Στόχος ο αέρας νίκης από την πρώτη Κυριακή

Από την αρχή που ξεκίνησε η διαδικασία για την ενοποίηση των κομμάτων και των Κινήσεων σε έναν νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, η Φώφη Γεννηματά παρουσιάστηκε ως το απόλυτο φαβορί της κούρσας προς την ηγεσία.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Αναμφίβολα δεν περίμενε ότι θα υπήρχαν τόσοι πολλοί υποψήφιοι. Όπως έλεγαν οι συνεργάτες της, ο σχεδιασμός ήταν να αντιμετωπίσει τους επικεφαλής των άλλων κομμάτων αναμένοντας μόνο τις υποψηφιότητες του Σταύρου Θεοδωράκη και του Θανάση Θεοχαρόπουλου. Τελικά ο επικεφαλής του Ποταμιού εισήλθε στην κούρσα, ενώ ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. αποφάσισε να μείνει παρατηρητής.

Όμως οι υποψηφιότητες από το ΠΑΣΟΚ είναι αυτές που ανακάτεψαν την τράπουλα και δημιουργούν μία αίσθηση αβεβαιότητας. Και οι συνεργάτες της ισχυρίζονται στις συζητήσεις τους με τους δημοσιογράφους ότι οι ψήφοι του ΠΑΣΟΚ μπορεί να μοιραστούν και να κόψουν από το ποσοστό της κας Γεννηματά στον πρώτο γύρο.

Αυτό, όμως, που προβληματίζει το επιτελείο της κας Γεννηματά είναι ποιες συμμαχίες θα υπάρξουν στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Διότι όλοι κατανοούν ότι όσοι επιλέξουν τους κ.κ. Ανδρουλάκη, Μανιάτη και Κωνσταντινόπουλο δεν είναι σίγουρο ότι στον δεύτερο γύρο θα κατευθυνθούν προς την κα Γεννηματά. Ειδικά εάν το ποσοστό της δεν είναι πολύ μεγάλο και δεν έχει πάρει αέρα νίκης.

Γι’ αυτό και όλο το ΠΑΣΟΚ έχει ριχθεί στην μάχη για το πώς θα εξασφαλίσει η κα Γεννηματά ένα μεγάλο ποσοστό, ώστε ο δεύτερος γύρος να είναι απλά διαδικαστικός. Έτσι το σύνθημα που κυριαρχεί μεταξύ των επιφανών υποστηρικτών της προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι «νίκη από τον πρώτο γύρο». Και το μεταδίδουν αυτό, διότι δεν αποκλείεται να υπάρξει μία εξέλιξη αρνητική στον δεύτερο γύρο, όπως συμβαίνει πολλές φορές στις δημοτικές εκλογές κι όπως έγινε και στην Νέα Δημοκρατία, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλυψε μία απόσταση σχεδόν 12 ποσοστιαίων μονάδων από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Τα αρνητικά

Αναμφίβολα στην Φώφη Γεννηματά πιστώνεται το γεγονός ότι έδωσε άλλον αέρα στην υπόθεση Δημοκρατική Συμπαράταξη και στην ενοποίηση του χώρου. Όμως, κατά την διάρκεια της προεδρίας της, έδειξε και πολλά αρνητικά, συν το κυβερνητικό παρελθόν της, καθώς ήταν υπουργός τόσο στην κυβέρνηση Παπανδρέου, όσο και σε αυτήν του Σαμαρά.

Επίσης αρκετές φορές κατά την διάρκεια της προεδρίας της δεν μπόρεσε να δείξει την απαιτούμενη προοδευτικότητα, λειτούργησε με νοοτροπία παλιού ΠΑΣΟΚ και οι περισσότερες προτάσεις της δείχνουν μία φοβικότητα με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Ελλάδα.

Στην μάχη, πάντως, για την προεδρία του νέου φορέα έχει δείξει ότι κινείται σε διαφορετικό ταμπλό από ό,τι οι υπόλοιποι. Δεν έχει το χάρισμα του Σταύρου Θεοδωράκη να μπορεί ανά πάσα στιγμή να κινείται μέσα στον κόσμο. Αντίθετα το έχει σε ό,τι αφορά με τις ομιλίες. Και γι’ αυτόν τον λόγο το επιτελείο της αποφάσισε στις περιοδείες τής κας Γεννηματά να διοργανώνονται κεντρικές συγκεντρώσεις, προκειμένου να σταλεί το μήνυμα ότι είναι πανίσχυρη, όπως αναφέρουν οι δημοσκοπήσεις. Η παλιά ΠΑΣΟΚικη τακτική. Πάλι καλά που δεν φώναξαν και τον Κουλούρη να διοργανώνει τις συγκεντρώσεις.

Σε 10 σημεία

Η στρατηγική της Φώφης Γεννηματά μέχρι την ημέρα των εκλογών θα κινηθεί στον ακόλουθο δεκάλογο:

«1. Η παράταξή γίνεται και πάλι πρωταγωνιστής στις πολιτικές εξελίξεις.

  1. Κοιτάμε ψηλά: Γιατί δεν βολευτήκαμε ποτέ και δεν πρόκειται να βολευτούμε με μια μικρή άνοδο των ποσοστών μας. Γιατί δεν θα γίνουμε συμπλήρωμα των άλλων, δεν είναι όνειρό μας ο ρόλος του πολιτικού μπαλαντέρ. Ο ρόλος μας είναι αυτόνομος, αυτοδύναμος, αυτοτελής. Έτσι πορευτήκαμε τα τελευταία χρόνια, έτσι θα πορευτούμε και στο μέλλον.  
  2. Όσοι βλέπουν στο μέλλον της Κεντροαριστεράς τον ρόλο του βολικού κυβερνητικού εταίρου και όσοι με πονηριά μάς τοποθετούν προς τη μια ή την άλλη μεριά, θα διαψευστούν.
    4. Πώς θα παραχθεί ο πλούτος; Γιατί κι εδώ έχουμε διαφορά. Τι λέει η Δεξιά; Η Δεξιά λέει να τα αφήσουμε όλα στην αγορά. Εμείς λέμε ότι χρειάζεται να φέρουμε μεγάλες επενδύσεις από το εξωτερικό, αλλά χρειάζεται να στηρίξουμε και τις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, που άντεξαν μέσα στην κρίση και που αν τους δώσουμε κίνητρα μπορούν να επενδύσουν στην καινοτομία  και να δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας.
    5. Είναι μια σημαντική διαφορά αυτή και είναι μεγάλη διαφορά και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βάλει στόχο την εξαφάνιση της μεσαίας τάξης. Είναι στρατηγική τους επιλογή η φτωχοποίησή της, για να μπορέσουν να επιβληθούν με τα συσσίτια και τα επιδόματα.
    6. Στόχος μας, που πρέπει να γίνει εθνικός στόχος: να δημιουργήσουμε δουλειές, συνθήκες, προϋποθέσεις, διαδρομές για να μείνουν τα παιδιά στον τόπο τους και να γυρίσουν όλα αυτά που ξενιτεύτηκαν και αναζήτησαν την προκοπή εκτός Ελλάδας.
    7. Έχουμε ιστορία, διαδρομή, στελέχη, γνώση, έχουμε την ικανότητα, έχουμε την ετοιμότητα να αναλάβουμε ευθύνες και να οδηγήσουμε την χώρα μακριά από την επιτροπεία, με μια προοδευτική διακυβέρνηση και αυτός είναι ο μεγάλος στόχος. Έχουμε τα χέρια απλωμένα για όσους απομακρύνθηκαν. Για όσους πικράθηκαν, για όσους διαψεύστηκαν. Για τους προοδευτικούς πολίτες, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους νέους, τους άνεργους, τους επαγγελματίες, τους ανθρώπους  της παραγωγής και της εργασίας. Για όσους μοχθούν καθημερινά, αγανακτούν καθημερινά και αναζητούν πραγματική διέξοδο και αληθινή ελπίδα.
    8 . Δεν αφορά το κάλεσμά μας όσους έτρεξαν να βρουν στασίδι εξουσίας στον ΣΥΡΙΖΑ. Ας συνεχίσουν να είναι το έρμα σε μια μισοβυθισμένη κυβέρνηση. Δεν έχουν καμιά θέση στον χώρο μας.
    9. Η νέα Αλλαγή ξεκίνησε, συντρόφισσες και σύντροφοι, ο κύβος ερρίφθη και πλέον η σκυτάλη είναι στα χέρια σας, είναι στα χέρια των προοδευτικών πολιτών.
    10. Ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης, ζητώ καθαρή εντολή για να προχωρήσουμε μαζί. Μπορώ να εγγυηθώ ότι ενωμένοι θα φτάσουμε στην νίκη, στην πραγματική ελπίδα. Όσο μεγαλύτερη συμμετοχή, τόσο μεγαλύτερη δυναμική.  Γιατί δεν θα γίνουμε συμπλήρωμα των άλλων, δεν είναι όνειρό μας ο ρόλος του πολιτικού μπαλαντέρ. Ο ρόλος μας είναι αυτόνομος, αυτοδύναμος, αυτοτελής. Έτσι πορευτήκαμε τα τελευταία χρόνια, έτσι θα πορευτούμε και στο μέλλον
    ».
Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα