Στον… προθάλαμο του φρενοκομείου

Σύμφωνα με τον Τζορτζ Όργουελ «κάθε πόλεμος, όταν πλησιάζει, παρουσιάζεται σαν μια αναπόφευκτη πράξη αυτοάμυνας απέναντι σε ένα μανιακό δολοφόνο».

Το πρόβλημα δεν είναι τόσο το γεγονός ότι η ρήση του Βρετανού συγγραφέα τείνει να επιβεβαιωθεί ΚΑΙ στην περίπτωση της κλιμακούμενης κόντρας ΗΠΑ – Βορείου Κορέας, όσο το ότι στο τιμόνι των δύο χωρών βρίσκονται ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Κιμ Γιονγκ Ουν. Ηγέτες δηλαδή που ανεξαρτήτως του αν θα φορέσουν τη μάσκα του αμυνόμενου ή του δολοφόνου, δεν το έχουν σε τίποτα να ξεκλειδώσουν απερίσκεπτα την καγκελόπορτα του φρενοκομείου…

Επιμέλεια: Νίκος Τσαγκατάκης

Τα τελευταία 24ωρα τα βλέμματα της παγκόσμια κοινότητας είναι στραμμένα στην κορεατική χερσόνησο στην ανατολική Ασία. Εκεί δηλαδή που το δικτατορικό καθεστώς της Β. Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, βρυχάται και απειλεί ότι μπορεί να πλήξει με πυρηνικά τις ΗΠΑ. Και σαν να μην έφταναν οι λεονταρισμοί τους βραχύσωμου δικτατορίσκου, ήρθε κι ένα αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Washington Post να κάνει τον Λευκό Οίκο… κόκκινο από το κακό του!

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας που επικαλείται απόρρητα συμπεράσματα εμπειρογνωμόνων των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών η Βόρεια Κορέα κατάφερε να ολοκληρώσει με επιτυχία τη σμίκρυνση μιας πυρηνικής κεφαλής ώστε αυτή να μπορεί να «φορεθεί» σε έναν από τους διηπειρωτικούς πυραύλους της.

Εκτόξευση βαλλιστικών… απειλών!
Η σμίκρυνση μιας ατομικής βόμβας αποτελεί κατά τους ειδικούς μια εξαιρετικά πολύπλοκη διαδικασία και στην Ουάσιγκτον κυριαρχούσε για καιρό η εκτίμηση ότι η Πιονγκγιάνγκ χρειαζόταν αρκετό χρόνο ακόμη ώστε να φτάσει στο επιθυμητό γι’ αυτήν αποτέλεσμα. Δυστυχώς, όμως, αν αληθεύει το δημοσίευμα της Washington Post, η Β. Κορέα νίκησε τον χρόνο κι αυτός ο φόβος πυροδότησε την έκρηξη του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έβγαλε άμεσα το δικό του πολεμικό ανακοινωθέν.

«Η Βόρεια Κορέα καλά θα κάνει να μην κάνει κι άλλες απειλές προς τις ΗΠΑ. Θα βρεθεί αντιμέτωπη με φωτιά και οργή που ο κόσμος δεν έχει ξαναδεί ποτέ» είπε επί λέξει ο Αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Νιού Τζέρσι.

Ποια ήταν η (αντ)απάντηση της Β. Κορέας; Ότι «εξετάζει προσεκτικά» ένα σχέδιο επίθεσης με πυραύλους εναντίον της νήσου Γκουάμ του Ειρηνικού, που αποτελεί επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών! Μάλιστα εκπρόσωπος των βορειοκορεατικών Ενόπλων Δυνάμεων δήλωσε στο εθνικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας του ότι το σχέδιο επίθεσης θα «τεθεί σε εφαρμογή οποιαδήποτε στιγμή με πολλαπλό και διαδοχικό τρόπο» μόλις ανάψει το πράσινο φως ο Κιμ Γιόνγκ Ουν.

Μια διαφορετική εκδοχή έδωσε άλλος εκπρόσωπος του στρατού της Β. Κορέας σύμφωνα με την οποία η Πιονγκγιάνγκ δεν αποκλείεται να επιτεθεί «προληπτικά», εφόσον η Ουάσινγκτον προβεί σε προκλητικές ενέργειες. Είναι πρόδηλο ότι με ηγέτες τύπου Κιμ Γιονγκ Ουν το τι μπορεί να θεωρηθεί προκλητική ενέργεια είναι εξαιρετικά δύσκολο να προσδιοριστεί. Πρόσφατα, για παράδειγμα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε –έχοντας και την κινεζική συναίνεση– την επιβολή περαιτέρω οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Β. Κορέας, με το καθεστώς να απαντά ότι παραβιάζεται βίαια η κυριαρχία του και να απειλεί ότι οι ΗΠΑ «θα πληρώσουν το τίμημα».

Και τώρα τι;
Ωστόσο, άλλο τόσο δύσκολο να προβλεφτεί είναι και η γενικότερη αντίδραση των ΗΠΑ. Ο Ντόναλντ Τραμπ, με το… καλημέρα της προεδρικής θητείας του στον Λευκό Οίκο έδωσε δείγματα του τι είναι διατεθειμένος να κάνει. Τον περασμένο Απρίλιο, με μία απόφαση που ξένισε ως το προς το επείγον, κάλεσε τη Γερουσία προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη της για την κατάσταση με την Βόρεια Κορέα και τα σχέδια της νέας διακυβέρνησης απέναντι στον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Θυμίζεται, επίσης, ότι με αφορμή τον βομβαρδισμό με χημικά στην πόλη Ιντλίμπ της Συρίας αμερικανικοί πύραυλοι «χτύπησαν» το αεροδρομίου της συριακής κυβέρνησης, ενώ ο θάνατος ενός Αμερικανού πεζοναύτη στο Αφγανιστάν στάθηκε η αφορμή να πατήσει η Ουάσινγκτον το κουμπί για την εκτόξευση της βόμβας MOAB (Massive Ordinance Air Blast), που είναι ισχυρότερη μη πυρηνική βόμβα που διαθέτουν στο οπλοστάσιό τους οι ΗΠΑ και έχει το παρατσούκλι «μητέρα όλων των βομβών».

Αν σε όλα τα παραπάνω συνυπολογιστεί και το «μασάζ» της κοινής γνώμης στις ΗΠΑ (σ.σ. σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του CNN το 77% των Αμερικανών ανησυχούν ότι η Βόρεια Κορέα είναι ικανή να πραγματοποιήσει εκτόξευση πυραύλου, ο οποίος θα μπορούσε να πλήξει την γεωγραφική επικράτεια των ΗΠΑ), το σκηνικό του πολεμικού θεάτρου που έχει στηθεί περιμένει απλώς το τρίτο κουδούνι για ξεκινήσει η «φρενοβλαβής» παράσταση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα