Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η επιβολή ΦΠΑ στις δικηγορικές αμοιβές

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το θέμα της επιβολής ΦΠΑ στις δικηγορικές αμοιβές. Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών αναφέρει τα εξής:

«Η σημαντική αυτή εξέλιξη προέκυψε από σχετική απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου του Βελγίου, στο οποίο, όπως είναι γνωστό, εδώ και μερικούς μήνες εκκρεμούσε αίτηση Δικηγορικών Συλλόγων του Βελγίου για ακύρωση της επιβολής ΦΠΑ στις αμοιβές των δικηγόρων, ενώ παρέμβαση υπέρ των αιτούντων είχε ασκήσει και το Συμβούλιο των Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρώπης (CCBE). Συγκεκριμένα, το Βελγικό Συνταγματικό Δικαστήριο, με την 165/2014 απόφασή του, η οποία εκδόθηκε την 13.11.2014, αναβάλλοντας την έκδοση οριστικής απόφασης επί του θέματος, απευθύνει 4 προδικαστικά ερωτήματα στο Δικαστήριο της Ε.Ε.

Το ενδιαφέρον είναι ότι με τα ερωτήματα αυτά, μετά από εκτενές σκεπτικό, δεν ζητείται μόνο να εξετασθεί η δυνατότητα μερικής εξαίρεσης των αμοιβών για παροχή δικηγορικών υπηρεσιών από το ΦΠΑ (σε ορισμένες δηλαδή μόνο περιπτώσεις, όπως στις παρεχόμενες στο πλαίσιο της νομικής βοήθειας δικηγορικές υπηρεσίες), αλλά τίθεται υπό αμφισβήτηση ακόμη και ο ίδιος ο πυρήνας του ζητήματος, το κατά πόσο δηλαδή γενικώς η επιβολή ΦΠΑ στις δικηγορικές αμοιβές –όπως και η Οδηγία 2006/112, που προβλέπει την εναρμόνιση των φορολογιών σε σχέση με τον ΦΠΑ, δυνάμει της οποίας επιβλήθηκε ΦΠΑ στις αμοιβές από δικηγορικές υπηρεσίες– είναι σύμφωνη με συγκεκριμένους θεμελιώδεις κανόνες δικαίου που διέπουν την ευρωπαϊκή έννομη τάξη, όπως, ιδίως, με τη Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. (άρθρο 47, αλλά και 20 και 21), την ΕΣΔΑ (άρθρο 6), το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα (άρθρο 14), αλλά και την ίδια τη Συνθήκη της Ε.Ε. (άρθρο 9).

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η προδικαστική αυτή απόφαση προκάλεσε ενθουσιασμό στις τάξεις των Βέλγων –και όχι μόνο– δικηγόρων, αναμένεται δε με αγωνία η κρίση του Δικαστηρίου της Ε.Ε. επί του θέματος αυτού, το οποίο απασχολεί έντονα και τους Έλληνες δικηγόρους».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα