)»

Η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ:

«Με αφορμή την αρθρογραφία που αναφέρεται στον υπολογισμό του συντελεστή ετήσιας μεταβολής μισθών του Ν. 4387/2016 και σε δήθεν καθυστέρηση από την πλευρά της ΕΛΣΤΑΤ, διευκρινίζονται τα εξής: Η ΕΛΣΤΑΤ, ανταποκρινόμενη στο αίτημα (που υπεβλήθη το Νοέμβριο του 2016) για τον υπολογισμό του ανωτέρω συντελεστή, συνεργάστηκε με τους εκπροσώπους της Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων και της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής.

“Το συμπέρασμα που προέκυψε είναι ότι οι διαθέσιμες στατιστικές της ΕΛΣΤΑΤ δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατάρτιση του εν λόγω συντελεστή, επειδή αυτός αποκλίνει από το Δείκτη Κόστους Εργασίας που καταρτίζει και δημοσιεύει η ΕΛΣΤΑΤ. Η εν λόγω απόκλιση είχε επισημανθεί στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή και στο πλαίσιο παλαιότερου αιτήματός της προς την ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με την κατάρτιση του συντελεστή ωρίμανσης για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών, σε εφαρμογή του Νόμου 3863/2010.

Σημειώνεται ότι η αναφορά στην «ετήσια μεταβολή μισθών, όπως προσδιορίζεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή», στα άρθρα 8, 28 και 35 του Ν. 4387/2016, περιελήφθη στο Νόμο χωρίς όμως να έχει προηγηθεί σχετική συνεργασία με την ΕΛΣΤΑΤ κατά τη διαδικασία σύνταξής του, όπως θα έπρεπε να είχε γίνει σύμφωνα με το άρθρο 11, παράγραφος 7, του Στατιστικού Νόμου 3832/2010, όπως ισχύει.

“Η ΕΛΣΤΑΤ πρότεινε πάντως στη Γ. Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων και την Εθνική Αναλογιστική Αρχή, να προβούν στη μελέτη και αξιολόγηση των μεθοδολογιών που χρησιμοποιούνται σε άλλες χώρες, προκειμένου να ληφθούν υπόψη στην ανάπτυξη, με την υποστήριξη της ΕΛΣΤΑΤ, της εθνικής μεθοδολογίας κατάρτισης του συντελεστή μεταβολής μισθών. Ως εκ τούτου, οι αναφορές ότι η ΕΛΣΤΑΤ επί εννέα μήνες εξέταζε την κατάρτιση του δείκτη είναι εκτός πραγματικότητας».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα