Συζητήσεις του αέρα, συμφωνίες στον… αέρα

Τηλεοπτικά δικαιώματα Super League

Οι τηλεοπτικές περιπέτειες των ομάδων της Super League και η διάθεση του αναβαθμισμένου προϊόντος του πρωταθλήματος συνεχίστηκαν χθες, με κινήσεις εντυπωσιασμού από τις μικρομεσαίες ομάδες. Όπως έγινε γνωστό, οι δώδεκα ΠΑΕ (εκτός Ολυμπιακού, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκού) υπέγραψαν ή θα υπογράψουν ιδιωτικό συμφωνητικό για το θέμα της κεντρικής διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, προκειμένου να ενισχύσουν τη θέση πως δεν θα σπάσουν την κεντρική διαχείριση.

Ως γνωστόν, το θέμα στα τηλεοπτικά δικαιώματα του πρωταθλήματος της νέας περιόδου έχει παγώσει, καθώς η Super League εξακολουθεί να αξιώνει 3,5 εκατ. ευρώ παραπάνω από τα 30 εκατ. ευρώ που είναι η πρόταση της Nova.

Η χθεσινή πρωτοβουλία των μικρομεσαίων, ωστόσο, αναδεικνύει μια τάση διαφοροποίησης και το μεταξύ τους μνημόνιο συνεργασίας έχει τη δική του ξεχωριστή ανάγνωση για την επόμενη μέρα.

Για μας εδώ στην «ΑΠΟΨΗ» αρκούσε μια ανάγνωση του συμφωνητικού, προκειμένου να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα, τα οποία δεν αποτελούν ψιλά γράμματα, αλλά σημεία που προβάλλονται κατά τρόπο που μπορεί κάποιος να πατήσει ώστε να προκαλέσει ανατροπές και (ανα)ταραχές. Αυτά αντικατοπτρίζονται πλήρως στον τίτλο του κειμένου «Συμφωνίες του αέρα, συμφωνίες στον… αέρα».

Εξηγούμαστε λοιπόν. Τι είπαν και τι συμφώνησαν χθες οι 12; Να κινηθούν ως ένα σώμα από ’δώ και πέρα, ώστε ακόμη κι αν δεν συμφωνήσουν με τη Nova, καμία ομάδα να μη διαπραγματευτεί μόνη της τηλεοπτικό συμβόλαιο, αλλά να προχωρήσουν όλες μαζί.

Το συμφωνητικό συντάχθηκε με πρωτοβουλία της Ξάνθης και αποδεικνύει τη διάθεση των ομάδων να μη διαλυθεί η κεντρική διαχείριση. Μάλιστα μπήκε ρήτρα με ποσό 1.500.000 ευρώ για όποιον θελήσει ν’ απεμπλακεί και να κινηθεί μεμονωμένα. Το μήνυμα προς τη NOVA είναι ξεκάθαρο. Στο επόμενο πρωτάθλημα της περιόδου 2018-19, αν δεν υπάρξει συμφωνία στο τίμημα, δεν θα έχει τα δικαιώματα μετάδοσης αγώνων 12 ομάδων. Παράλληλα ανακοινώθηκε η διοργάνωση μετά την ολοκλήρωση των 30 αγωνιστικών, Λιγκ καπ αντί των πλέι οφ και πλέι άουτ που ζητούσε το συνδρομητικό κανάλι. Δηλαδή, αντί να προσφέρουν ένα προϊόν που θα είχε ενδιαφέρον, θα κάνουν στην ουσία φιλικά παιχνίδια.

Οι τέσσερις μεγάλες ομάδες, που ακόμη και στα σημαντικότερα παιχνίδια τους δεν γεμίζουν τα γήπεδα, θα κληθούν σε αναζήτηση οπαδών που θα θέλουν τον Μάιο να δουν για παράδειγμα τη φιλική αναμέτρηση Παναθηναϊκού-Κέρκυρας, οι δε μικρότερες ομάδες θα κάνουν έρανο για τα έξοδα διαιτησίας στις αναμετρήσεις τύπου Πλατανιά-Απόλλωνα Σμύρνης. Γελάνε και τα τσιμέντα, που έλεγε και ο Νίκος Αλέφαντος, εκτός αν μελαγχολήσουν που θα είναι μόνα τους δίχως μια ανθρώπινη συντροφιά και καταρρεύσουν.

Ας έλθουμε όμως στην ουσία του περίφημου συμφωνητικού. Οι 12 που μετέχουν στο μνημόνιο συνεργασίας, αυτόματα θα γίνουν 10 καθώς οι δύο ομάδες θα υποβιβαστούν, άρα δεν θα έχουν καμία υποχρέωση.

Ακόμη όμως και οι 10 που θα πρέπει να είναι μπετόν αρμέ, θα είναι τελικά πολύ λιγότερες, καθώς η παράγραφος 2 της συμφωνίας αναφέρει χαρακτηριστικά ότι:

«Οποιαδήποτε ενέργεια, για οποιοδήποτε λόγο, από οποιανδήποτε από τις εκπροσωπούμενες από εμάς ΠΑΕ θέτει ή θα έθετε σε διακινδύνευση την ισχύ του ως άνω καθεστώτος της Κεντρικής Διαχείρισης των Τηλεοπτικών μας Δικαιωμάτων, ρητώς αναγνωρίζεται και συνομολογείται από όλους ότι συνιστά ουσιώδη παράβαση της παρούσας δέσμευσης και συμφωνίας και βαρύτατη βλαπτική ενέργεια για τα συμφέροντα όλων μας, ως εκ τούτου λοιπόν ρητώς διά του παρόντος άπαντες δεσμευόμαστε στη διατήρησή του ως υφίσταται σήμερα και στο μέλλον, εκτός εάν κατά πλειοψηφία στο μέλλον άλλως αποφασίσουμε».

Τι σημαίνει αυτό; Οι τέσσερις μεγάλοι με τους δύο που θα προβιβαστούν από τη Football League χρειάζονται ακόμη τέσσερις από τους 10 μικρομεσαίους προκειμένου ν’ ανατρέψουν το… μνημόνιο. Όταν διαπιστώσουν πως ενδεχομένως δεν θα μπορούν να πληρώσουν ούτε τα έξοδα προετοιμασίας τους, μπροστά στην απόγνωση στην οποία θα περιέλθουν, μπορεί να μεταστρέψουν τη θέση τους για μέτωπο στην κεντρική διαχείριση. Οι έξι εναπομείναντες τι θα πράξουν σε αυτό το ενδεχόμενο; Προφανώς θα πηδάνε από το καράβι με ταχύτητες κατοστάρηδων.

Το κλειδί στην περίφημη συμφωνία το έχουν οι δύο ομάδες που θα προβιβαστούν στη μεγάλη κατηγορία. Αυτές που δεν έχουν δεσμεύσεις και ρήτρες και θα σταθμίσουν με άλλο μάτι την αναγκαιότητα να προσφέρουν τα τηλεοπτικά δικαιώματα των αγώνων τους. Ο δε Χρήστος Πανόπουλος που πρωτοστάτησε στην περίφημη συμφωνία, θα υποχρεωθεί να παρατήσει το κυνήγι, προστρέχοντας στο γήπεδο προκειμένου να παρακολουθήσει την αγαπημένη του Ξάνθη, την οποία δεν θα καλύπτει τηλεοπτικά κανένα κανάλι. Με δυο λόγια, η συζήτηση που έγινε μεταξύ των μικρομεσαίων του πρωταθλήματος ήταν λόγια του αέρα – και οι συμφωνίες επίσης που έγιναν, επίσης συμφωνίες στον αέρα.

Το θέμα είναι πλέον κατά πόσον θα θελήσει να τεντώσει το σχοινί η NOVA. Και όπως είχαμε αναδείξει στο φύλλο της περασμένης εβδομάδας τις συνέπειες που θα έχει το ενδεχόμενο μη συμφωνίας με το συνδρομητικό κανάλι, ο τίτλος: «Ο θάνατος των εμποράκων», για τα τηλεοπτικά δικαιώματα, με βάση τις χθεσινές εξελίξεις μπορεί ν’ αποδειχθεί προφητικός.

Το δίλημμα στη NOVA, ή μας παίρνετε όλους μαζί ή δεν θα έχετε τηλεοπτικό προϊόν, όταν δεν έχεις εναλλακτική λύση να βρεις στέγη, θυμίζει την παροιμία: «Θύμωσε ο αγάς κι έκοψε τ’ αχαμνά του».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα