Στο συρτάρι το «φύγετε», στο τραπέζι οι προτάσεις

Η ψήφιση του τέταρτου μνημονίου, που απομακρύνει –για την ώρα τουλάχιστον– το ενδεχόμενο μίας ακόμη πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, αναγκάζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναθεωρήσει τη στρατηγική του και να αναζητήσει νέο αφήγημα.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Στις πιο πρόσφατες κομματικές συσκέψεις τέθηκε ως αναγκαιότητα το ζήτημα να ξεφύγει η Νέα Δημοκρατία από τη λογική τού #fygete και της αναγκαιότητας για εκλογές… χθες, προκειμένου να διαμορφώσει και πάλι μία ατζέντα θετική προς την κοινωνία και σίγουρα πιο κοντά στο στυλ του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στα 13 χρόνια παρουσίας του στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν η επιτομή του μετριοπαθούς πολιτικού λόγου, των προτάσεων, της νηφαλιότητας, καμία σχέση δηλαδή με τον πολιτικό που ξιφουλκεί κατά πάντων και κουνά το δάκτυλο στους πολιτικούς του αντιπάλους. Άλλωστε, η κοινωνία δείχνει πως δεν έχει ανάγκη έναν ακόμη πολιτικό που θα της επισημαίνει ότι η κατάσταση έγινε χειρότερη επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Είναι κάτι που το γνωρίζει, όπως γνωρίζει ότι και επί ημερών «γαλάζιας» διακυβέρνησης υπήρξαν σαρωτικές ανατροπές σε εισοδήματα και κεκτημένα δεκαετιών.

Με απλά λόγια, οι εισηγήσεις που δέχεται ο πρόεδρος της Ν.Δ. είναι «να ξαναγίνει… Κυριάκος», ένας πολιτικός δηλαδή με ευρωπαϊκό – μεταρρυθμιστικό προφίλ, με θετικό αφήγημα και με στοχευμένες κινήσεις προς την κοινωνία – μακριά από τη στενωπό του λαϊκισμού. «Το πόσο λάθος κινηθήκαμε στρατηγικά τους τελευταίους μήνες αποδεικνύεται από το γεγονός ότι δώσαμε το δικαίωμα στους κατεξοχήν εκπροσώπους της δημαγωγίας να μας χαρακτηρίσουν κόμμα άρνησης και διαμαρτυρίας», σχολιάζει στην «Α» έμπειρος κοινοβουλευτικός της Νέας Δημοκρατίας. Χαρακτηριστική είναι και η παρέμβαση του διευθυντή του ρ/σ ΣΚΑΪ, Άρη Πορτοσάλτε, ο οποίος σημείωσε με νόημα στο Twitter: «Η Ν.Δ. δεν μπορεί πλέον να αρκείται στη καταγγελία της μεταστροφής Τσίπρα. Ανανέωση προσώπων και με τόλμη προτάσεις που υποδέχονται το αύριο».

Το… σύνθημα της επόμενης ημέρας, μετά την ψήφιση του νέου πακέτου λιτότητας, έστειλε σε κομματική εκδήλωση όπου έδωσαν το «παρών» δεκάδες «γαλάζιοι» βουλευτές ο Νίκος Δένδιας. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. ζήτησε σε όλους τους τόνους ετοιμότητα και ψήφο εμπιστοσύνης στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Ο λαϊκισμός», ανέφερε, «δεν γνωρίζει ούτε δεξιά ούτε αριστερά. Γι’ αυτό συνεννοείται τόσο εύκολα και τόσο αρμονικά ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ. Ο λαϊκισμός είναι μάστιγα και μηδενισμός κάθε θετικού. Η χώρα δεν μπορεί να ζήσει άλλο με το σαράκι αυτό. Απαιτείται μια εθνική προσπάθεια. Δυνατά, από την αρχή. Έχουμε μόνο μία επιλογή. Έχουμε μόνο ένα δρόμο. Να συγκρουστούμε με τον λαϊκισμό. Κάθετα και απόλυτα, χωρίς φόβο για το πολιτικό κόστος. Όπου κι αν είναι. Όπου αν βρίσκεται. Όπως και αν μασκαρεύεται. Όπου κι αν κρύβεται… ακόμα και μέσα στο ίδιο μας το σπίτι». Η τελευταία φράση δε του κ. Δένδια μπορεί να εκληφθεί και ως μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που «νιώθουν πιο βολικά» όταν επιδίδονται σε στείρα αντιπολίτευση.

Θέλουν αυτοδυναμία…
Μάκης Βορίδης και Νικήτας Κακλαμάνης –δύο εκπρόσωποι διαφορετικών τάσεων στο εσωτερικό του κόμματος– επεσήμαναν ότι αποκλειστικός στόχος της κεντροδεξιάς παράταξης για το επόμενο χρονικό διάστημα είναι να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που θα την οδηγήσουν στην αυτοδυναμία.

Με δεδομένη την αρνητική διάθεση που υπάρχει από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ της Φώφης Γεννηματά για μετεκλογική συνεργασία, δύο είναι οι «εφιάλτες» που στοιχειώνουν την Πειραιώς: ο πρώτος είναι η επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση με απλή αναλογική.

Ο δεύτερος είναι η εκλογική νίκη –ακόμη και με αυτοδυναμία– αλλά με τον ΣΥΡΙΖΑ αξιωματική αντιπολίτευση και τον Αλέξη Τσίπρα ρυθμιστή των εξελίξεων να «πετροβολεί» μια κυβέρνηση που θα εφαρμόζει τη δική του ατζέντα λιτότητας.

Τέλος, την αλλαγή πλεύσης που θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα η Ν.Δ. δείχνει και η δραστηριοποίηση του Θωμά Βαρβιτσιώτη (φωτ.), ο οποίος δίνει όλο και πιο συχνά το «παρών» στις «γαλάζιες» συσκέψεις στρατηγικής. Μία κίνηση που οι καλά γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα στην Πειραιώς χαρακτηρίζουν διπλής στόχευσης: από τη μία ενισχύεται το επικοινωνιακό τιμ του Κυριάκου Μητσοτάκη με ένα πολύπειρο στέλεχος (σ.σ. συνιδιοκτήτης της V+O). Από την άλλη στήνεται μία ακόμη γέφυρα επικοινωνίας με τον Κώστα Καραμανλή και το «καραμανλικό» μπλοκ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα