Στόχος η νέα κοινή πορεία

Πανέτοιμοι δηλώνουν στην Δημοκρατική Συμπαράταξη για το Προγραμματικό Συνέδριο που ξεκινά αύριο Παρασκευή 30 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή το μεσημέρι στο ΣΕΦ.

Όλοι είναι αισιόδοξοι ότι στο Συνέδριο θα τεθούν οι βάσεις για το νέο φορέα της Κεντροαριστεράς. Το σίγουρο είναι ότι θα δοθεί το πρώτο στίγμα για το που κατευθύνεται ο χώρος. Το συνέδριο θα ανοίξει με ομιλία της Φώφης Γεννηματά, η οποία θα περιγράψει τα επόμενα βήματα, ενώ θα μιλήσουν και οι επικεφαλείς όλων των κομμάτων και Κινήσεων που απαρτίζουν την ΔΗΣΥ. Δηλαδή ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος από την ΔΗΜ.ΑΡ., ο Γιώργος Παπανδρέου από το ΚΙΔΗΣΟ, ο Γιάννης Τούντας από τις Κινήσεις Πολιτών και Απόστολος Πόντας από την ΕΔΕΜ.

Χαιρετισμό θα απευθύνει τελικά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ενημέρωσε ότι θα παραβρεθεί στο Συνέδριο, ενώ τον Αλέξη Τσίπρα εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα τον εκπροσωπήσει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Με ξεχωριστό ενδιαφέρον αναμένονται από τους συνέδρους οι ομιλίες του Κώστα Σημίτη (αύριο Παρασκευή), του Ευάγγελου Βενιζέλου (Σάββατο μεσημέρι), αλλά και του Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος αναμένεται να απαντήσει και στην πρόσκληση που αναμένεται να απευθύνει η Φώφη Γεννηματά.

Παράλληλα Σάββατο και Κυριακή θα λειτουργήσουν τα παρακάτω εργαστήρια πολιτικής:

* Διοικητική Μεταρρύθμιση και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση για την Δημόσια Διοίκηση και Αυτοδιοίκηση.

* Ομάδα Εργασίας «Νέα Γενιά». Σχέσεις Γενεών: Κρίση Αλληλεγγύης ή Αλληλεγγύη στην Κρίση;
* Ομάδα Εργασίας «Νέας Γενιάς» Restart για την Δημοκρατία και τον Σοσιαλισμό.
* Ανθρώπινα Δικαιώματα στην πράξη
* Πολιτισμός και Ανάπτυξη
* Πολιτικό Σύστημα και θεσμικές Μεταρρυθμίσεις
* Ψηφιακή Ανάπτυξη: διέξοδος για την Ελληνική Οικονομία

Και γκρίνιες

Βέβαια δεν είναι όλα αγγελικά πλασμένα, καθώς πριν ακόμη αρχίσει το συνέδριο υπήρξαν δύο ηχηρές παρεμβάσεις από το Νίκο Ανδρουλάκη και τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, οι οποίοι ζητούν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα κι εκλογή αρχηγού από την βάση.

Ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9FM», τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ριζοσπαστική ανανέωση σε πρόσωπα και κουλτούρα στον χώρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Σχετικά με το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που αρχίζει αύριο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, επισήμανε ότι η άποψή του ήταν πως έπρεπε να ήταν ιδρυτικό για να προλάβουν και τυχόν πολιτικές εξελίξεις, όμως δεν εισακούστηκε.
Στο πλαίσιο αυτό, διατύπωσε την άποψη ότι η παράταξη θα έπρεπε να προχωρήσει απευθείας σε ένα ιδρυτικό συνέδριο, αντί για τρία διαδοχικά και πρότεινε τέσσερα βήματα που πρέπει να γίνουν.
1. Να ενοποιηθεί το ιστορικό αφήγημα της παράταξης, κρατώντας τα καλά και πετώντας στο περιθώριο τα αρνητικά.
2. Θεσμοθέτηση ενός κόμματος μακριά από τον παλιό αρχηγισμό.
3. Κατάρτιση ενός προοδευτικού προγράμματος μακριά από τις δημαγωγίες του παρελθόντος
4. Εκλογή ηγεσίας από τη βάση.
Από την πλευρά του ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος με γραπτή του ανακοίνωση επαναφέρει επιτακτικά την πρόταση για εκλογή αρχηγού από την βάση, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018. Αναλυτικά η ανακοίνωση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης:
“Στο πολιτικό Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τις επόμενες ημέρες, ένας είναι ο μεγάλος στόχος: η πολιτική ενοποίηση του χώρου μας.
Πριν από δύο χρόνια, στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, καταθέσαμε μία ολοκληρωμένη πολιτική πρόταση για την Ατζέντα «Ελλάδα 2030», και για την πορεία μας προς το ιδρυτικό συνέδριο του ενιαίου φορέα.
Σήμερα, δύο χρόνια αργότερα, όλοι θεωρούν αυτονόητο ότι για να εκπροσωπηθεί ο χώρος της Κεντροαριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα, είναι απαραίτητη προϋπόθεση η πολιτική μας ενοποίηση. Άλλωστε πριν ένα χρόνο όλοι, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι συμφωνήσαμε στις πολιτικές.
Τώρα, που στην Ευρώπη όλοι στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα απέναντι στο λαϊκισμό και στην ακροδεξιά, όλοι στην Ελλάδα κατανοούν ότι ο λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ με την ακροδεξιά των ΑΝΕΛ δεν δημιουργούν προοπτική εξόδου της χώρας από την κρίση. Ούτε η επικράτηση της ΝΔ θα οδηγήσει σε αυτή την προοπτική. Τώρα πρέπει να καταθέσουμε μία ολοκληρωμένη και αξιόπιστη προοδευτική πολιτική πρόταση για να μας εμπιστευθούν οι πολίτες.
Η Παράταξη οφείλει να δώσει προοπτική στη χώρα και στους προοδευτικούς πολίτες. Οι προϋποθέσεις για να το επιτύχουμε αυτό είναι δύο:

  • Η ενότητα του πολιτικού μας χώρου
  • Η αλλαγή του παραδείγματος: ο πλουραλισμός των απόψεων δεν μπορεί να σημαίνει υπονόμευση της παράταξης και αποκλεισμούς.

Σε αυτή τη διαδικασία, θα πρέπει να ληφθούν κάποιες κρίσιμες αποφάσεις και να υπάρξουν κάποια ορόσημα:

  • Το Συνέδριο πρέπει να καταλήξει σε σαφές χρονοδιάγραμμα για την εκλογή Αρχηγού από τη βάση και Ιδρυτικό Συνέδριο (χωρίς ποσοστόσεις) του νέου φορέα το αργότερο εντός του πρώτου τριμήνου του 2018.
  • Μαζί με την εκλογή Αρχηγού, να αποφασίσει η βάση της παράταξης τη μορφή του νέου φορέα (με δημοψηφιστικού τύπου διαδικασίες).

Τα παραπάνω προϋποθέτουν αξιόπιστες διαδικασίες, που έχουν πραγματοποιήσει άλλα κόμματα με επιτυχία.
Πολιτικός και στρατηγικός στόχος της Παράταξης είναι να πρωταγωνιστήσουμε στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας. Πρώτος στόχος η δεύτερη θέση στις επόμενες εκλογές. Καλούμε όλους τους πολίτες, κοινοβουλευτικά κόμματα, κινήσεις να συμμετέχουν”.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα