Συγκυβέρνηση στον αστερισμό Καμμένου

Σε κυβέρνηση ανοχής αναδεικνύεται ο κυβερνητικός σχηματισμός συνεργασίας, με τον μικρότερο εταίρο να κινείται κατά το δοκούν με την διαφορά ότι διατηρεί τις υπουργικές θέσεις που του… αναλογούν! Η περίπτωση της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης δεν είναι παρά ένα ακόμα παράδειγμα της κυβερνητικής αδυναμίας που καλείται να αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Μια τροπολογία η οποία δεν ήταν τίποτε παραπάνω από τακτοποίηση εκκρεμοτήτων (τρεις αποφάσεις του ευρωδικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων) ήταν αρκετή για να αναδείξει τα προβλήματα στην κυβερνητική συνοχή. Οι βουλευτές του συγκυβερνώντος κόμματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων καταψήφισαν πριν η τροπολογία ψηφιστεί καν, η κυβέρνηση «έχασε» την δεδηλωμένη και τα βασικά κόμματα της αντιπολίτευσης (Νέα Δημοκρατία και Δημοκρατική Συμπαράταξη) διαχώρισαν την θέση τους: «Να ψηφίσουμε ό,τι υποστηρίζουμε, μόνο όμως αν πρώτα η κυβέρνηση διαθέτει την δεδηλωμένη».

Εκνευρισμός και παραδοχή

Η στάση αυτή της αντιπολίτευσης, παρά το γεγονός ότι κρύβει πολιτικές σκοπιμότητες, περιορίζει τις δυνατότητες της κυβέρνησης, ενώ προκαλεί εκνευρισμό και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτική είναι η δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σάκη Παπαδόπουλου, από το βήμα της Βουλής: «Ο Πάνος Καμμένος είπε ότι “θα πάμε μαζί για να δώσουμε την μάχη του έργου που κάνουμε στις επόμενες εκλογές”. Με τέτοια τερτίπια, δεν πάει πολύ. Και νομίζω ότι αυτή η προειδοποίηση πρέπει να απευθυνθεί. Οι καθαρές κουβέντες κάνουν και τους καθαρούς φίλους», είπε χαρακτηριστικά θέτοντας το ζήτημα της συνεργασίας των δύο κομμάτων.

Το πρόβλημα που υπάρχει μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων επιβεβαίωσε και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, αν και κατηγόρησε Ν.Δ. και ΔΗ.ΣΥ. για υποκριτική στάση. «Η κυβερνητική συνεργασία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. δεν έχει τον χαρακτήρα της απόλυτης ιδεολογικής σύγκλισης. Σε μία σειρά από ζητήματα υπάρχουν και διαφορετικές οπτικές. Η κυβερνητική αυτή συνεργασία έχει έναν κύριο σκοπό. Να οδηγήσει την χώρα έξω από τα μνημόνια και την επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018 και να βοηθήσει, έτσι ώστε να μπουν τα θεμέλια για μία βιώσιμη ανάπτυξη από την περίοδο εκείνη και μετά», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Τζανακόπουλος με την δήλωσή του αυτή επί της ουσίας ομολογεί πως η κυβέρνηση έχει πρόβλημα στην παραγωγή πολιτικής και θα πρέπει να περιορίζεται στην οικονομική διαχείριση των μνημονίων.

Το επόμενο τεστ αντοχής

Το επόμενο crash test θα έρθει πολύ σύντομα με αφορμή την επικείμενη ψήφιση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με την Νομική Αναγνώριση της Ταυτότητας Φύλου, το οποίο κατατέθηκε στην Βουλή τις προηγούμενες μέρες. Η διαφωνία των ΑΝ.ΕΛ. είναι δεδομένη, ενώ η πρόσφατη δήλωση των δύο αντιπολιτευόμενων κομμάτων καταδικάζει το νομοσχέδιο σε απόσυρση. Μάλιστα, το γεγονός αυτό υποχρέωσε την Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας να απευθυνθεί με δελτίο Τύπου της σε Νέα Δημοκρατία και Δημοκρατική Συμμαχία, καλώντας τα κόμματα «να άρουν την απόφασή τους αυτή άμεσα. Είναι δημοκρατικό καθήκον κάθε κόμματος που θέλει να δηλώνει ότι έχει ευρωπαϊκό προσανατολισμό να υποστηρίζει κάθε κοινοβουλευτική κίνηση που στόχο έχει την υπεράσπιση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι ανεπίτρεπτο ζητήματα τέτοιας σημασίας να τίθενται στον βωμό της όποιας κομματικής στρατηγικής.

»Ειδικότερα, με δεδομένη την επικείμενη ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με τη Νομική Αναγνώριση της Ταυτότητας Φύλου, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή τις προηγούμενες μέρες, αναμένουμε και από τα δύο κόμματα να έχουν θετική στάση και να υπερψηφίσουν, τουλάχιστον επί της αρχής, το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, τηρώντας τις μέχρι τώρα δεσμεύσεις τους».

Αν και επί της ουσίας η κυβέρνηση θα μπορούσε να προχωρήσει ελπίζοντας στις ψήφους της Ένωσης Κεντρώων και του Ποταμιού (αμφότερα τα κόμματα έχουν δεσμευθεί για την ψήφισή του), το ρίσκο να χάσει την δεδηλωμένη και εν μέσω της αξιολόγησης να πρέπει να προχωρήσει σε διαδικασίες ψήφου εμπιστοσύνης, λειτουργεί ανασταλτικά.

«Αλέξη, εξηγήσου με τον Καμμένο…»

Ο Αλέξης Τσίπρας δέχεται εισηγήσεις να τοποθετηθεί έναντι του κυβερνητικού του εταίρου, ξεκαθαρίζοντας πως σε ζητήματα κοινωνικής πολιτικής ή ευθυγράμμιση με υποχρεώσεις της χώρας δεν μπορεί να τίθενται αντιρρήσεις. Και πως, εν τέλει, οι ΑΝ.ΕΛ. θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν αν συμμετέχουν σε μια προοδευτική κυβέρνηση καταγράφοντας μεν τις αντιρρήσεις τους αλλά στο μέγεθος που τους αναλογεί χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την δεδηλωμένη.

Πόσω δε όταν ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. χαίρει της στήριξης και της κάλυψης συνολικά της κυβέρνησης. Το μόνο που μένει να εισηγηθούν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού είναι τι θα πρέπει να κάνει αν ο Πάνος Καμμένος εμφανιστεί ανένδοτος.

Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτό το εμπόδιο πρέπει να ξεπεραστεί άμεσα, μιας και το επόμενο διάστημα αναμένεται καυτό πολιτικά με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ανεβάζουν περαιτέρω τους τόνους και ειδικά την Νέα Δημοκρατία να ανοίγει όλα τα δυνατά μέτωπα (φορολογία, πλειστηριασμούς κτλ.).

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα