Στον αγώνα μαζί, αλλά στη μάσα… χώρια

Οι σχέσεις Μελισσανίδη-Σαββίδη πέρασαν και περνούν από χίλια μύρια κύματα. Ο ΠΑΟΚ πήρε το Kύπελλο με γκολ οφσάιντ και τώρα ο Ιβάν βλέπει πρωτάθλημα. Η ΑΕΚ συμμάχησε για την ανατροπή σκηνικού και όχι για να δει κάποιον χαλίφη στην θέση του χαλίφη

Του Νίκου Συνοδινού

Η κοινή ποντιακή καταγωγή και το όραμα για ανατροπή του ποδοσφαιρικού σκηνικού ένωσαν πριν από δύο χρόνια τον Δημήτρη Μελισσανίδη και τον Ιβάν Σαββίδη.

Η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ συμπορεύθηκαν διά των ηγετών τους τον Δεκέμβριο του 2015 σε μια άτυπη συμμαχία, προκειμένου η ΕΠΟ ν’ αλλάξει ρότα και τα πρωταθλήματα… χρώμα.

Η ταύτιση θέσεων και απόψεων για την αποκαθήλωση του Ολυμπιακού από την κορυφή πέρασε από χίλια μύρια κύματα. Οι κοινές μάχες έδιναν την θέση τους σε πάγωμα σχέσεων και από ’κεί ξανά σε αγωνιστικά μετερίζια που θα προκαλούσαν την κατάρρευση του «ερυθρόλευκου» οικοδομήματος.

Το όραμα όταν υλοποιείται προσγειώνεται στην πραγματικότητα. Εκεί που η ρήση «στον αγώνα μαζί, στη μάσα χώρια» έρχεται να δημιουργήσει αναταράξεις και μάλιστα έντονες μεταξύ Μελισσανίδη-Σαββίδη. Οι θέσεις εξάλλου στο χρυσοφόρο Chapmions League δεν είναι πολλές για την χώρα μας και, χωρίς αυτό, δύσκολα ελληνική ομάδα μπορεί να πάρει τα ηνία και να μεγαλουργήσει στο ποδόσφαιρό μας. Κανείς επενδυτής, όσο και αν αγαπάει την ομάδα του, δεν θα βάζει χρήματα σε ένα βαρέλι δίχως πάτο. Σε κάποια στιγμή ευελπιστεί σε ανταπόδοση, άμεση μέσω εσόδων της ομάδας του ή έμμεση από επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Ιβάν Σαββίδης, στα πρώτα του βήματα ως ποδοσφαιρικός παράγοντας στην Ελλάδα και σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους Ενώσεων, υποστήριζε για το πλάνο του:

«Εμείς δεν θέλουμε να γίνουμε σαν αυτούς… Θέλουμε να φτιάξουμε το ποδόσφαιρο και αυτό είναι προς το όφελoς όλων μας. Στην Ρωσία είχαμε κάποτε την ΤΣΣΚΑ που τα έπαιρνε όλα. Όμως στην συνέχεια επιχειρηματίες αγόρασαν διάφορες ομάδες και το μονοπώλιο της ΤΣΣΚΑ έπαψε. Δεν πάει άλλο η κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο».

Ο αντιμονοπωλιακός χαρακτήρας του ποδοσφαίρου μας βρήκε συμπαραστάτη τον Δημήτρη Μελισσανίδη, καθώς η ΑΕΚ ήλθε «καθαρή» –χωρίς χρέη– από τις χαμηλότερες κατηγορίες, έτοιμη να μεγαλουργήσει και να φθάσει στην κατάκτηση τίτλων.

Οι Σαββίδης – Μελισσανίδης πέρα από το ποδόσφαιρο είχαν πολύ καλές σχέσεις και σε προσωπικό επίπεδο. Το αφεντικό της ΑΕΚ ήταν καλεσμένος κι έδωσε το «παρών» στον γάμο του υιού του Σαββίδη.

Τον περασμένο Φεβρουάριο εντοπίστηκαν τα πρώτα σύννεφα στις σχέσεις Σαββίδη – Μελισσανίδη. Η αλλαγή στάσης του πρώτου, που δεν αντιμετώπιζε πλέον για επιχειρηματικούς αλλά και κυβερνητικούς λόγους τον Βαγγέλη Μαρινάκη σαν εχθρό, είχε προκαλέσει κυβερνητικό ρήγμα στην συμμαχία. Πολλοί μιλούσαν για το τέλος της.

Οι εκλογές της ΕΟΕ είχαν αποτελέσει ακόμη ένα αγκάθι. Ο Σαββίδης δεν έδωσε αρχικά μεγάλη βαρύτητα και ενοχλήθηκε από την επιμονή πολλών κύκλων (πολιτικών, επιχειρηματικών, ποδοσφαιρικών) να επηρεάσουν την ψήφο του Βαγγέλη Γραμμένου. Αρχικά έδωσε τον λόγο του στον Μαρινάκη ότι ο Γραμμένος θα ψηφίσει Κούβελο και στην συνέχεια, λόγω Πάνου Καμμένου – Σταύρου Κοντονή, τα «γύρισε» και είπε στον Γραμμένο να ψηφίσει Καπράλο.

Παρ’ όλα αυτά, δεν κατάλαβε ποτέ την σπουδαιότητα μιας τέτοιας ψηφοφορίας και ενοχλήθηκε από την διάσταση που δόθηκε. Ακόμη και σήμερα αναρωτιέται γιατί δεν τον κάλεσε νωρίτερα ο Μελισσανίδης που στήριζε τον Καπράλο, να συζητήσουν αυτό το θέμα αν για εκείνον ήταν τόσο σημαντικό…

Για… κακή τύχη Μελισσανίδη – Σαββίδη, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ συναντήθηκαν στον τελικό του Κυπέλλου. Η έδρα του τελικού πέρασε για λόγους ισονομίας από το Ολυμπιακό Στάδιο –έδρα της «Ένωσης»– στο ουδέτερο Πανθεσσαλικό Στάδιο Βόλου.

Ο τελικός εξελίχθηκε από γιορτή του ποδοσφαίρου σε ντροπή του αθλήματος. Το ξύλο ανάμεσα στους οπαδούς των φιναλίστ ήταν πρωτόγνωρο. Από θαύμα δεν θρηνήσαμε ανθρώπινη ζωή. Εντός του αγωνιστικού χώρου όμως είχαμε άλλα κόλπα.

Ο διαιτητής Κομίνης φάνηκε από την αρχή διατεθειμένος να χαριστεί στις αγριότητες κι έτσι δεν τιμώρησε καν με κίτρινη κάρτα τον Λέο Μάτος για την αγκωνιά του στον Πατίτο.

Τα… σπόρια και κάτι παραπάνω ο ρέφερι τα έδωσε απλόχερα στον «δικέφαλο» του βορρά. Η βραδιά έμελλε να περιλαμβάνει και διαιτητικό έγκλημα, με τον επόπτη Καλφόγλου να μη βλέπει μπροστά στα μάτια του το οφσάιντ στο νικητήριο γκολ του ΠΑΟΚ, με τον σκόρερ Ενρίκε να βρίσκει δίχτυα από αντικανονική θέση.

Η κούπα πήγε στην Θεσσαλονίκη και πολλοί οπαδοί της ΑΕΚ κατηγόρησαν τον Δημήτρη Μελισσανίδη πως δεν προστάτεψε την ομάδα τους. Είχε προηγηθεί το κοινό μήνυμα για την επόμενη μέρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο λίγες ώρες πριν από τον τελικό Κυπέλλου στο Πανθεσσαλικό.

Οι ισχυροί άνδρες των δύο «Δικεφάλων» γευμάτισαν μαζί σε εστιατόριο στην περιοχή της Πορταριάς του Βόλου και διαμήνυσαν σε κοινή δήλωση:

«Προσωπικά ανυπομονούμε για μια πραγματική γιορτή, μια γιορτή καθαρού και έντιμου ποδοσφαίρου, μια γιορτή όπου ο καλύτερος και πιο τυχερός θα επιβραβευθεί με το Κύπελλο Ελλάδας 2017 και ο ηττημένος θα χειροκροτηθεί για την προσπάθειά του.
»Τον τελικό αυτό πρέπει όλοι μαζί να τον κάνουμε ξεχωριστό τιμώντας και την ιστορία αλλά και την κοινή καταγωγή των ομάδων μας. Μας δίνεται η δυνατότητα να επιβεβαιώσουμε εμπράκτως το πώς θέλουμε το ποδόσφαιρο από εδώ και πέρα: Με πνεύμα “ευ αγωνίζεσθαι”, με έντιμη διαιτησία, με φιλάθλους και των δυο ομάδων στο γήπεδο, με ανταγωνισμό αλλά και με απόλυτο σεβασμό στον αντίπαλο.
»Ας σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων!
»Ενωμένοι μπορούμε να γυρίσουμε την σελίδα στο ελληνικό ποδόσφαιρο!»

Στον αγωνιστικό χώρο, αλλά και εκτός αυτού, οι Έλληνες φίλαθλοι είδαν… άλλα κόλπα.

Το αφεντικό της ΑΕΚ σε δηλώσεις του μετά το τέλος του τελικού με τον «δικέφαλο του βορρά» αποκάλεσε στημένο τον επόπτη, Γιώργο Καλφόγλου, ενώ ανέφερε πως αυτό δεν ήταν ένα ανθρώπινο λάθος!

«Για μένα δεν ήταν ανθρώπινο λάθος. Ο επόπτης ήταν στημένος. Τι να την κάνεις την συγγνώμη. Συγγνώμες στο Άγιο Όρος», είπε σχετικά ο Δημήτρης Μελισσανίδης.

Στο τέλος του καλοκαιριού, ωστόσο, οδηγηθήκαμε στις κρίσιμες εκλογές της ΕΠΟ. Ο Ιβάν Σαββίδης απαίτησε επικεφαλής της αντιπολίτευσης να είναι ο πρόεδρος της ΕΠΣ Μακεδονίας, Βαγγέλης Γραμμένος, ενώ ο Δημήτρης Μελισσανίδης αρκέστηκε στον εκτελεστικό γραμματέα, δηλαδή τον Αλέξη Δέδε. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης δεν προκάλεσε ρήξη, στήριξε με όλες τις δυνάμεις του τον Γραμμένο ο οποίος, συν τοις άλλοις, έχει ευρεία αποδοχή από τις Ενώσεις, αλλά και διείσδυση στις μετριοπαθείς υποστηρίκτριες ενώσεις του παλιού συστήματος της ΕΠΟ.

Έστω και μέσα από διαφωνίες, η Συμμαχία έφτασε να έχει «κλειδωμένες» τις εκλογές της ΕΠΟ. Και τα κατάφερε με θρίαμβο. Είκοσι χρόνια μετά… τις ιστορικές πλέον εκλογές της ΕΠΟ στην Αλεξανδρούπολη τον Νοέμβριο του 1997, που σηματοδότησαν την κυριαρχία του Ολυμπιακού στα κέντρα εξουσίας του ελληνικού ποδοσφαίρου, η αλλαγή σκυτάλης έγινε πραγματικότητα.

Ο Βαγγέλης Γραμμένος κυριάρχησε με ψήφους 48 έναντι 21 του αντιπάλου του, πρώην υπουργού Μακεδονίας-Θράκης της Ν.Δ., Γιώργου Καλαντζή (υπήρξαν επίσης 2 λευκά).

Η νέα εποχή έχει πλέον τριετή θητεία. Ο φόβος των φιλάθλων ότι οι Σύμμαχοι πιθανόν απλά να θέλουν να γίνουν χαλίφηδες στην θέση του χαλίφη, είναι πάντα ορατός. Με την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου, τα διαιτητικά λάθη είναι περιορισμένα, αλλά ο δεύτερος γύρος προμηνύεται… θερμός.

Οι διαιτητές που θεωρήθηκαν από ΑΕΚ και ΠΑΟΚ «εκφραστές» της κυριαρχίας του Ολυμπιακού τα προηγούμενα χρόνια, αποκλείστηκαν από τους πίνακες, οι οποίοι βγήκαν πριν από τις εκλογές.

Το ίδιο και οι παρατηρητές, ακόμη και αν κάποιοι υπήρξαν στο πρόσφατο παρελθόν υψηλόβαθμα στελέχη στην Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας.

Με το «καλημέρα» στο νέο πρωτάθλημα, ο Δημήτρης Μελισσανίδης δήλωνε:

«Δρομολογούνται αρκετά πράγματα, ώστε να φτιάξει το ποδόσφαιρο. Υπάρχει καινούργια διοίκηση στην ΕΠΟ, άφθαρτοι άνθρωποι και καθαροί, θα δούμε. Όλα η νεκροψία θα τα δείξει».

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Δ. Μελισσανίδης έφτανε μέχρι τα Γρεβενά για να παραστεί στην κοπή της πίτας της τοπικής Ποδοσφαιρικής Ένωσης, προκειμένου να ενισχύσει τις σχέσεις του στα διοικητικά δρώμενα του ποδοσφαίρου.

Η ισορροπία ανάμεσα στους δύο δικεφάλους διαταράχθηκε με την αντικατάσταση του Δημοσθένη Κουπτσίδη. Ο πρόεδρος της ΕΠΣ Γρεβενών απέκτησε κώλυμα λόγω παραπομπής του σε δίκη, και αντικαταστάθηκε από τον Γιώργο Πανίδη της ΕΠΣ Ξάνθης. Έτσι, η ισορροπία 6-6 μεταξύ των μελών του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας που εξελέγησαν από τις ενώσεις, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου Βαγγέλη Γραμμένου, έγινε πλειοψηφία, υπέρ του μπλοκ του βορρά (ΠΑΟΚ) απέναντι σε αυτό του νότου (ΑΕΚ) με 7-5.

Πιο κοντά στον Ιβάν Σαββίδη είναι oι: Βαγγέλης Γραμμένος (πρόεδρος ΕΠΟ), Αστέριος Αντωνίου (πρόεδρος ΕΠΣ Πέλλας και αντιπρόεδρος της ΕΠΟ), Παναγιώτης Διακοφώτης (πρόεδρος ΕΠΣ Δωδεκανήσου), Κωνσταντίνος Βρακάς (πρόεδρος ΕΠΣ Ηπείρου), Γιώργος Χατζησαρόγλου (πρόεδρος ΕΠΣ Δράμας), Γιώργος Πανίδης (πρόεδρος ΕΠΣ Ξάνθης) και Περικλής Λασκαράκης (πρόεδρος της ΕΠΣ Θεσσαλίας), που είναι και ταμίας της Ομοσπονδίας.

Αντίστοιχα στον Δημήτρη Μελισσανίδη είναι πιο κοντά  οι: Νικόλαος Βακάλης (αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΠΟ και πρόεδρος ΕΠΣ Σάμου), Παναγιώτης Δημητρίου (πρόεδρος ΕΠΣ Αθηνών), Παναγιώτης Παπαχρήστος (πρόεδρος ΕΠΣ Αιτωλοακαρνανίας), Σταύρος Ψαρόπουλος (πρόεδρος ΕΠΣ Λέσβου) και Λεωνίδας Θωμαΐδης (προτάθηκε από ΕΠΣ Αθηνών). Το 17μελές Δ.Σ. συμπληρώνουν οι Γιώργος Στράτος (πρόεδρος Superleague), Λεωνίδας Λεουτσάκος (πρόεδρος Football League) και οι Τάκης Αγραφιώτης (αντιπρόεδρος Ολυμπιακού), Μάκης Γκαγκάτσης (αντιπρόεδρος ΠΑΟΚ) και Βαγγέλης Ασλανίδης (πρόεδρος ΑΕΚ) που εξελέγησαν ως εκπρόσωποι της διοργανώτριας. Και εδώ οι ψήφοι είναι 2 έναντι 2 με καθοριστική την ψήφο του Τάκη Αγραφιώτη κατά περίπτωση.

Ο εκτελεστικός γραμματέας της ΕΠΟ, Αλέξης Δέδες, πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΚ, είναι επίσης άνθρωπος-κλειδί, που λόγω του θεσμικού του ρόλου επιδιώκει να τηρεί τις ισορροπίες. Πρόσφατα στον απολογισμό πενταμήνου ο επικεφαλής της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας Βίτορ Περέιρα σε επιστολή που έστειλε στις Επιτροπές Διαιτησίας των ΕΠΣ, διαιτητές, βοηθούς, παρατηρητές και εκπαιδευτές διαιτησίας έκανε  ονομαστική αναφορά μόνο σε δύο πρόσωπα. Στον πρόεδρο της ΕΠΟ Βαγγέλη Γραμμένο και τον εκτελεστικό γραμματέα Αλέξη Δέδε. Τώρα τι σχέση έχει ο Δέδες με την διαιτησία, μόνο ο ίδιος ο Περέιρα θα μπορούσε να μας το πει.

Το κομμάτι της διαιτησίας είναι αυτό που ίσως απασχολήσει περισσότερο από κάθε άλλο το πρωτάθλημα στον δεύτερο γύρο. Ο Ιβάν Σαββίδης φρόντισε να ξύσει την πληγή του Κυπέλλου στη συνέντευξη που έδωσε στο PAOK TV:

«Από την μία πλευρά αυτή η χρονιά ήταν ενδιαφέρουσα γιατί έγινε η κατάρριψη του συστήματος. Αλλά από την άλλη η μεγάλη χαρά που μας έφερε η κατάκτηση του Κυπέλλου. Κοιτώντας στα μάτια, σας λέω ότι το κερδίσαμε πανάξια. Κανείς δεν μας το χάρισε, κανείς δεν μας βοήθησε. Είναι ανοησίες ορισμένων για να καλύψουν τις αδυναμίες τους».

Βεβαίως, ο λόγος για ανοησίες για να καλύψουν τις αδυναμίες τους δεν αφορά τον Αλαφούζο ή τον Μαρινάκη.

O μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ, που είναι προφανές σε ποιον απευθυνόταν, μίλησε και για την σημερινή κατάσταση:

«Σήμερα το ρόστερ της ομάδας, όπως και των διοικητικών στελεχών, είναι το καλύτερο στην Ελλάδα. Είναι ένα δυνατό ρόστερ, ένα ρόστερ πρωταθλητών. Μόνο εμείς μπορούμε να γίνουμε πρωταθλητές και να εκπροσωπούμε άξια το ελληνικό ποδόσφαιρο στο Chapmions League. Αυτός θα είναι ο κυρίαρχος στόχος στον επόμενο γύρο».

Προφανώς ο Δημήτρης Μελισσανίδης έχει άλλη άποψη. Ήδη επικοινωνιακά ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος δήλωσε ότι «Η ΑΕΚ είναι καλύτερη ομάδα από τον ΠΑΟΚ». Ανάμεσα στους δύο Πόντιους πλέον υπάρχει ένα «μορατόριουμ», παρά μια «συμμαχία» όπως ξεκίνησε. Το ποδοσφαιρικό βαρομετρικό τους επόμενους μήνες θα είναι χαμηλό και θα προκαλέσει ισχυρές καταιγίδες. Ποιος θ’ αντέξει για να κόψει πρώτος το νήμα; Η διαιτησία πού θα «γείρει»; Μεγάλα ερωτηματικά τώρα, αλλά η απάντηση σε 3-4 μήνες…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα