Συμβουλές από Γκαγκάτση, οσονούπω και ο Βλαστός…

Ο Γιώργος Βασιλειάδης, ο υφυπουργός Αθλητισμού που διαδέχθηκε τον Σταύρο Κοντονή, έχει ρίξει όλο το βάρος του  στο να καταπολεμήσει τη βία στους αθλητικούς χώρους. Κάτι που ζητά όλη η κοινωνία, προκειμένου να μπορεί να παρακολουθεί χωρίς φόβο, αλλά με πάθος, τις αθλητικές συναντήσεις.

Εξάλλου και τα όσα έγιναν πριν από 15 περίπου ημέρες, όπου οπαδοί του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, με αφορμή τον ημιτελικό του Κυπέλλου βόλεϊ γυναικών, μετέτρεψαν σε πεδίο μάχης την περιοχή του Π. Φαλήρου, παρά το γεγονός ότι ο αγώνας διεξαγόταν στο κλειστό της Γλυφάδας, επιβάλλουν το να παρθούν μέτρα.

Έτσι, λοιπόν, ο κ. Βασιλειάδης συγκάλεσε σύσκεψη σε συνεργασία με τη Super League. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της Super League, της ΔΕΑΒ, της ΕΛ.ΑΣ. και των ΠΑΕ ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ και Πανιώνιος.
Αυτή ήταν μία πρώτη συνάντηση, στην οποία τέθηκαν συνολικά τα ζητήματα αντιμετώπισης της αθλητικής βίας και πώς αυτά θα εξειδικευθούν στον αθλητικό νόμο, με επίκεντρο το θέμα της ταυτοποίησης των φιλάθλων και την πρόληψη περιστατικών βίας. Τέθηκε επίσης το θέμα της οργανωμένης μετακίνησης φιλάθλων.

Και βέβαια πρέπει να τονιστεί ότι ο Βασίλης Γκαγκάτσης, με την ιδιότητα του διευθύνοντος συμβούλου της Super League, με την πείρα που έχει αποκτήσει από την πολύχρονη ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο, ανέλυσε μία σειρά προτάσεων για να καταπολεμηθεί η βία. Βέβαια, ο κ. Βασιλειάδης δεν αναρωτήθηκε για ποιο λόγο επί ημερών Γκαγκάτση επί 9 χρόνια στην ΕΠΟ δεν έγινε το παραμικρό βήμα για να καταπολεμηθεί το φαινόμενο.

Οι παρατηρήσεις του Βασίλη Γκαγκάτση ήταν εύστοχες και εποικοδομητικές. Ανέλυσε διεξοδικά το πρόβλημα της βίας και πρότεινε λύσεις, εντυπωσιάζοντας τον υπουργό Αθλητισμού.

Ωστόσο, ο κ. Βασιλειάδης προφανώς αμέλησε λόγω φόρτου εργασίας να ρωτήσει τον κ. Γκαγκάτση για ποιον λόγο 100.000 και πλέον κόσμος τον αποδοκίμαζε στην εορτή της Εθνικής ομάδας στο Καλλιμάρμαρο για την κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2004;

Άραγε, ο υπουργός πώς και δεν ρώτησε τον κ. Γκαγκάτση για ποιον λόγο ως πρόεδρος της ΕΠΟ δεν μπορούσε να πάει σε κάποιο γήπεδο για να παρακολουθήσει έναν ποδοσφαιρικό αγώνα εκτός από τις σουίτες του «Καραϊσκάκη» που προσφέρουν ασφάλεια, καθώς είναι απομονωμένες από τους φιλάθλους;

Μας προκαλεί εντύπωση πώς ο κ. Βασιλειάδης δεν ρώτησε τον πολύπειρο κ. Γκαγκάτση για τις δικαστικές εκκρεμότητες, κακουργηματικού χαρακτήρα, που έχει λόγω της ενασχόλησής του με το ποδόσφαιρο; Και ακόμη αν μπορεί να ασκεί έργο διοίκησης σύμφωνα με τον νόμο 2725/99 περί κωλυμάτων παραγόντων, αφού έχει παραπεμφθεί σε δίκη για την Κάρτα Υγείας.

Πάντως, όπως ανέφερε και η σχετική ανακοίνωση του υφυπουργείου Αθλητισμού, «η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα, ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική και συμφωνήθηκε να συνεχιστεί με σφιχτό χρονοδιάγραμμα η συνεργασία, με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο και τη δημιουργία του βέλτιστου νομικού πλαισίου».

 

Γιατί όχι και με Βλαστό

Βέβαια, όπως γνωρίζει ο κ. Βασιλειάδης στις τάξεις των οργανωμένων οπαδών έχουν εισχωρήσει και στοιχεία του κοινού ποινικού εγκλήματος, ή και άλλα που εμπλέκονται με την εγχώρια τρομοκρατία. Γι’ αυτό η επόμενη σύσκεψη πρέπει να γίνει παρουσία του Παναγιώτη Βλαστού.

Ναι μιλάμε φυσικά για τον πολύ σκληρό βαρυποινίτη, που έχει εμπλακεί ως ηγετική μορφή και στο αποκαλούμενο «συνδικάτο του εγκλήματος». Εξάλλου, ο κ. Βλαστός με την πολυτάραχη ζωή του γνωρίζει κόσμο και κοσμάκη, καθώς από τον Οκτώβριο του 1994 ξεκίνησε τη δράση του με τις δολοφονίες των Γεράσιμου Ναστούλη και Δημήτρης Σίνου. Και σίγουρα εάν ο κ. Βασιλειάδης ζητήσει την αρωγή του Βλαστού θα μπορέσει να κατανοήσει καλύτερα το πώς θα απομακρύνει τα εγκληματικά στοιχεία από τον χώρο του αθλητισμού. Εξάλλου, οι διωκτικές αρχές ισχυρίζονται ότι ακόμη και σήμερα μέσα από τις φυλακές κινεί τα νήματα.

Αρκεί λοιπόν κάποια επίσκεψη του υπουργού στις φυλακές Κορυδαλλού για να γίνει σοφότερος…

 

Ο Λάκι Λουτσιάνο

 

Πολλοί θα αναρωτηθούν «μα είναι δυνατόν ένας υπουργός να ζητήσει τη βοήθεια ενός σκληρού ποινικού;». Κι όμως, είναι, θα απαντήσουμε εμείς. Εξάλλου, αυτό μας διδάσκει η ιστορία. Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ για να επιτύχουν την απόβαση στη Σικελία το 1943 χρησιμοποίησαν τόσο τις πληροφορίες, όσο και την αρωγή του Λάκι Λουτσιάνο.

Αν ο Αλ Καπόνε έστρωσε το έδαφος μετατρέποντας τον υπόκοσμο σε οργανωμένο συνδικάτο εγκλήματος, η εγκληματική ιστορία επεφύλαξε για τον Λάκι Λουτσιάνο έναν δαφνοστεφανωμένο ρόλο: ήταν ο άνθρωπος που πήρε τη Μαφία από το χέρι και από συμμορία κακοποιών τη μεταμόρφωσε σε πανεθνική οργάνωση βασισμένη πια σε νόμιμες επιχειρήσεις-βιτρίνα!
Την ίδια εποχή έκανε και το μόνο αξιέπαινο ίσως έργο της ζωής του, να συνδράμει δηλαδή τους Συμμάχους κατά την πολεμική τους εμπλοκή στα χαρακώματα του Β΄ Παγκοσμίου. Δεν το έκανε φυσικά από την καλή του την καρδιά, αλλά για να τύχει καλύτερης μεταχείρισης από τις Αρχές. Ο έγκλειστος «νονός», ο οποίος ήλεγχε πια ολοκληρωτικά µέσω των δικών του διεφθαρμένων εργατικών ενώσεων τα λιμάνια και τα εργοστάσια των ΗΠΑ, πρότεινε στην κυβέρνηση τη συνεργασία της Μαφίας κόντρα στους ναζιστές σαμποτέρ. Υπό την προστασία του Λουτσιάνο, τα σαμποτάζ σταμάτησαν. Ταυτοχρόνως, ενεργοποιήθηκε η «Επιχείρηση Υπόκοσμος», κατά την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποίησαν τις διασυνδέσεις των Αμερικανών μαφιόζων στη γενέτειρά τους, τη Σικελία, ώστε να προετοιμάσουν καλύτερα την απόβαση του Πάτον το 1943 στην ιταλική χερσόνησο! Οι σιτσιλιάνοι μαφιόζοι αποδείχτηκαν κάτι παραπάνω από πρόθυμοι να συνεργαστούν με τους Συμμάχους, καθώς μισούσαν σφόδρα τον Μουσολίνι, το φασιστικό καθεστώς του οποίου είχε ξεκάνει στη δεκαετία του 1930 πάμπολλες παραδοσιακές μαφιόζικες φαμίλιες του νησιού.
Κι έτσι, η αγγλοαμερικανική εισβολή στη Σικελία έγινε σχεδόν αναίμακτα, σε αντίθεση µε τις αποβάσεις στην κυρίως Ιταλία που βάφτηκαν µε αίμα. Οι μαφιόζοι όχι μόνο οργάνωσαν τη συμμαχική απόβαση, αλλά και ξεπάστρεψαν τους ελεύθερους σκοπευτές που είχαν ακροβολιστεί στην επικράτεια περιμένοντας τα αμερικανικά στρατεύματα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα