«Συμβόλαιο εκφοβισμού» της αλβανικής μαφίας, που στράβωσε λόγω… απειρίας

Η απειρία του Lavdimir ή Mikela ή Ibrahim, του 32χρονου εκτελεστή του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, στην χρήση όπλων (σ.σ. και ιδίως πιστολιού με σιγαστήρα που απαιτεί ιδιαίτερο χειρισμό λόγω αύξησης του μήκους και του βάρους της κάννης) χάλασε το σχέδιο των σκληρών Αλβανών ποινικών για μία μεγάλη μπάζα.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Όπως από την πρώτη στιγμή (σ.σ. στο φύλλο της 14ης Οκτωβρίου) είχε επισημάνει η «Α», οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. για την δολοφονία του 52χρονου ποινικολόγου στράφηκαν σε μία πολύκροτη υπόθεση, μέρος της οποία χειριζόταν ο άτυχος Μιχάλης Ζαφειρόπουλος. Ο λόγος για το «συμβόλαιο θανάτου» σε βάρος του δικηγόρου, Γιώργου Αντωνόπουλου, νομικού εκπροσώπου του ΛΑΓΗΕ και βασικού κατήγορου δίκης για το σκάνδαλο Energa – Hellas Power. Ο 62χρονος ποινικολόγος, το πρωί της 3ης Νοεμβρίου 2014, ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τους δύο επίδοξους εκτελεστές του την ώρα που έβγαινε από το σπίτι του, στην οδό Φειδίου στην Πεντέλη. Οι δύο άνδρες που του είχαν στήσει ενέδρα κρατούσαν ένα Kalashnikov και ένα πιστόλι με σιγαστήρα και έπειτα από διάλογο ελάχιστων δευτερολέπτων τον πυροβόλησαν μία φορά στο πρόσωπο, με την σφαίρα να περνά την κάτω γνάθο, να «διασχίζει» το κεφάλι του, αλλά να βγαίνει από την κάτω πλευρά του τραχήλου χωρίς να βλάψει τον προμήκη μυελό για ελάχιστα εκατοστά.

Μερικές ημέρες αργότερα, στις 22 Νοεμβρίου, οι δύο αδίστακτοι κακοποιοί που πυροβόλησαν τον Αντωνόπουλο αιματοκυλούν το Μικρολίμανο διά ασήμαντον αφορμή. Για την ακρίβεια ο Αρμπέρ Μπάκο, υπό την επήρεια αλκοόλ και εκνευρισμένος από την άρνηση μιας νεαρής χορεύτριας να βγάλουν μαζί φωτογραφία και να ενδώσει στο ερωτικό του κάλεσμα, φέρνει από ξενοδοχείο που διέμενε στην περιοχή με τον Όλντι Ντόλτσι, το ένα πολεμικό τυφέκιο Kalashnikov και σπέρνει τον τρόμο, ανοίγοντας πυρ στα τυφλά και τραυματίζοντας 15 θαμώνες του μπαρ που τα… έπινε. Λίγες ημέρες αργότερα ο Μπάκο συλλαμβάνεται στα Σεπόλια, μαζί με ένα από το πιο «βαριά» ονόματα της αλβανικής μαφίας στην Ελλάδα, τον περιβόητο «Κλόντι». Ο Κλοντιάν Λεκ, για χρόνια ήταν το δεξί χέρι του «καράφλα», ενός από τους πιο γνωστούς «νονούς» της αθηναϊκής νύχτας και το όνομα του εμπλέκεται ίσως και σε περισσότερα από δέκα «συμβόλαια θανάτου». Σχεδόν δύο χρόνια αργότερα, τέλη Αυγούστου του 2016, συλλαμβάνεται στα σύνορα ΠΓΔΜ – Βουλγαρίας ο συνεργός του, Όλντι Ντόλτσι.

Η απειρία με το όπλο
Οι τρεις τους συναντούνται ξανά στην Ε΄ πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού, με τον «Κλόντι» να… ελέγχει το σωφρονιστικό κατάστημα και να του έχουν κολλήσει το προσωνύμιο «άρχοντας των φυλακών». Μπάκο και Ντόλτσι έχουν καταθέσει στις Αρχές ότι η απόπειρα δολοφονίας τού τότε νομικού εκπροσώπου του ΛΑΓΗΕ, Γιώργου Αντωνόπουλου, είναι «συμβόλαιο θανάτου» που είχαν αναλάβει να εκτελέσουν. Αν και αρχικά αρνούνται να αποκαλύψουν τον εντολέα τους, στην συνέχεια υποδεικνύουν τον Αριστείδη Φλώρο, βασικό κατηγορούμενο για το σκάνδαλο της Energa – Hellas Power. Ο ίδιος αρνείται την εμπλοκή του και καταγγέλλει του Αλβανούς κακοποιούς για εκβιασμό. Ωστόσο, η Δικαιοσύνη κρίνει ότι πρέπει η υπόθεση να οδηγηθεί στο ακροατήριο. Η δίκη είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου και οι τρεις έγκλειστοι Αλβανοί ποινικοί αποφασίζουν –σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.– να εκμεταλλευτούν την συγκυρία.

Όπως αποκάλυψε ο διοικητής της Ασφάλειας Αττικής, υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης, ο Όλντι Ντούλτσε αναλαμβάνει μέσω γνωστής του να εντοπίσει δύο πρόθυμους κακοποιούς για να εκτελέσουν έναντι 20.000 ευρώ ένα «συμβόλαιο εκφοβισμού». Τα πρόσωπα αυτά είναι ο 32χρονος Lavdimir ή Mikela ή Ibrahim που συνελήφθη ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου σε οικισμό Ρομά στους Ριγανάδες της Εγλυκάδας Πατρών, και ο 30χρονος Aleksandro ή Eno που διέφυγε στην Αλβανία. Από την κατάθεση του 32χρονου συνεργάτη του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου και από την προανακριτική διαδικασία, προέκυψε πως οι δύο Αλβανοί επισκέφτηκαν τον 52χρονο ποινικολόγο στο γραφείο του, στην οδό Ασκληπιού 154, ζητώντας του δύο πράγματα. Πρώτον, να μεταφέρει στον πελάτη του Αριστείδη Φλώρο ότι οι Μπάκο και Όλντι ζητούν 5 εκατ. ευρώ για να αλλάξουν την κατάθεσή τους όσον αφορά το «συμβόλαιο θανάτου» του Γιώργου Αντωνόπουλου και, δεύτερον, να τους δώσει την διεύθυνση κατοικίας του κατηγορούμενου για το σκάνδαλο Energa – Hellas Power, προκειμένου να «στείλουν μήνυμα» και στην οικογένειά του.

Πράγματι, υπό την απειλή όπλων, ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος παραδίδει στους δύο Αλβανούς κακοποιούς κλητήριο θέσπισμα, στο οποίο υπήρχε η διεύθυνση κατοικίας της οικογένειας του Φλώρου. Τότε, σύμφωνα με τον συνεργάτη του αδικοχαμένου ποινικολόγου, ο 30χρονος λέει στον 32χρονο: «Ρίξ’ του μία στα πόδια, να πάει το μήνυμα εκεί που πρέπει και να φύγουμε». Ωστόσο, όπως αναφέραμε και στην αρχή του ρεπορτάζ, άπειρος στον χειρισμό όπλου ο Lavdimir ή Mikela ή Ibrahim και πάνω στην ένταση της στιγμής σημαδεύει αντί για τα πόδια τον θώρακα του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, επιφέροντάς του θανάσιμο τραυματισμό. «Πω πω, τον φουκαρά (σ.σ. τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο). Δεν έπρεπε να σκοτώσουν τον φουκαρά. Ρε, τους βλάκες, τους είπαμε να τον πυροβολήσουν στα πόδια και αυτοί τον σκότωσαν», ακούγεται –σε νομίμως υποκλαπείσα συνομιλία από τις φυλακές Κορυδαλλού– να λέει το ίδιο βράδυ της δολοφονίας ένας από τους έγκλειστους Αλβανούς βαρυποινίτες σε τρίτο –άγνωστο στην ΕΛ.ΑΣ.– πρόσωπο.

Το σχέδιο απόδρασης
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόθεση της τριάδας «Κλόντι», Μπάκο και Όλντι ήταν να προσεγγίσουν απευθείας τον Αριστείδη Φλώρο, κάτι που δεν μπορούσαν να καταφέρουν καθώς είναι έγκλειστος στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού. Γι’ αυτό και επέλεξαν «στείλουν μήνυμα» μέσω του δικηγόρου του, πιστεύοντας ότι η απόπειρα εκβιασμού θα είναι επιτυχημένη και θα αποκομίσουν ένα μεγάλο χρηματικό ποσό. Εύλογα γεννάται το ερώτημα: Τι χρειάζονταν τόσα χρήματα τρεις βαρυποινίτες που θα αποφυλακιστούν σε τουλάχιστον 20 χρόνια; Καλά πληροφορημένες πηγές τονίζουν πως αυτό ήταν μέρος του σχεδίου απόδρασης που φέρονται να είχαν καταστρώσει, με την συνεργασία των δύο δολοφόνων του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου και άλλων συνεργών τους. Το «κλειδί» είναι στα ευρήματα του διαμερίσματος στην Καλλιθέα, όπου χρησιμοποιούσαν ο 30χρονος και ο 32χρονος μέχρι το απόγευμα που εκτέλεσαν τον 52χρονο ποινικολόγο, ενώ τα ξημερώματα της 29ης Οκτωβρίου συνελήφθη εκεί ένας ακόμη συνεργός του.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στην παρουσίαση της εξιχνίασης από τον διοικητή της Ασφάλειας Αττικής Χρήστο Παπαζαφείρη και τον εκπρόσωπο της Αστυνομίας Θεόδωρο Χρονόπουλο, «στο διαμέρισμα, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
* πιστόλι με γεμιστήρα και 10 φυσίγγια,
* πολεμικό τυφέκιο, με γεμιστήρα και 30 φυσίγγια,
* 118 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων,
* 3 γεμιστήρες διαφόρων όπλων,
* χειροβομβίδα,
* 2 πλήρεις αστυνομικές στολές
* εκρηκτική ύλη, πυροκροτητής».

Με όσα λεφτά αποκόμιζαν από τον εκβιασμό στον Αριστείδη Φλώρο, εκτιμάται ότι θα χρηματοδοτούσαν σχέδιο απόδρασης των τριών φερόμενων ως ηθικών αυτουργών, είτε με «έφοδο» στο σωφρονιστικό κατάστημα Κορυδαλλού, είτε κατά την μεταγωγή τους στα δικαστήρια στις 6 Νοεμβρίου. Οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εξετάζουν με ιδιαίτερη προσοχή το συγκεκριμένο σενάριο, καθώς εκεί τους οδηγούν και τα ευρήματα από το κρησφύγετο της Καλλιθέας.

Με τον νόμο Παρασκευόπουλου είχε αποφυλακιστεί ο 32χρονος εκτελεστής

Μοιάζει απίστευτο, όμως, ο 32χρονος εκτελεστής του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου είχε καταδικασθεί κατά συγχώνευση, σε 25 χρόνια κάθειρξη (για βιασμούς και ληστείες), αλλά είχε αποφυλακισθεί το 2015, με βάση τον νόμο τού τότε υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου, έχοντας εκτίσει τα δύο πέμπτα της ποινής του. Αργότερα, βέβαια, συνελήφθη και οδηγήθηκε εκ νέου σιδηροδέσμιος.

Μάλιστα, από τις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. προέκυψε ότι ο συγκεκριμένος όχι μόνο ήταν συγκρατούμενος στην Ε΄ Πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού με τους «Κλόντι», Μπάκο και Όλτνι, αλλά συμμετείχε μαζί τους και στην εγκληματική επίθεση στις 4 Ιανουαρίου 2017 με μαχαίρι εναντίον Έλληνα ποινικού στην διάρκεια επισκεπτηρίου στο σωφρονιστικό κατάστημα, χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες για την επίθεση. Ο 32χρονος μεταφέρθηκε εσπευσμένα στις φυλακές Κασσάνδρας για να απομακρυνθεί από τους Αλβανούς συνεργούς του. Όμως μερικούς μήνες αργότερα απέδρασε για να προχωρήσει στην δολοφονική επίθεση εναντίον του δικηγόρου, ύστερα από εντολές των ομοεθνών του.

Ο 32χρονος είχε συλληφθεί προ δεκαετίας για δύο ληστείες και βιασμούς νεαρών κοριτσιών που είχε διαπράξει (μαζί με δύο συνεργούς του) στις 29 Νοεμβρίου 2006 στο άλσος Βεΐκου και στις 6 Ιανουαρίου 2007 στην περιοχή Γλύφα Χαλκίδας. Τα θύματα βρίσκονταν μαζί με τους συνοδούς τους σε σταθμευμένα αυτοκίνητα. Οι κακοποιοί απομάκρυναν και κτυπούσαν τους φίλους των άτυχων νεαρών γυναικών και στην συνέχεια τις κακοποιούσαν σεξουαλικά με την απειλή μαχαιριού. Ο 32χρονος λήστευε στην συνέχεια τα θύματά του.

Ο δολοφόνος του 52χρονου δικηγόρου για αυτές τις εγκληματικές ενέργειες καταδικάσθηκε σε ποινές φυλάκισης άνω των 50 ετών που συγχωνεύθηκαν σε 25 έτη. Προ δύο ετών είχε αποφυλακισθεί υπό όρους και φέρεται να είχε απελαθεί. Ωστόσο, λίγο αργότερα η Ασφάλεια της Ν. Ιωνίας συνέταξε νέα δικογραφία σε βάρος του –που είχε επιστρέψει παρανόμως στην χώρα– για 12 κλοπές και διαρρήξεις στην συγκεκριμένη περιοχή. Στην δίκη που ακολούθησε ο δολοφόνος του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου καταδικάσθηκε σε έξι χρόνια φυλάκιση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα