Συμεών Κεδίκογλου: Το ΠΑΣΟΚ έχασε το ιδεολογικό του στίγμα

Ως το “επόμενο μεγάλο βήμα” χαρακτηρίζει το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών ο Συμεών Κεδίκογλου, που προσχώρησε από τους πρώτους στο νέο κόμμα του Γιώργου Παναδρέου και είναι υποψήφιος στην Εύβοια.

Μιλώντας στην “Α”, ο κ. Κεδίκογλου εξήγησε τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση αυτή, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ έχει χάσει το ιδεολογικό του στίγμα, ενώ αναφέρθηκε τόσο στη Νέα Δημοκρατία όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Κύριε Κεδίκογλου, γιατί στο κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου; Σε τι διαφοροποιείται;

Το Κίνημα των Δημοκρατών Σοσιαλιστών είναι το επόμενο μεγάλο βήμα και το νέο ξεκίνημα στον προοδευτικό χώρο. Δημιουργήθηκε από την ανάγκη της βάσης και από όλους τους πολίτες που δεν τους εκφράζουν τα σημερινά κόμματα και οι σημερινές ηγεσίες με βάση τις αξίες που μας ενώνουν.
Στο Κίνημα των Δημοκρατών Σοσιαλιστών λοιπόν για πέντε κυρίως λόγους:
• Γιατί η χώρα, προκειμένου να πορευτεί με ασφάλεια στο μέλλον, χρειάζεται αποφασιστικότητα και πολιτικές δυνάμεις και ηγεσίες που βάζουν πρώτα την Ελλάδα χωρίς να υπολογίζουν προσωπικό ή πολιτικό κόστος.
• Γιατί είναι αναγκαίο να εκπροσωπηθούν κοινοβουλευτικά οι δυνάμεις της προόδου.
• Γιατί είναι αναγκαία μια κυβέρνηση συνεργασίας με ξεκάθαρο προοδευτικό πλαίσιο.
• Γιατί πρέπει να αποκαλύπτονται αλήθειες συνεχώς. Αλήθειες που πνίγηκαν κάτω από ένα πέπλο σιωπής και συνομωσιολογίας, καθώς πόναγαν ένα κατεστημένο που δεν άντεχε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις απαραίτητες για μια μεταπελατειακή Ελλάδα ευνομούμενη και δίκαιη.
• Γιατί πρέπει να δώσουμε φωνή στους χιλιάδες πολίτες με τους οποίους μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες.
Είναι η συνέπεια ακριβώς σε αρχές και αξίες που με οδηγούν να είμαι υποψήφιος με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, τώρα που κάνουμε ένα ξεκίνημα για τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου!

Ναι, αλλά γιατί τώρα; Γιατί όχι μετά τις εκλογές;

Εδώ και πάρα πολύ καιρό, το ΠΑΣΟΚ είχε αρχίσει να καταγράφει συνεχείς απώλειες δυνάμεων από ανθρώπους που το στήριξαν σε αυτή τη διαδρομή, χάνοντας την επαφή του με την κοινωνική του βάση. Απέναντι σε αυτή την εικόνα, πολλοί από εμάς είχαμε καταθέσει τις ανησυχίες μας και προτάσεις για το πώς θα ανακοπεί αυτή η πορεία προς τη συρρίκνωση είτε στο δημόσιο λόγο είτε στα αρμόδια όργανα, όποτε είχαμε την ευκαιρία. Και αυτές οι προτάσεις ποτέ δεν αντιμετωπίστηκαν θετικά. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να διατηρήσει την αυτονομία του στο πλαίσιο της συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία, αλλά αντίθετα, έγινε παρακολούθημα του Αντώνη Σαμαρά. Έχασε έτσι το ιδεολογικό του στίγμα σε σημείο να είναι δύσκολο για έναν πολίτη να απαντήσει στο ερώτημα γιατί να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ και όχι απευθείας τη Νέα Δημοκρατία. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση και ενόψει των εκλογών, ακούσαμε τη φωνή των προοδευτικών πολιτών που μας έλεγαν «κάντε κάτι». Γιατί την επομένη των εκλογών πρέπει οι προοδευτικές δυνάμεις να είναι εδώ.

Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά έκανε μεταρρυθμιστικό έργο;

Από την πρώτη στιγμή, φάνηκε ότι αυτή η τελευταία κυβέρνηση δεν διακατεχόταν από μεταρρυθμιστικό οίστρο. Έτσι, άρχισε το «ξήλωμα του πουλόβερ» για μια σειρά μεταρρυθμίσεων που άρχισαν να εφαρμόζονται τη διετία 2010-2012. Σας θυμίζω για παράδειγμα το νόμο για τα πανεπιστήμια που είχε ψηφισθεί με ευρύτατη πλειοψηφία ή το πόσες φορές γλύτωσε στο παρά πέντε η «Διαύγεια». Ο βασικός λόγος είναι ότι δεν υπήρχε η πολιτική βούληση. Οι θέσεις στο δημόσιο άρχισαν να μοιράζονται με την αναλογία 4-2-1 και δημοκρατικές λειτουργίες, όπως αυτές του κοινοβουλίου ή συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου υποβαθμίστηκαν πλήρως. Σαν να μην έφταναν αυτά, το τελευταίο διάστημα μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό προεκλογικού χαρακτήρα με υπουργοποίηση στελεχών από το λαϊκιστικό τμήμα της δεξιάς, καμία μεταρρύθμιση δεν έγινε. Δυστυχώς, η πελατειακή λογική είχε επικρατήσει και πάλι (βλ. και τον απίστευτο τρόπο εισαγωγής τροπολογιών στο τελευταίο διάστημα), την ώρα που είναι φανερό ότι έπρεπε να περάσουμε στη λογική της μεταπελατειακής Ελλάδας.

Αν το αποτέλεσμα των εκλογών δεν οδηγήσει σε μία αυτοδύναμη κυβέρνηση, με ποιους θα συνεργαστεί το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών;

Έχουμε δηλώσει ότι για μας, η όποια μελλοντική συνεργασία θα πρέπει να έχει προοδευτικό περιεχόμενο και σε κάθε περίπτωση οι πολίτες που θα επιλέξουν το Κίνημα, θα ξέρουν ότι έχουν επιλέξει μια υπεύθυνη δύναμη με ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Πάντα όμως με τις απαραίτητες κόκκινες γραμμές με βάση τα όσα θεωρούμε απαραίτητα για την πρόοδο της χώρας. Το παράδειγμα συνεργασίας με τον κ. Σαμαρά, όπου το ΠΑΣΟΚ ταυτίστηκε με τη Νέα Δημοκρατία δεν πρέπει να επαναληφθεί.

Θα συνεργαζόσασταν δηλαδή με τον ΣΥΡΙΖΑ; Που λέει ότι για την κρίση φταίει το μνημόνιο;

Το μνημόνιο δεν έφερε την κρίση. Η κρίση έφερε το μνημόνιο. Και όποιος δεν το καταλάβει αυτό, δεν θα μπορέσει να οδηγήσει τη χώρα με ασφάλεια στην έξοδο από την κρίση. Μόνο αν δούμε τα πραγματικά αίτια της κρίσης και μόνο αν στηριχθούμε στις δυνάμεις μας με ένα ελληνικό σχέδιο και μεταρρυθμίσεις για την επόμενη μέρα, εκμεταλλευόμενοι τα δικά μας πλεονεκτήματα και αλλάζοντας το κράτος συθέμελα, θα ξεφύγουμε οριστικά από την κρίση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα