Συγγνώμη κύριε, ποιος είΣτΕ;

Σε φιάσκο ολκής εξελίχθηκε η προσπάθεια της κυβέρνησης να αλλάξει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Η απόφαση του ΣτΕ συνοδεύτηκε από μια ανακοίνωση η οποία προκαλεί το δημοκρατικό αίσθημα των πολιτών της χώρας και επιπλέον γεννά ερωτήματα για τη δυνατότητα του Μεγάρου Μαξίμου αλλά και της Όλγας Γεροβασίλη να αντιμετωπίσουν μια κρίση. 

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Η εικόνα της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη η οποία με τρεμάμενη φωνή και σε εμφανή κατάσταση σοκ επιχείρησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα αντί απλώς να αποδεχθεί την ήττα της κυβέρνησης, ήρθε να επιβεβαιώσει πως στο Μέγαρο Μαξίμου διακατέχονται από αμετροέπεια.  Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Παππάς πλαισιωμένοι από συμβούλους αμφισβητήσιμης επάρκειας, παρέσυραν τους πάντες σε έναν πολιτικό χορό του Ζαλόγγου χωρίς να έχουν προετοιμάσει ένα εναλλακτικό σχέδιο.

Η Τετάρτη ήταν μέρα των διαρροών. Τόσο για το Μαξίμου στελέχη του οποίου σε τακτά χρονικά διαστήματα «ενημέρωναν» (λάθος) για την πορεία της συνεδρίασης του ΣτΕ όσο και για τα ίδια τα μέλη του συνταγματικού δικαστηρίου. Οι πληροφορίες που διέρρεαν από την κλειστή συνεδρίαση ήταν συνεχείς σε σημείο που κάλλιστα θα μπορούσε να είναι ανοιχτή και μάλιστα με τηλεοπτική κάλυψη. Αμφότεροι φρόντισαν να εκθέσουν εαυτούς…

Το χαστούκι…

Επί της ουσίας, το χαστούκι για την κυβέρνηση ήρθε λίγο πριν τα μεσάνυχτα οπότε και η απόφαση έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο για τα τηλεοπτικά κανάλια κάνοντας πιθανότατα τον Χρήστο Καλογρίτσα να γελά αυτάρεσκα μιας και αυτή η απόφαση υποχρεώνει το δημόσιο να του επιτρέψει τα 3 εκατ.  ευρώ της εγγυητικής που κατέπεσε.

Το άρθρο 2α του νόμου Παππά (νόμος 4339/2015), σύμφωνα με πληροφορίες, είναι εκείνο που κρίθηκε από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, κατά πλειοψηφία (14 έναντι 11), αντισυνταγματικός.

Οι 25 αντιπρόεδροι και σύμβουλοι Επικρατείας του ΣτΕ μετά από έντονες αντιπαραθέσεις αποφάνθηκαν μετά από πεντέμισι ωρών ότι ο νόμος Παππά προσκρούει στις επιταγές του άρθρου 15 του Συντάγματος που καθορίζει ως μόνο αρμόδιο όργανο για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών το ΕΣΡ.

…και το παραλήρημα

Η αντίδραση της κυβέρνησης ήρθε με δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη η οποία με παραληρηματικό λόγο επιχείρησε να πείσει πως το ΣτΕ φταίει για τα δεινά του τόπου: «Η συγκεκριμένη απόφαση» είπε «κρίνεται και από τις συνέπειες που προκαλεί» είπε επικαλούμενη 15.000 παιδιά που θα μείνουν εκτός παιδικών σταθμών, τη μη πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών που θα στελέχωναν άμεσα τα δημόσια νοσοκομεία τα οποία χρειάζονται προσωπικό, καθώς και το ότι η επίδικη απόφαση «στερεί από το δημόσιο προϋπολογισμό 255 εκατ. ευρώ, πόρους αναγκαίους ιδίως σε μια περίοδο που η κοινωνία τους έχει ανάγκη και τους επιστρέφει στους λογαριασμούς τεσσάρων πολύ πλουσίων επιχειρηματιών».

«Η σημερινή απόφαση του ΣτΕ οδηγεί τη χώρα στο προηγούμενο αντισυνταγματικό -σύμφωνα με τη δική του νομολογία- καθεστώς» είπε χαρακτηριστικά η κ. Γεροβασίλη, χωρίς όμως να προκύπτει από πουθενά πως οι θεσμοί είχαν εγκρίνει την διάθεση ποσού για την κάλυψη αυτών των αναγκών.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος ανακοίνωσε δε πως η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει το λάθος με λάθος: «Τη Δευτέρα φέρνουμε στη Βουλή σχέδιο νόμου που προβλέπει την έκδοση βεβαιώσεων λειτουργίας των ιδιωτικών σταθμών, μέχρις ότου χορηγηθούν οι πρώτες νόμιμες τηλεοπτικές άδειες με βάση το Νόμο 4339/2015».

Ο ίδιος ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς ερωτώμενος αν η ρύθμιση που θα φέρει την Δευτέρα η κυβέρνηση, θα περιλαμβάνει και το ΕΣΡ, είπε «αναμένουμε να δούμε το σκεπτικό της απόφασης και η ρύθμιση θα είναι ρύθμιση-γέφυρα μέχρι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός κατά πως θα το προβλέπει το σκεπτικό της απόφασης».

Πανικό, αυταρχισμό και αλαζονεία καταλογίζουν τα κόμματα

Ως πρώτη αντίδραση, η Ν.Δ. μέσω ανακοίνωσης χαρακτήρισε την κυβέρνηση επικίνδυνη: «Η Κυβέρνηση στον πανικό της αμφισβητεί με τον πιο αυταρχικό και προκλητικό τρόπο την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.  Γίνεται επικίνδυνη για την ίδια τη Δημοκρατία μπαίνοντας σε έναν πολύ ολισθηρό δρόμο εκτροπής από την δημοκρατική τάξη και τη συνταγματική ομαλότητα. Η ελληνική κοινωνία, η Νέα Δημοκρατία, όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις ενωμένοι, καλούμαστε να μην το επιτρέψουμε».

Όπως έγινε γνωστό το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για την «ουσιαστική αποκατάσταση της πολυφωνίας και τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου». «Οι προκλητικές, αυταρχικές και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, δεν πέρασαν. Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να διχάσει τους Έλληνες και μάλιστα σε μια περίοδο που η χώρα έχει ανάγκη από αξιοπιστία, μεταρρυθμιστικό σχέδιο και ενότητα για να ανταπεξέλθει στην κρίση. Δεν τα κατάφερε. H αποχώρησή του από την εξουσία και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ επιβεβλημένη» τονίζεται στην «γαλάζια» ανακοίνωση.

Την παραίτηση του Ν. Παππά ζήτησε από την πλευρά της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά«Απαιτούμε από την κυβέρνηση να σεβαστεί πλήρως την απόφαση της Δικαιοσύνης και να προχωρήσει άμεσα στην αποκατάσταση της νομιμότητας, με την απόδοση των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ» σημείωσε.

Με τέσσερις αναρτήσεις στο twitter ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης σχολίασε τις αντιδράσεις της κυβέρνησης στην απόφαση του ΣτΕ. «Αν η κυρία Γεροβασίλη ψάχνει λεφτά για τα παιδιά και τα νοσοκομεία μπορεί να απολύσει μερικά από τα ακροδεξιά τρολ που έχει στο γραφείο της» αναφέρει σε μια ανάρτησή του ο κ. Θεοδωράκης, ενώ σε μία άλλη σημειώνει: «Φταίει το βαθύ κράτος, οι δικαστές, ο Αντίχριστος και το 666…. η λέξη λάθος ούτε περνά από το καβαλημένο τους μυαλό. Περισσότερα κανάλια περισσότεροι εργαζόμενοι, περισσότερα λεφτά στα δημόσια ταμεία και κυρίως συνταγματική νομιμότητα! Τι δεν καταλαβαίνουν».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα