Στο σκαμνί για διαφθορά οι… διεθνείς ηγέτες

Η πρόσφατη σύλληψη του προέδρου της Ισπανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Άνχελ Μαρία Βιγιάρ, αλλά και οι επιβεβαιωμένη από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή εμπλοκή του αντιπροέδρου της FINA Χουσαϊν Αλ Μουσαλάμ, αποτελούν δύο ακόμα κρίκους στην αλυσίδα των αποκαλύψεων περί διαφθοράς στο διεθνές αθλητικό στερέωμα.

Η ιστορία με τον Βιγιάρ, που συνελήφθη την περασμένη Τετάρτη για απιστία στην διοίκηση, υπεξαίρεση, δωροδοκία, πλαστογραφία και πιθανή συγκάλυψη περιουσιακών στοιχείων, θυμίζει αρκετά ανάλογες υποθέσεις που αφορούν στελέχη προηγούμενων διοικήσεων της ΕΠΟ, στα οποία έχουν απαγγελθεί κατηγορίες από την ελληνική δικαιοσύνη.

Από την άλλη πλευρά ο Κουβεϊτιανός αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Υγρού Στίβου φέρεται, σύμφωνα με το ηχητικό ντοκουμέντο που έφεραν στο φως της δημοσιότητας  οι «Times» του Λονδίνου και το γερμανικό περιοδικό «Spiegel», να ζητά προμήθεια 10% για μία εμπορική συμφωνία ύψους 40-50 εκατ. δολαρίων, που αφορά την Ασιατική Ολυμπιακή Επιτροπή, στην οποία ο ίδιος ήταν γενικός διευθυντής.

Ο παράγοντας από το Κουβέιτ εμπλέκεται από τις αμερικανικές διωκτικές αρχές και στο πολύκροτο σκάνδαλο διαφθοράς στη FIFA, μαζί με τον σεϊχη Αχμάντ αλ-Φαχάντ αλ-Σαμπάχ, του οποίου ο Αλ Μουσαλάμ θεωρείται «δεξί χέρι».

Η διαφθορά έχει παρεισφρήσει για τα καλά στον αθλητισμό δεν είναι φυσικά μόνο ασιατικο, ελληνικό ή ισπανικό φαινόμενο. Τα τελευταία χρόνια οι αποκαλύψεις που αφορούν δωροδοκίες στελεχών διεθνών ομοσπονδιών έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας.

Τον Oκτώβριο του 2010 ο Ρεϊνάλντ Τεμαρί, Πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας της Ωκεανίας καταγράφηκε από τους Sunday Times να λέει ότι δύο υποψηφιότητες για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 του πρόσφεραν από 10 ως 12 εκατομμύρια δολάρια για να ψηφίσει υπέρ τους, ενώ στο ίδιο ρεπορτάζ των δημοσιογράφων της βρετανικής εφημερίδας, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIFA, Αμος Αντάμου από τη Νιγηρία, έχει καταγραφεί να λέει ότι θέλει 800.000 δολλάρια για να χτίσει τέσσερα τεχνητά ποδοσφαιρικά γήπεδα, παρότι είναι αντίθετα με τους κανονισμούς της Διεθνούς Ομοσπονδίας.

Και οι δύο πρόσθεσαν ότι μπορούν να φέρουν τους καμουφλαρισμένους δημοσιογράφους σε επαφή με τους συναδέρφους τους, που αποφασίζουν που θα γίνει η κάθε διοργάνωση. Αφού το ρεπορτάζ βγήκε στον αέρα, οι δύο άνδρες αποπέμφθηκαν από κάθε ποδοσφαιρική δραστηριότητα, μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα.

Τελικά το Νοέμβριο του 2010, το τότε μέλος της Εκτελεστικής Τσακ Μπλέιζερ – που τώρα φέρεται να είναι ο άνθρωπος που έκανε τις αποκαλύψεις στο FBI – ανακοίνωσε ότι δεν υπήρχε κάποιο αδιάσειστο στοιχείο εις βάρος των δύο υποψηφιοτήτων, ενώ ο Αντάμου αποκλείστηκε για τρία χρόνια από το ποδόσφαιρο και ο Τεμαρί για ένα.

Καταγγελίες και υπόνοιες για Ρωσία και Κατάρ

Τον Δεκέμβριο του 2010 ο Μπλάτερ ανακοίνωνε ότι τα επόμενα δύο Μουντιάλ θα γίνουν το 2018 στη Ρωσία και το 2022 στο Κατάρ, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Προέδρου της Αγγλικής Ομοσπονδίας Ρότζερ Μπέρντεν – που επίσης ήταν υποψήφια για Μουντιάλ του 2018 – με τον ίδιο να μιλά για αδιαφανείς διαδικασίες εκλογής.

Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Αγγλίας δεν μπορούσε να χωνέψει πως η υποψηφιότητα της για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 απορρίφθηκε και προσέλαβε ιδιωτικούς ερευνητές για να βρουν στοιχεία. Τελικά αποκαλύφθηκε ότι έξι μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής είχαν ανήθικη συμπεριφορά στη διάρκεια των υποψηφιοτήτων, αλλά η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, δεν δέχεται τα αποτελέσματα των ερευνών και μιλά για… στοιχεία χωρίς στοιχεία.

Τον Μάιο του 2011 ο Αμαντού Ντιαλό από την Γκάνα κατηγορήθηκε ότι δωροδοκούσε για λογαριασμό της υποψηφιότητας του Κατάρ για το 2022. Ο συγκεκριμένος παράγοντας εργαζόταν για έξι χρόνια στην FIFA σαν σύμβουλος του τότε υποψήφιου για την προεδρία Μοχάμεντ Μπιν Χαμάν. Η επιτροπή ηθικής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, αποφάσισε στις 29 Μαϊου την αναστολή κάθε ποδοσφαιρικής δραστηριότητας για τον Μπιν Χαμάν αλλά και για τον Αντιπρόεδρο της FIFA Τζακ Γουόρνερ, επειδή φέρονται να δωροδόκησαν την Ποδοσφαιρική Ενωση της Καραϊβικής για να ψηφίσει υπέρ του Κατάρ.

Πληθαίνουν οι φωνές για το Κατάρ

Μπορεί αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές στη FIFA τον Ιούνιο του 2011, το Κατάρ να δήλωνε προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν δωροδόκησε για να πάρει το Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά στη συνέχεια νέες αποκαλύψεις βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας.

Τον Ιούλιο του 2012 η FIFA αναγκάζεται να προσλάβει ένα Αμερικανό δικηγόρο για να ερευνήσει την διαφθορά στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και ο ίδιος ο Μάικλ Γκαρσία όπως είναι το όνομα του, δηλώνει μετά από ένα μήνα ότι θα ψάξει να βρει πως κέρδισαν τα Μουντιάλ, η Ρωσία και το Κατάρ. Την ίδια στιγμή το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Τεό Ζβάνζιγκερ δηλώνει ότι η ανάθεση της διοργάνωσης στο Κατάρ ήταν ένα κραυγαλέο λάθος.

Τον Αύγουστο του 2013, υπό το βάρος των αντιδράσεων, ο Μπλάτερ λέει ότι θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή για να αποφασίσει πότε ακριβώς θα γίνει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του Κατάρ και λίγο αργότερα παραδέχεται ότι ήταν λάθος να δοθεί στη χώρα αυτή η διοργάνωση.

Νέες κατηγορίες για το 2022

To πιο βαρύ χτύπημα, όμως, ήρθε όταν η Telegraph αποκάλυψε έγγραφα ότι ο πρώην Αντιπρόεδρος Τζακ Γουόρνερ – που είναι τώρα μεταξύ των 14 κατηγορουμένων – και η οικογένεια του πήραν εκατομμύρια από εταιρεία που ελέγχεται από πρώην ποδοσφαιρικό παράγοντα του Κατάρ, αμέσως μετά τη νίκη της υποψηφιότητας της χώρας για το 2022. Ο Γουόρνερ πήρε 1,2 εκατομμύρια δολάρια, ενώ άλλα 750.000 πήγαν στα παιδιά του. Αλλά 400.000 πήγαν σε ένα συνεργάτη του.

Ο απόηχος των καταγγελιών και των κατηγοριών γύρω από χρηματισμούς στελεχών της FIFA προκειμένου να ψηφίσουν υπέρ της υποψηφιότητας του Κατάρ για το Μουντιάλ του 2022 συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Κλείνοντας αξίζει να θυμίσουμε την απαγόρευση να συμμετέχουν στα διοικητικά του ποδοσφαίρου των Μισέλ Πλατινί, τέως προέδρου της UEFA, και Σεπ Μπλάτερ, τέως προέδρου της FIFA, καθώς και τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν εις βάρος τους Φραντς Μπεκενμπάουερ. Ευτυχώς Έλληνας ή Κύπριος παράγοντας δεν έχει κατηγορηθεί για διαφθορά. Μέχρι στιγμής…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα