“Στόχος μας ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η επανένωση της Κύπρου”

“Στόχος μας ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η επανένωση της Κύπρου”. Αυτό τόνισε ο Νίκος Χριστοδουλίδης ε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Είμαστε σε μια διαδικασία που πάνω από όλα απαιτεί σοβαρότητα και προσήλωση στο στόχο του τερματισμού της τουρκικής κατοχής και της επανένωσης της πατρίδας μας», είπε χαρακτηριστικά ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος.

 

Ερωτηθείς για τις υπαναχωρήσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς, απαντά ως εξής: «δεν επιθυμούμε σε καμία περίπτωση να εμπλακούμε σε ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών».

Επίσης, αποκαλύπτει ότι στην πρόσφατη επιστολή του προέδρου Αναστασιάδη προς τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών «γίνεται, ανάμεσα σε άλλα, αναφορά και στο συγκεκριμένο θέμα».

Πού έχει υποχωρήσει η τουρκοκυπριακή πλευρά

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΑΛΗΘΕΙΑ», το οποίο καλείται να σχολιάσει ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει υπαναχωρήσει στα ακόλουθα σημεία:

– Θέλει δύο FIR, ενώ είχε συμφωνήσει σε ένα με μεταβατική περίοδο για δύο Air Control Center.

– Δεν δέχεται τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για διαφωνίες, που ενδέχεται να προκύψουν σε ζητήματα περιουσιών.

– Απορρίπτει ότι υπάρχει συνολικό πακέτο για εκπροσώπηση στην κεντρική κυβέρνηση.

– Θέτει οροφή στην απόκτηση περιουσίας τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.

– Θέλει να υπάρχει «πράσινη» γραμμή μέχρι να εναρμονιστούν πλήρως οι Τουρκοκύπριοι με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Εξάλλου, ο Ν. Χριστοδουλίδης στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δηλώνει ότι, με βάση την ενημέρωση που έχει η κυπριακή πλευρά, στη συνάντηση στο Πεκίνο μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου, δεν έγινε συγκεκριμένη συζήτηση επί του θέματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων και «δεν ακούστηκε κάτι καινούριο σε σχέση με τις προσεγγίσεις στο συγκεκριμένο θέμα».

Η Λευκωσία είχε μια πρώτη ενημέρωση την Κυριακή, ενώ χθες υπήρξε τηλεφωνική συνομιλία του προέδρου Αναστασιάδη με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Πιο αναλυτική ενημέρωση θα γίνει κατά την αυριανή συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ο οποίος θα μεταβεί στη Λευκωσία για τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαιώνει ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης «ούτε συζητά, ούτε επιτρέπει συζήτηση για λύση μη λειτουργική που θα καταρρεύσει, αλλά ούτε και επιτρέπει να εξυφανθεί μια τέτοια λύση».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα