Συλλαλητήριο Θεσσαλονίκης – «Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική»

Πλήθος κόσμου έδωσε το “παρών” στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο που έγινε στη Θεσσαλονίκη (με φόντο το άγαλμα του Μέγα-Αλεξάνδρου) για τη μη παραχώρηση του όρου «Μακεδονία» στη ονομασία των Σκοπίων, με δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές η προσέλευση του κόσμου ξεπέρασε τις 90.000 άτομα, ενώ κεντρικό σύνθημα που δόνησε την ατμόσφαιραι ήταν το «Η Μακεδονία είναι Ελλάδα». Οι διοργανωτές, πάντως, από τα μεγάφωνα φώναξαν ότι οι συμμετέχοντες ξεπερνούν τις 400.000 άτομα.

Το πιο θερμό χειροκρότημα κέρδισε ο στρατηγός εν αποστρατεία, Φραγκούλης Φράγκος, πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Ο κ. Φράγκος επέκρινε τον πρωθυπουργό για τη δήλωσή του ότι είναι «μισός Μακεδόνας», την οποία ο κ. Τσίπρας συνόδευσε από την εκτίμηση ότι δεν είναι παράλογη μια σύνθετη ονομασία που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία.

«Είναι μισοί Μακεδόνες γιατί θέλουν σύνθετη ονομασία… Γιατί πήγαν κατευθείαν στο μηδέν και δεν είπαν εμείς δεν υποχωρούμε με τίποτα» τόνισε ο Φραγκούλης Φράγκος και πρόσθεσε: «Θα μας βρουν μπροστά τους, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Δεν είμαστε έρμαια, δεν θα μας κάνουν αυτοί ό,τι θέλουν». «Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική» είπε ο στρατηγός Φράγκος που έκανε λόγο για γυφτοσκοπιανούς.

Με την φράση «διαδηλώστε αδέλφια μου», ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης παρότρυνε, νωρίτερα σήμερα τους πιστούς, που είχαν συγκεντρωθεί στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου για να προσευχηθούν εναντίον της παρουσίας του όρου «Μακεδονία» και να συμμετάσχουν στο προγραμματισμένο συλλαλητήριο.

Παρόντες στο συλλαλητήριο είναι ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμος και δέκα ακόμη ιεράρχες, σύμφωνα με τους διοργανωτές. Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Ελενα Ράπτη, Σάββας Αναστασιάδης, Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα, Μαρία Αντωνίου. Παρών, ακόμη, ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και οι βουλευτές του κόμματος του Μάριος Γεωργιάδης, Γιώργος Λαζαρίδης, Αριστείδης Φωκάς. Επίσης, οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κωνσταντίνος Κατσίκης, Γιώργος Λαζαρίδης και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Παναγιώτης Σγουρίδης.

Στο σημείο και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης και πρόεδρος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου, πρώην βουλευτές από τον χώρο της Ν.Δ., δήμαρχοι και εκπρόσωποι φορέων. Οι βουλευτές της Ν.Δ. και ο Απόστολος Τζιτζικώστας περπάτησαν μέσα στο πλήθος, ενώ εκείνοι της Ενωσης Κεντρώων και των Ανεξάρτητων Ελλήνων πήγαν στον χώρο μπροστά και δίπλα από την εξέδρα.

Από το πλήθος ακούστηκαν αποδοκιμασίες για τους πολιτικούς και το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.

Επεισόδια εθνικιστικών – αντιεξουσιαστών

Οι καλά γνωρίζοντες ήταν προετοιμασμένοι για τα επεισόδια που σημειώθηκαν λίγο μετά τις 15:00 το μεσημέρι στην Πλατεία Ναυαρίνου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όταν ομάδα ατόμων που κρατούσε ελληνικές σημαίες και σημαίες της Μακεδονίας, προσπάθησε να προσεγγίσει τον χώρο όπου είναι σε εξέλιξη η αντισυγκέντρωση των αντιεξουσιαστών, στην Καμάρα.

Περίπου 50 κουκουλοφόροι προσπάθησαν να κινηθούν προς την Εγνατία, ωστόσο, η αστυνομία δεν τους επέτρεψε να φτάσουν στην Καμάρα και τότε οι κουκουλοφόροι πέταξαν πυρσούς και πέτρες προς τα ΜΑΤ. Η ένταση συνεχίστηκε και στον πεζόδρομο της Δημητρίου Γούναρη. Υπήρξε ρίψη αντικειμένων εκατέρωθεν, με την Αστυνομία να κάνει χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης προκειμένου να εκτονώσει την κατάσταση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα