Συνεννόηση και συμμαχίες

Θεωρητικά η χώρα βρίσκεται ενώπιον ενός μεγάλου διλήμματος:  ή εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Σταύρος Δήμας ή οδηγούμαστε σε πρόωρες εκλογές και η νέα κυβέρνηση που θα εκλεγεί θα έχει ελάχιστο χρόνο μπροστά της για να ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, η οποία εμμένει στις απαιτήσεις της. Σε αυτό το αδιέξοδο οι δύο μονομάχοι (Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ) δεν δείχνουν διατεθειμένοι να κάνουν ούτε βήμα πίσω και ποντάρουν στην πόλωση για να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους.

 

Του Μιχάλη Κωτσάκου

 

Όλα τα κόμματα ετοιμάζονται για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, καθώς προς το παρόν δεν φαίνεται να έχει δημιουργηθεί πλειοψηφικό ρεύμα για την εκλογή του Σταύρου Δήμα. Έτσι, και το Ποτάμι έχει τεθεί σε εκλογική ετοιμότητα, καθώς ο στόχος των επιτελών της Σεβαστουπόλεως είναι στις εκλογές το κόμμα να υπερβεί το 10% και να είναι ρυθμιστής των εξελίξεων. Όμως, μέχρι τότε, ο Σταύρος Θεοδωράκης βάζει σε προτεραιότητα τη διακομματική συνεννόηση.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο επικεφαλής του Ποταμιού είχε συνάντηση με τον Σπύρο Λυκούδη, όπου συζητήθηκε ο τρόπος για να κινηθούν συντονισμένα στο ζήτημα της προεδρικής εκλογής και να συζητήσουν την εκλογική συμπόρευση, εφόσον οι τελευταίες εξελίξεις οδηγήσουν σε πρόωρες κάλπες. Ο Σταύρος Θεοδωράκης επιμένει στη συναινετική, όπως τη χαρακτηρίζει, πρόταση διεξόδου που διατύπωσε μετά την προ μηνός συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για εκλογή Προέδρου από αυτή τη Βουλή, διακομματική συνεννόηση ώστε να προχωρήσουν οι απαιτούμενες αλλαγές στο Σύνταγμα και στον εκλογικό νόμο, ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για το χρέος για να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση της χώρας και ορισμό του χρόνου των βουλευτικών εκλογών για τον προσεχή Νοέμβριο.
«Η κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει πώς θα χρησιμοποιήσει την εκλογή του Προέδρου», τονίζει στους συνομιλητές του ο Σταύρος Θεοδωράκης. «Θέλουμε λύση-πακέτο, με αλλαγή του Συντάγματος, του εκλογικού νόμου και πατριωτική διαπραγμάτευση των δανειακών μας συμβάσεων», συνοψίζει τη θέση του κόμματός του, η οποία συνάδει με τις πρωτοβουλίες του Σπ. Λυκούδη και άλλων ανεξάρτητων βουλευτών. «Κανείς, ούτε καν οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν λευκή επιταγή στο δίδυμο Σαμαρά – Βενιζέλου», υποστηρίζει. «Δεν θέλουμε άλλες ζαριές και άλλα ρίσκα. Είδαμε άλλωστε την επιτυχία που είχαν οι… φαεινές ιδέες του Βενιζέλου», συμπληρώνει, επικεντρώνοντας τα πυρά του στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, που αποτελεί τον πρώτο στόχο του Ποταμιού καθώς, αν γίνουν εκλογές, θα αντλούν ψήφους από την ίδια δεξαμενή.
Δεν χαρίζεται ωστόσο και στον ΣΥΡΙΖΑ, και ιδιαίτερα στο ζήτημα του χρέους και των επαγγελιών για μονομερή ρύθμισή του. «Αν ήθελαν να το χαρίσουν, γιατί δεν το χαρίζουν στον Σαμαρά που είναι και φίλος τους; Και αν δεν τους χαρίσουν το χρέος, τι θα κάνουν; Θα βάλουν τον Μηλιό να κάνει διαδηλώσεις όπως είπε στην Ευρώπη; Ή θα τους κρατάει μούτρα ο Σταθάκης;» διερωτάται. «Όταν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ξεδιπλώνουν τη διαπραγματευτική τους στρατηγική, είναι σαν να βλέπεις κακομαθημένα που λένε ότι “αν δεν μου κάνετε τα χατίρια, θα κρατήσω την αναπνοή μου μέχρι να σκάσω”», συμπληρώνει.
Οι ετοιμασίες

Στο επιτελείο του Ποταμιού, πάντως, ανεξαρτήτως της κατάληξης που θα έχουν οι ψηφοφορίες για την προεδρική εκλογή, ετοιμάζονται για την προεκλογική περίοδο έχοντας επίγνωση ότι μέσα στο πολωτικό κλίμα που ήδη επικρατεί θα δεχτούν ισχυρές πιέσεις τόσο από τα κυβερνητικά κόμματα όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό που προβληματίζει τους ιθύνοντες του Ποταμιού είναι ο αποκλεισμός από τα ΜΜΕ. Λόγω της προεδρικής εκλογής, τα κοινοβουλευτικά κόμματα έχουν εκπροσώπους στις περισσότερες τηλεοπτικές εκπομπές, και γι’ αυτόν τον λόγο τα στελέχη του Ποταμιού όργωσαν όλη την περιφέρεια το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, κάτι που αναμένεται να γίνει και το επόμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής Γιώργος Γραμματικάκης από τη Θεσσαλονίκη τόνισε μεταξύ άλλων την εξάρτηση της Ελλάδας από την Ευρώπη και αναφέρθηκε στη δραστηριοποίηση που πρέπει να έχουν οι εκπρόσωποί μας στο Ευρωκοινοβούλιο με γνώμονα την προβολή και υποστήριξη των ελληνικών συμφερόντων.

Ο Σταύρος Τσακυράκης στην Κόρινθο τόνισε ότι «η ανάπτυξη δεν θα πάρει τη σφυρίχτρα να μας πει ότι έφθασε. Πρέπει άμεσα να διευκολυνθούν οι επενδύσεις και να μειωθεί η γραφειοκρατία».

Ο Πέτρος Τατσόπουλος από τη Χαλκίδα υποστήριξε ότι «η κουλτούρα του Ποταμιού είναι η αρχή της εθνικής συνεννόησης και της συνεργασίας στην αντιμετώπιση των μεγάλων και σοβαρών εθνικών προβλημάτων».

Η Αντιγόνη Λυμπεράκη στα Γιάννενα επεσήμανε ότι «το Ποτάμι έρχεται να δημιουργήσει τις λύσεις με την Ελλάδα που δουλεύει, σχεδιάζει και παράγει».

Ο Θανάσης Σκόκος από το Αγρίνιο τόνισε ότι «το Ποτάμι δεν θα προδώσει τις προσδοκίες των πολιτών, αλλά θα είναι ο εγγυητής των εξελίξεων την επόμενη μέρα».

Η Ζωή Αποστολοπούλου από την Κοζάνη μίλησε για την ανάγκη να σταματήσει η διαρκής εκλογολογία, γιατί «έχει ένα τεράστιο κόστος στην πραγματική οικονομία και τη διεθνή εικόνα της χώρας μας, την οποία τα κόμματα προσποιούνται ότι το αγνοούν αλλά οι πολίτες το πληρώνουν».

Ο Περικλής Βαλλιάνος από τη Θήβα εστίασε στο πρόβλημα της κομματοκρατίας, αδιαφάνειας και τόνισε ότι «το Ποτάμι έρχεται με ανθρώπους γνώστες των προβλημάτων με όρεξη όχι για καρέκλες αλλά για δουλειά και για πραγματικές αλλαγές».

Ο Γεράσιμος Γεωργάτος από την Κέρκυρα μίλησε για τα συνθήματα και τα ιδεολογήματα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης που δεν μπορούν να φέρουν λύση.

Η Χριστίνα Ταχιάου από την Ξάνθη τόνισε ότι «δεν υπάρχει μειονότητα, εμείς βλέπουμε Έλληνες πολίτες οι οποίοι έχουν ίσα δικαιώματα με τους υπόλοιπους».

Ο Σπύρος Καχριμάνης από τη Σπάρτη επεσήμανε ότι «η ανταγωνιστικότητα θα επιτευχθεί μέσα από ισχυρά συλλογικά σχήματα, όπως οι συνεταιρισμοί και οι ομάδες παραγωγών, τα οποία θα λειτουργούν σε κλαδικό επίπεδο, ώστε να επιτυγχάνουν τις μέγιστες δυνατές οικονομίες κλίμακας και διαπραγματευτικής δύναμης».

Ο Γιώργος Μαυρωτάς από την Αρτέμιδα αναφέρθηκε στο ότι «o ένας ποντάρει στον φόβο (Ν.Δ.), ο άλλος στην αγανάκτηση (ΣΥΡΙΖΑ). Εμείς ποντάρουμε στη λογική».

Ο Δημήτρης Κυριακόπουλος από τον Πύργο τόνισε ότι «η Ηλεία είναι ένας ιστορικός τόπος με αξίες που μπορεί να θρέψει τα ίδια του παιδιά μέσα από τις δικές του δυνάμεις».

Τέλος, ο Νίκος Ορφανός από τα Τρίκαλα μίλησε για τη σπουδαιότητα της εθνικής συνεννόησης για ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα