«Στρατηγική η επιλογή μας για συνεργασία με το Ιράν»

Για νέο πεδίο συνεργασίας με το Ιράν μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με τον Ιρανό αντιπρόεδρο Εσέκ Τζαχανγκίρι στη Τεχεράνη. Αμφότεροι συμφώνησαν την ανάπτυξη συνεργασίας Ελλάδος και Ιράν στον ενεργειακό και ευρύτερα τον οικονομικό τομέα, στις θαλάσσιες μεταφορές και τον τουρισμό.

Ο κος Εσέκ Τζαχανγκίρι μετά τις συνομιλίες του με τον κο Τσίπρα χαρακτήρισε ορόσημο την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στη χώρα του, προσθέτοντας ότι συζήτησαν για τη συνεργασία των δύο χωρών πάνω σε ζητήματα όπως η ενέργεια, οι θαλάσσιες μεταφορές, το φυσικό αέριο αλλά και τραπεζικά ζητήματα. Συζήτησαν επίσης και για το θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Ο κος Τσίπρας χαρακτήρισε σημαντική την επίσκεψή του στο Ιράν, υπογραμμίζοντας ότι είναι ο πρώτος δυτικός ηγέτης που φτάνει στην χώρα αυτή, μετά την άρση των κυρώσεων. Τόνισε επίσης ότι «είναι στρατηγική μας επιλογή η συνεργασία μας με το Ιράν, με ένα λαό που όπως ο ελληνικός, πάλεψε και παλεύει για την ανεξαρτησία του».

Ο οδικός χάρτης θα περιλαμβάνει τη βάση για τη συνεργασία μας στον οικονομικό τομέα, συμπεριλαμβανομένου του αγροτικού τομέα αλλά και του τουρισμού. Η συζήτηση επεκτάθηκε στο θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και στην κρίση στη Συρία η οποία έχει επιπτώσεις και για την Ελλάδα.

Κοινός παρανομαστής των θέσεων που διατύπωσαν οι κ.κ. Τσίπρας και Τζαχανγκίρι είναι η ανάγκη καταπολέμησης της βίας και του εξτρεμνισμού, την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους και την ανάπτυξη της συνεργασίας για την περιφρούρηση της σταθερότητας σε μια ευαίσθητη περιοχή του κόσμου.

Ο κ. Τζαχανγκίρι σημείωσε ότι η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού αποτελεί ορόσημο για τις διμερείς σχέσεις και στο πλαίσιο αυτός υπογράμμισε τις αποφάσεις που ελήφθησαν για την ανάπτυξη της συνεργασίας στον οικονομικό τομέα (ο πλήρης κατάλογος εστάλη με προηγούμενο τηλεγράφημα), σημειώνοντας ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, η Ελλάδα και το Ιράν κατάφεραν να αναπτύξουν τις σχέσεις τους, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την πρόοδο που σημειώθηκε.

Ο ίδιος δήλωσε ότι οι επαφές του και η συνάντηση με τον πρώτο αντιπρόεδρο, ανοίγει νέο πεδίο συνεργασίας δύο λαών με μακρά πορεία από τα βάθη των αιώνων.

«Είμαστε δύο λαοί που ξέρουμε να αγωνιζόμαστε για την ανεξαρτησία και την αξιοπρέπειά μας», είπε ο πρωθυπουργός και έκανε λόγο για αναβάθμιση των σχέσεων σε επίπεδο «στρατηγικού χαρακτήρα».

Κοινός στόχος, είπε ο κ. Τσίπρας, είναι και η αξιοποίηση του γεγονότος ότι οι δύο χώρες βγαίνουν από πολυετή περίοδο κρίσης και ανοίγονται νέες δυνατότητες για επιστροφή στην ανάπτυξη για αμοιβαία επωφελή αποτελέσματα.

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στο προσφυγικό, τονίζοντας ότι η κρίση στην Συρία προκαλεί επιπτώσεις στην Ελλάδα λόγω των προσφυγικών ροών και πρόσθεσε ότι όλοι πρέπει να συνδράμουμε να αποκατασταθεί η σταθερότητα και να αντιμετωπιστεί το Ισλαμικό Κράτος. Προς αυτή την κατεύθυνση, το Ιράν μπορεί να παίξει ρόλο, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα