Στον Βρετανό συγγραφέα ιαπωνικής καταγωγής, Καζούο Ισιγκούρο, το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2017

Στον Βρετανό συγγραφέα ιαπωνικής καταγωγής, Καζούο Ισιγκούρο, ο οποίος από την ηλικία των 5 ετών μετανάστευσε με την οικογένειά του στην Βρετανία, απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2017, επειδή, μέσα από τα μυθιστορήματα του αποκάλυψε την «άβυσσο κάτω από την ψευδαίσθησή μας ότι είμαστε συνδεδεμένοι με τον κόσμο», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Σουηδική Ακαδημία που απονέμει το βραβείο αυτό, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 9 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (945.000 ευρώ).

Εδώ να θυμηθούμε ότι το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2016 είχε απονεμηθεί στον ερμηνευτή και τραγουδοποιό Μπομπ Ντίλαν. Με την φετινή βράβευση, η Ακαδημία φαίνεται να κάνει στροφή στην πιο παραδοσιακή ερμηνεία της έννοιας της λογοτεχνίας για το συγκεκριμένο βραβείο.

«Είναι μια υπέροχη τιμή, κυρίως επειδή σημαίνει πως βρίσκομαι στα ίχνη των μεγαλύτερων συγγραφέων και αυτό είναι ένας καταπληκτικός έπαινος», δήλωσε στο BBC ο ίδιος και πρόσθεσε πως ελπίζει ότι το βραβείο Νόμπελ θα είναι μια δύναμη για το καλό. «Ο κόσμος βρίσκεται σε μια πολύ αβέβαιη στιγμή και ελπίζω πως όλα τα βραβεία Νόμπελ θα είναι μια δύναμη για κάτι θετικό στον κόσμο, όπως είναι αυτή τη στιγμή».

«Θα με συγκινούσε πολύ αν μπορούσα με κάποιο τρόπο να συνεισφέρω σ’ ένα κλίμα που θα συμβάλει σε μια θετική ατμόσφαιρα στους πολύ αβέβαιους καιρούς μας», τόνισε επίσης ο Ισιγκούρο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα