Στο διεθνές σκαμνί η Ελλάδα για μία δολοφονία στο κέντρο της Αθήνας

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δέχθηκε ότι οι ελληνικές αστυνομικές και δικαστικές Αρχές υπέπεσαν σε σειρά παραλείψεων.

Μια δολοφονία στο κέντρο της Αθήνας κάθισε για μια ακόμη φορά την Ελλάδα στο διεθνές σκαμνί, καθώς 13 χρόνια μετά την δολοφονία ενός Αλβανού υπηκόου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) καταδίκασε την χώρα μας και επιδίκασε αποζημίωση στους συγγενείς του.

Το 2004 ο L.B. και δύο ομοεθνείς του είχαν εμπλακεί σε καυγά με ένα τρίτο άτομο έξω από μία πιτσαρία στο κέντρο της Αθήνας. Κάποιες ώρες αργότερα και ενώ επέστρεφε στο σημείο για να συναντήσει έναν φίλο του, δέχτηκε χτύπημα στο πρόσωπο από άγνωστο άτομο και έπεσε αναίσθητος. στο έδαφος.

Ο άτυχος άνδρας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, αλλά λίγες ημέρες μετά υπέκυψε στα τραύματά του. Την επομένη του θανάτου του L.B., ο V.D., φίλος και ένας εκ των εμπλεκομένων στον αρχικό καυγά κατήγγειλε το περιστατικό στην Αστυνομία και υπέδειξε ως δράστες ένα άγνωστο άτομο καθώς και το άτομο, με το οποίο διαπληκτίστηκαν εκείνη τη μέρα. «Θα μάθετε ποιος είμαι και τι θα κάνω για εσάς, και θα μετανιώσετε που πατήσατε πόδι στην Ελλάδα», κατέθεσε ο μάρτυς ότι είπε το άτομο αυτό, το οποίο συνελήφθη και δικάστηκε από τα ελληνικά δικαστήρια.

Ωστόσο, και έπειτα από δικαστικό αγώνα που διήρκεσε πεντέμισι χρόνια, ο κατηγορούμενος απαλλάχτηκε της κατηγορίας λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων.

Οι γονείς και η αδελφή του θανόντος προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), το οποίο δέχθηκε ότι οι ελληνικές αστυνομικές και δικαστικές Αρχές υπέπεσαν σε σειρά παραλείψεων καθ΄ όλη την πολυετή διάρκεια της διαδικασίας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ανάκριση του κατηγορουμένου για την υπόθεση σχεδόν δύο χρόνια μετά το περιστατικό.

Το γεγονός ότι οι άμεσοι συγγενείς του θανόντος δεν συμμετείχαν στη διεξαγωγή των ερευνών στο βαθμό που απαιτείται βάσει των προβλεπομένων διαδικασιών του άρθρου 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς και το ότι οι αρμόδιες αρχές δεν διερεύνησαν την υπόθεση με την απαιτούμενη επιμέλεια, καθώς και ότι δεν εξετάστηκε το ζήτημα της ύπαρξης ρατσιστικού κινήτρου στην υπόθεση βάρυνε ιδιαίτερα στην απόφαση του ΕΔΔΑ.

Έτσι το 2017 έκλεισε με μία ακόμη καταδίκη της Ελλάδας για παραβίαση του άρθρου 2 της ΕΣΔΑ (δικαίωμα στη ζωή), επιδικάζοντας σε καθέναν από τους συγγενείς το ποσό των 13.000 ευρώ ως αποζημίωση για ηθική βλάβη και το ποσό των 2.000 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα