Συνέδριο για τη «Διαχείριση καταστροφών σε πολιτιστικά ιδρύματα» από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς και τα ΤΕΙ Αθήνας

Την πρώτη συνάντηση φορέων και ιδρυμάτων της Ελλάδας και του εξωτερικού με θέμα την «Διαχείριση καταστροφών σε πολιτιστικά ιδρύματα», συνδιοργανώνουν το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και το Τμήμα Συντήρησης Έργων Τέχνης και Αρχαιοτήτων του ΤΕΙ Αθήνας, την Δευτέρα, 11 και την Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου, στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ, στον Ταύρο.

Η συνάντηση τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO HELLAS και πραγματοποιείται με την συνδρομή των επιστημόνων του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Εργαστηρίου Αντισεισμικής Τεχνολογίας της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα έχει αυξηθεί ο αριθμός των καταστροφικών φαινομένων, προκαλώντας τόσο κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, όσο και δυσμενείς επιπτώσεις στην πολιτιστική κληρονομιά.

Επιπλέον, εδώ και αρκετά χρόνια, σε παγκόσμιο επίπεδο, θεσπίζονται πρωτόκολλα διαχείρισης καταστροφών, ενώ παράλληλα στη χώρα μας μεγάλος αριθμός επιστημόνων έχει προσανατολιστεί στην έρευνα, κυρίως σε θέματα πρόληψης καταστροφών.

Ωστόσο, η παραγόμενη γνώση δεν διοχετεύεται αποτελεσματικά στους αρμόδιους φορείς, τις διοικήσεις και τους εργαζόμενους πολιτιστικών ιδρυμάτων.

Στόχος της συνάντησης είναι η γνωστοποίηση συναφών ερευνητικών συμπερασμάτων και πραγματοποιηθεισών ενεργειών, η ανάπτυξη νέων συνεργασιών μεταξύ φορέων, η πυροδότηση του ενδιαφέροντος για την υιοθέτηση πρωτόκολλων άλλων χωρών και η πρόκληση μιας εποικοδομητικής συζήτησης μεταξύ των εμπλεκομένων.

Η συνάντηση, η οποία απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε εργαζόμενους πολιτιστικών φορέων όπως συντηρητές, βιβλιοθηκονόμους, αρχειονόμους, ιστορικούς, αρχαιολόγους, μουσειολόγους, ιστορικούς τέχνης, φιλοδοξεί να συμβάλει σοβαρά στη διοργάνωση συνεδρίων ανάλογης θεματικής στη χώρα μας.

Οι ενότητες του προγράμματος του συνεδρίου είναι οι εξής:

Κίνδυνοι και Πρόληψη: Σεισμοί

Κίνδυνοι και Πρόληψη: Πλημμύρες-Φωτιές

Διαχείριση καταστροφών: Μελέτες Περιπτώσεων

Διαχείριση καταστροφών: Μελέτες Περιπτώσεων-Εθελοντισμός.

Το συνέδριο συμπληρώνεται από συναφές σεμινάριο ενημέρωσης και εκπαίδευσης στους χώρους του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, ΤΕΙ Αθήνας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα