Στρατηγικοί μπαταχτσήδες με γεμάτα πορτοφόλια

Σε ένα από τα ρεπορτάζ που φιλοξένησε η έντυπη έκδοση της «Α» αυτό το Σαββατοκύριακο γράφαμε για τα «κόκκινα» δάνεια και την αναγκαιότητα να συμμαζευτεί το τοπίο που απειλεί τη βιωσιμότητα των τραπεζών και κατ’ επέκταση της οικονομίας.

Λέγαμε, μάλιστα, χαρακτηριστικά ότι «η επιχείρηση συρρίκνωσης της μαύρης τρύπας πρέπει να έχει απαρχή –λένε αυτοί που ξέρουν– τους στρατηγικούς κακοπληρωτές».

Οι ίδιες πληροφορίες –η αναγκαιότητα δηλαδή το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε συνεργασία με την ΤτΕ και τις τράπεζες να τραβήξει το χειρόφρενο στην ανεξέλεγκτη συμπεριφορά των στρατηγικών κακοπληρωτών που ενώ κάνουν… dolce vita αρνούνται να διευθετήσουν τις υποχρεώσεις τους σε τράπεζες και Δημόσιο– επιβεβαιώνονται κι από άλλα ρεπορτάζ όπως για παράδειγμα αυτό της «ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ» του Σαββατοκύριακου.

Όπως αναφέρει η έγκριτη οικονομική εφημερίδα το ξεσκαρτάρισμα των τραπεζικών χαρτοφυλακίων των «κόκκινων» χορηγήσεων σε συνδυασμό με την ενοποίηση των χρεών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, έφερε στην επιφάνεια την πλήρη έκταση του φαινομένου και οι εμπλεκόμενοι αναμένεται στο προσεχές διάστημα να βρεθούν σε στενό κλοιό.

Η Σαββατιάτικη «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» πήγε κι ένα βήμα παραπέρα το ρεπορτάζ της καταγράφοντας κάποιες εξόχως προκλητικές περιπτώσεις δανειοληπτών-οφειλετών που είναι μπαταχτσήδες από σύστημα! Τέτοιες περιπτώσεις είναι σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα και οι παρακάτω:

# Ιδιοκτήτης βίλας πολλών εκατομμυρίων ευρώ με χρέος στην εφορία που ανέρχεται σε περίπου 1,2 εκατ. ευρώ. Ο εν λόγω οφειλέτης τη γλύτωνε εξαιτίας του ότι η βίλα ήταν δηλωμένη ως πρώτη κατοικία.

# Άλλος ιδιοκτήτης πολλών ακινήτων στη βόρεια Ελλάδα με μεγάλο ΕΝΦΙΑ φέρεται να χρωστά σε τράπεζα 200.000 ευρώ αλλά δεν πληρώνει δόση για περισσότερο από έναν χρόνο. Το οξύμωρο είναι ο τι ο συγκεκριμένος οφειλέτης φάνηκε να έχει κάνει αγοραπωλησία ακινήτου και να εισέπραξε ένα σεβαστό ποσό, χωρίς ωστόσο να σπεύσει να διευθετήσει τις τραπεζικές οφειλές του.

# Τουριστική ξενοδοχειακή εταιρεία φέρεται να χρωστά €12.000.000 σε διάφορες τράπεζες την ώρα που ο τζίρος της είναι 10 φορές χαμηλότερος από τις οφειλές. Εν προκειμένω οι αρχές υποψιάζονται ότι η εταιρεία αποκρύπτει σημαντικά έσοδα.

# Επιχειρηματίας δηλώνει ότι δεν έχει να πληρώσει τα άνω του 1 εκατ. ευρώ δάνεια που χρωστά, έχοντας ωστόσο μέχρι πρότινος καταθέσεις πολλών χιλιάδων ευρώ και κυκλοφορώντας επιδεικτικά με πολυτελές όχημα.

Η «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» καταγράφει, τέλος, και την περίπτωση συνταξιούχου που «αυτοαποκαλύφθηκε»: Σε κάποια από τις συνεχείς αναλήψεις μετρητών που έκανε του έπεσε ένα μικρό σημείωμα που έγραφε «100.000 στη θυρίδα και τα υπόλοιπα θαμμένα στον κήπο». Ο ίδιος συνταξιούχος είχε δάνειο στην τράπεζα άνω των €100.000 που σταμάτησε να εξυπηρετεί.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα