«Συμπονώ τους φορολογούμενους της υπερχρεωμένης Ελλάδας»

Νέο μήνυμα έστειλε στην Ελλάδα από την Ινδία, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη,  η Κριστίν Λαγκάρντ. Η επικεφαλής του ΔΝΤ ζήτησε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ενώ  ανέφερε, μιλώντας σε φοιτητές στο Νέο Δελχί,  ότι συμπονεί τους Έλληνες φορολογούμενους της υπερχρεωμένης  χώρας

Η Κριστίν Λαγκάνρτ παραχώρησε και συνέντευξη  στην ινδική εφημερίδα «The Times of India» όπου αναφέρθηκε επισταμένως στα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ εστιάζει και την προσοχή της στην Ευρώπη που εξακολουθεί να είναι το σημείο ανάδειξης πολλών σύγχρονων παθογενειών – οικονομικών και πολιτικών.

«Η παγκόσμια ανάπτυξη παραμένει μέτρια και άνιση»

Ερωτώμενη για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η παγκόσμια κατάσταση, τόνισε: «Η παγκόσμια ανάπτυξη παραμένει μέτρια και άνιση. Παρά την ώθηση από την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, αναμένουμε η παγκόσμια οικονομία να αυξηθεί περίπου 3,5% κατά το τρέχον έτος και περίπου 3,7% κατά το επόμενο.

Στις ΗΠΑ και τη Μ.Βρετανία η ανάπτυξη επέστρεψε, ενώ στην Ευρωζώνη και την Ιαπωνία η εγχώρια ζήτηση, ειδικά οι πιστώσεις προς τον ιδιωτικό τομέα και τις επενδύσεις, δεν έχει ακόμη ανακάμψει πλήρως παρά τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Κατά την κ. Λαγκάρντ τα παγκόσμια ρίσκα είναι συγκεκριμένα. Ήτοι: «Ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με την Ευρωζώνη (σε αυτή την περίπτωση εντάσσεται και η Ιαπωνία) το ρίσκο είναι ότι μπορεί να παραμείνει παγιδευμένη στην ύφεση και τον αποπληθωρισμό.

Αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι πολλές χώρες δεν έχουν καταφέρει να περιορίσουν τα ποσοστά ανεργίας και το υψηλό χρέος τους. Τέλος, υπάρχουν οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι που το τελευταίο διάστημα αυξήθηκαν.

Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη για ένα ισχυρό μείγμα πολιτικής που θα μπορεί να ενισχύσει την ανάκαμψη και την παροχή καλύτερων προοπτικών απασχόλησης για τους πολίτες σε όλο τον κόσμο».

«Μάθαμε πολλά από την κρίση»

Ιδιαίτερη μνεία έκανε η κ. Λαγκάρντ στο πώς οι δράσεις των πολιτικών προκαλούν διάφορα παράπλευρα ζητήματα στην παγκόσμια οικονομία. Γι’ αυτό συνέστησε να υπάρχει ένας εντατικός διάλογος ανάμεσα στις προηγμένες χώρες και σε εκείνες που είναι αναδυόμενες ή αναπτυσσόμενες. «Έχω τονίσει την ανάγκη να ενισχυθεί η παγκόσμια συνεργασία.

Σαφώς, η διεθνής συνεργασία σε επίπεδο πολιτικής θα είναι επωφελής, καθώς μπορεί να προκύψουν προβλήματα συντονισμού μεταξύ των χωρών. Πήραμε σημαντικά μαθήματα από τα επεισόδια κατά τον Μάιο του 2013. Κατ’ αρχάς, οι προηγμένες οικονομίες μπορεί να βοηθήσουν στην αποτελεσματική επικοινωνία.

Χρειαζόμαστε ευρύτερο πολιτικό διάλογο μεταξύ των προηγμένων οικονομιών και των αναδυόμενων και αναπτυσσόμενων χωρών.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να είναι ενήμεροι για τις δευτερογενείς επιδράσεις των πολιτικών τους και την επίγνωση για το τι μπορούν να προκαλέσουν αυτές στην οικονομία. Και, τέλος, υπάρχει πεδίο για πολυμερή δράση που παρέχει ασφάλεια έναντι των κινδύνων και θα ενισχύει τις οικονομίες που πλήττονται περισσότερο (από τις αγορές ή τη έλλειψη ρευστότητας), μεταξύ άλλων, μέσω τη χρήση των πόρων του ΔΝΤ.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα