Συμφωνία ή βράχια, ένα «αγκάθι» δρόμος!

ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΣΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ-ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ «ΒΛΕΠΕΙ» Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ, ΑΛΛΑ…

Οι τελεσιγραφικού τύπου δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα μετά από τη συνάντηση που είχε σήμερα Τετάρτη (5/4) με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, έχουν δημιουργήσει μία αμφίσημη αίσθηση για το πού κατευθύνεται η διαπραγμάτευση για την δεύτερη αξιολόγηση.

Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου δημιουργεί συνθήκες ενός ιδιότυπου blame game για την περίπτωση που προσαράξει στα… βράχια η αξιολόγηση και χαθεί το τρένο της ποσοτικής χαλάρωσης, αν και αμέσως μετά τις «ιαχές» Τσίπρα κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωναν ότι οι δύο διαπραγματευτικές ομάδες βρίσκονται μία ανάσα από την τελική συμφωνία.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι, παρεμπιπτόντως, και η αίσθηση που αποπνέουν τα μαντάτα από την Κομισιόν. Λέγεται συγκεκριμένα ότι το δείπνο εργασίας που είχε χθες Τρίτη (4/4) στις Βρυξέλλες η ελληνική υπουργική τρόικα (Τσακαλώτος, Χουλιαράκης, Αχτσιόγλου) με εκπροσώπους των δανειστών, επετεύχθη σύγκλιση.

Μάλιστα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδια για ζητήματα Οικονομίας, Ανίκα Μπράιτχαρντ, χαρακτήρισε το παραπάνω τετ-α-τετ ως «πολύ καλή συνάντηση», υπογραμμίζοντας ότι «η Επιτροπή θεωρεί πως επιτεύχθηκε σύγκλιση στα ζητήματα-κλειδιά που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική πρόοδο στη Μάλτα».

Άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος εξήγησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι στη συνάντηση της Τρίτης υπήρξε ενός είδους «προκαταρκτική συμφωνία» στη βάση ενός συμβιβασμού μεταξύ Αθήνας – ΔΝΤ.

Το ζητούμενο, ωστόσο, είναι για ποιον συμβιβασμό μιλάμε κι αν εν τέλει αυτός θα αμβλύνει τις ακανθώδεις διαφορές ή είναι τέτοιος που θα κρατήσει απομακρυσμένες και με στυλωμένα τα πόδια τις δύο πλευρές, καίγοντας τις όποιες ελπίδες συμφωνίας.

Την εκτίμηση ότι όσο κοντά είναι η συμφωνία τόσο μακριά παραμένει αυτή, επιβεβαιώνει κι ένα καλά ενημερωμένο ρεπορτάζ του Βασίλη Σκουρή για λογαριασμό του real.gr σύμφωνα με το οποίο το τελευταίο –μέχρι το επόμενο άραγε;– «αγκάθι» είναι το με βάση ποιου τα στοιχεία, του ΔΝΤ ή της Eurostat, θα υπολογιστούν οι προβλέψεις για τους δείκτες της ελληνικής οικονομίας το 2018.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες που επικαλείται το ρεπορτάζ του real.gr, στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται εδώ και περίπου έναν μήνα, αλλά δεν έχει προχωρήσει, η δημιουργία μηχανισμού ο οποίος θα ενοποιεί τις προβλέψεις των θεσμών για το πρωτογενές πλεόνασμα. Να ενοποιηθεί δηλαδή ένα τμήμα της Eurostat, ένα του ΔΝΤ κι ένα της ΕΛΣΤΑΤ και θα δημιουργήσουν έναν θεσμό που θα αποφασίζει για το ποιο είναι το πρωτογενές πλεόνασμα.

Σε κάθε περίπτωση η κλεψύδρα έχει γυρίσει και ο χρόνος μετρά αντίστροφα μέχρι το Eurogroup της Παρασκευής όπου το ευκταίο θα ήταν να παρουσιαστεί μία «πολιτική συμφωνία» που θα ξεκλειδώσει τo staff level agreement.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα