Στουρνάρας για χρέος: Ζητάμε μείωση επιτοκίων και σημαντική επιμήκυνση

Την ελπίδα του ότι μετά από τέσσερα χρόνια λιτότητας οι εταίροι θα βοηθήσουν  την Ελλάδα να μειώσει το χρέος της, ώστε αυτό να καταστεί μακροχρονίως βιώσιμο, εξέφρασε σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Liberation ο Γιάννης Στουρνάρας.

«Ιδανικά, θα πρέπει οι πιστωτές μας, δηλαδή ουσιαστικά τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης, να μας κάνουν δώρο το ήμισυ αυτού του χρέους. Ξέρουμε όμως ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει, δεν είναι ρεαλιστικό. Το ταγκό χορεύεται με δύο. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε πάρει κανένα δώρο. Η Ελλάδα έχει επωφεληθεί από δάνεια των κρατών – μελών της Ευρωζωνης και του ΕΜΣ, δάνεια που παράγουν τόκους και τα οποία εξοφλούμε. Αυτό που ζητάμε απλά είναι καλύτερους όρους που θα μπορούσαν να πάρουν τη μορφή της μείωσης των επιτοκίων καθώς και σημαντική επιμήκυνση της αποπληρωμής. Αν δεν γίνει αυτό η Ελλάδα θα πρέπει να πετύχει τεράστια δημοσιονομικά πλεονάσματα ώστε να γίνει το χρέος βιώσιμο, άρα να επιβληθούν νέες θυσίες στον ελληνικό λαό», παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών.

Κάνοντας μια ανασκόπηση των εξελίξεων που φυσιολογικά οδηγούν σε περαιτέρω διευθέτηση του ζητήματος του χρέους της χώρας ο κ. Στουρνάρας είπε: «Στις 27 Νοεμβρίου του 2012, οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ υποσχέθηκαν ότι θα έκαναν ότι μπορούσαν να μας βοηθήσουν να γίνει το χρέος βιώσιμο μόλις μπορέσουμε να πετύχουμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα. Το Απρίλιο του 2014 η Eurostat θα πρέπει να επιβεβαιώσει ότι έχουμε πετύχει το στόχο οπότε θα μπορεί από εκείνη τη στιγμή να ξεκινήσει η συζήτηση. Θα πρέπει να δούμε από πού ξεκινήσαμε: Ξεκινήσαμε από ένα έλλειμμα 10% το 2009, και τέσσερα χρόνια αργότερα, πετύχαμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή μια προσπάθεια της τάξης του 20% του ΑΕΠ κάτι που είναι αδύνατο σε τόσο σύντομο χρόνο. Ήλθε η στιγμή να μας βοηθήσουν επιπλέον για να πετύχουμε τους στόχους μας».

Σε ερώτηση για το εάν θα ήταν έτοιμος να δεχθεί ένα είδος ανταλλαγής ώστε με κάθε μεταρρύθμιση να υπάρχει μείωση χρέους ο κ. Στουρνάρας απάντησε ότι «αυτή θα ήταν η καλύτερη λύση».

«Αλλά αυτό στην πράξη θα σημαίνει επανέναρξη μια ευαίσθητης συζήτησης για ένα νέο κούρεμα μετά το κούρεμα του 2012 που έγινε στον ιδιωτικό τομέα. Μια τέτοια συζήτηση μπορεί να γίνει μόνο με συναίνεση στην Ευρωζώνη», τόνισε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα