ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: «Οι παλιοί οπλαρχηγοί δεν εξυπηρετούν την ενότητα»

«Η αναβίωση συγκρούσεων και μηχανισμών του παρελθόντος, οι συναλλαγές, η επανεμφάνιση παλιών “στρατηγών” και “οπλαρχηγών”, δεν εξυπηρετούν ακριβώς τον σκοπό της ενότητας, και αποθαρρύνουν τον κόσμο». Με αυτόν τον τρόπο ξεκαθαρίζει ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος στην συνέντευξη που παραχώρησε στην «Α» το πώς αντιλαμβάνεται τον νέο φορέα, αλλά στέλνει κι ένα μήνυμα προς όλους τους συνυποψήφιους, πως εάν δεν μπορούν να υπηρετήσουν την ενότητα, καλύτερα να μην συνεχίσουν.

Συνέντευξη στον Μιχάλη Κωτσάκο

Ο βουλευτής Αρκαδίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης υποστηρίζει με πάθος την ανανέωση και, όπως τονίζει χαρακτηριστικά, «πιστεύω στην ανανέωση με αλλαγή νοοτροπίας και πρακτικής και όχι μόνο μέσω προσώπων».
Σύμφωνα με τον εκ των υποψηφίων για την ηγεσία του νέου φορέα, όραμά του είναι να προχωρήσει η ενιαία παράταξη «με κέντρο τον άνθρωπο και όχι την εξουσία, με μια δημιουργική αντίληψη της πολιτικής που προτάσσει την καινοτομία και την διαρκή αλλαγή και αποκρούει σταθερά και ανυποχώρητα την αδράνεια και τη συντήρηση».
Ξεκαθαρίζει ότι θα ήθελε να μπορούν να ψηφίσουν με ηλεκτρονικό τρόπο και όσοι αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό, όμως δεν δέχεται με τίποτα να μετατεθεί η ψηφοφορία σε άλλη ημερομηνία πέραν της 5ης Νοεμβρίου.
Ο κ. Κωνσταντινόπουλος ήταν σαφής πως δεν πρέπει ο νέος φορέας να δεχθεί πίσω στελέχη που άφησαν το ΠΑΣΟΚ για τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα τόνισε χαρακτηριστικά: «Αν μιλάτε για καιροσκόπους και πολιτικούς τυχοδιώκτες, τότε η απάντησή μου είναι ξεκάθαρη. Τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ βουλιάζει, να μείνουν εκεί και να βουλιάξουν, αγκαλιά με τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο».
Τέλος, κάνοντας αναδρομή στα χρόνια της μεταπολίτευσης και για το εάν οι πολίτες είναι εθισμένοι σε ψεύτικες υποσχέσεις, επιτέθηκε με σφοδρότητα στον πρωθυπουργό: «Η Μεταπολίτευση παραμένει η καλύτερη ιστορική περίοδος του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Επειδή ο κ. Τσίπρας είναι ψεύτης, δεν είναι όλοι οι πρώην πρωθυπουργοί ψεύτες».

Μετά την υποψηφιότητα που θέσατε για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, τώρα είστε εκ νέου υποψήφιος, αυτήν την φορά για την θέση τού επικεφαλής του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Πολλοί λένε πως η υποψηφιότητά σας είναι υποθήκη για την μεθεπόμενη ημέρα και όχι για την επόμενη. Ποιος είναι ο στόχος του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου;
«Η υποψηφιότητά μου είναι η τήρηση της δέσμευσής μου από το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, για την δημιουργία ενός νέου ενιαίου φορέα για την Κεντροαριστερά. Τότε, πολλοί στάθηκαν απέναντι στην πρότασή μου και πλήρωσα το πολιτικό κόστος. Τώρα, η πρόταση εκείνη υλοποιείται. Και στηρίζω το νέο αυτό εγχείρημα της Παράταξης από την πρώτη γραμμή, όπως πάντα. Μπαίνω στην μάχη αυτή με τις ιδέες μου, ούτε με φόβο, ούτε με συμφωνίες, ή συναλλαγές. Έχω στο μυαλό μου την επόμενη ημέρα της Παράταξης, όχι την προσωπική μου επιβίωση. Γι’ αυτό και δεν διατηρώ κομματικό “στρατό”, ούτε και χρησιμοποιώ την “ανανέωση” ως “βιτρίνα” παλιών στρατηγών και οπλαρχηγών. Πιστεύω στην πραγματική ανανέωση, με την αλλαγή νοοτροπίας και πρακτικής μέσα από το δικό μας παράδειγμα. Αυτό ζητά η γενιά μας. Αν την επόμενη ημέρα δεν έχουμε αναδειχθεί ως ο άλλος προοδευτικός πόλος έναντι της Ν.Δ., αλλά απλώς ένα μικρό κόμμα, όσοι σκέφτονται με όρους εσωκομματικής διαμάχης θα διαπιστώσουν πως όλο αυτό δεν έχει καμία αξία».

Λένε πως όταν τα βουβάλια τσακώνονται στον βάλτο την πληρώνουν τα βατράχια. Εσείς σε αυτήν την μάχη για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς πώς νιώθετε;
«Η κεντροαριστερά δεν είναι βάλτος. Βάλτος είναι η ανικανότητα και η ιδεοληψία του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου, που έχουν καταδικάσει την χώρα να βουλιάξει στην στασιμότητα, στην αδράνεια, στην ύφεση και στην παρακμή. Βάλτος είναι οι 75.000 νέες θέσεις εργασίας που χάνονται επειδή ο κ. Τσίπρας αποφάσισε πως δεν θα προχωρήσει η επένδυση στο Ελληνικό, αλλά και χιλιάδες άλλες που χάνονται καθημερινά από επενδυτές που φεύγουν από την χώρα και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που κλείνουν. Όσον αφορά τα εσωτερικά μας, θέλω να αποφύγω να συγκρίνω συνυποψηφίους μου με παχύδερμα ή με αμφίβια. Καθένας έχει την πολιτική του διαδρομή, καταθέτει την πρότασή του, κάνει τις επιλογές του και κρίνεται γι’ αυτές από τους πολίτες».

Ποιος πρέπει να είναι ο προσανατολισμός του νέου κόμματος; Νέα Κεντροαριστερά, ή προοδευτικό κέντρο;
«Προσωπικά προτιμώ τον όρο Προοδευτική Παράταξη, που έχει στον πυρήνα του την Δημοκρατία, την συνεννόηση και τον προσανατολισμό στις κοινωνικές ανάγκες. Μιλάμε για μια επιλογή με κέντρο τον άνθρωπο και όχι την εξουσία, με μια δημιουργική αντίληψη της πολιτικής που προτάσσει την καινοτομία και την διαρκή αλλαγή και αποκρούει σταθερά και ανυποχώρητα την αδράνεια και την συντήρηση. Με αφετηρία πάντα τις συνθήκες του παρόντος, εργαζόμαστε με προσανατολισμό προς το αύριο, ανοιχτοί στις νέες ιδέες και στα νέα αιτήματα».

Όπως φαίνεται, πολύ δύσκολα θα υπάρξει η ηλεκτρονική ψηφοφορία στις εκλογές του νέου φορέα. Το θεωρείτε πλήγμα ότι δεν θα μπορούν να ψηφίσουν οι Έλληνες του εξωτερικού;
«Θεωρώ πως πρέπει να βρεθεί τρόπος και να δοθεί η δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού να συμμετάσχουν στην διαδικασία. Όμως η εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία δεν μπορεί να γίνει το άλλοθι μερικών για να μην πραγματοποιηθεί η εκλογή ηγεσίας στις 5 Νοεμβρίου».

Ποια είναι η θέση σας να πάνε λίγο πιο πίσω οι εκλογές; Αντί για τον Νοέμβριο να μεταφερθούν αρχές Δεκεμβρίου ας πούμε.
«Η απόφαση του Συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι για την διεξαγωγή της εκλογής νέου αρχηγού στις 5 Νοεμβρίου. Η Επιτροπή Δεοντολογίας και Διαδικασιών έχει λάβει αυτήν την εντολή. Φοβάμαι πως κάποιοι δεν θέλουν να γίνει τότε η διαδικασία, και βάζουν τεχνητά προσκόμματα. Όμως τυχόν αναβολή θα απαξιώσει την διαδικασία αυτή, που ξεκίνησε ως ένα μεγάλο εθνικό γεγονός και αγκαλιάστηκε από την κοινωνία. Ήδη, ο πολιτικός διάλογος έχει υποβαθμιστεί σε τεχνική συζήτηση και αυτό είναι λάθος. Οι νέοι άνθρωποι ενδιαφέρονται να μάθουν πώς θα δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας γι’ αυτούς. Με την εσωστρέφεια δεν μεγαλώνει η Παράταξη».

Πρέπει να ξεκαθαρίσετε στους ψηφοφόρους το θέμα των συνεργασιών πριν από την ψηφοφορία, ή αυτό είναι θέμα που θα κριθεί όταν γίνουν οι εθνικές εκλογές;
«Καθένας πρέπει να ξεκαθαρίσει την θέση του, ήδη από σήμερα. Δικός μου στόχος είναι μία μεγάλη προοδευτική Παράταξη, που θα “σπάσει” το τεχνητό δίπολο Τσίπρα – Μητσοτάκη, καταθέτοντας την αντίπαλη κυβερνητική πρόταση, απέναντι στην συντηρητική πρόταση της Ν.Δ. Αν κάποιος σχεδιάζει να γίνουμε ένα μικρό κόμμα που θα κάνει συμμαχίες μία προς τα δεξιά και μία προς τον ΣΥΡΙΖΑ, καλύτερα να μην προχωρήσει. Μόνο αν κινηθούμε με αξιώσεις θα καταφέρουμε να γίνουμε δεύτερος και πρώτος πόλος διακυβέρνησης, όπως οι σοσιαλδημοκράτες σε όλη την Ευρώπη».

Ουκ ολίγες φορές έχετε δείξει επιθετική διάθεση στον αντιπολιτευτικό σας λόγο. Αυτό είναι κάτι που έχει να κάνει και με το bullying που είχατε υποστεί ως υπουργός και κυβερνητικός βουλευτής τα προηγούμενα χρόνια και μία λογική αντίδραση ενός μέσου ανθρώπου;
«Ο πολιτικός μου λόγος είναι πάντα πολιτικός, χωρίς προσωπικές μομφές και ανοίκειες επιθέσεις σε κανέναν. Δεν προσέβαλα ποτέ την τιμή ή την υπόληψη κανενός πολιτικού μου αντιπάλου. Πολιτεύομαι πάντα με ευπρέπεια και ήθος, αφήνοντας έξω από τον πολιτικό μου λόγο την οικογένεια, την προσωπική ζωή και το επαγγελματικό κύρος των ανθρώπων. Ξέρω πως δεν έχω “στρογγυλό” πολιτικό λόγο. Όμως, μετά από επτά χρόνια κρίσης, είναι ξεκάθαρο πως, αν το πολιτικό σύστημα συνεχίσει να πορεύεται όπως στο παρελθόν, απλά δεν έχει μέλλον. Ό,τι έχω να πω δημόσια, το λέω και ιδιωτικά. Όλοι πια το γνωρίζουν, όλοι το σέβονται. Όταν λέω αλλαγή νοοτροπίας και πρακτικής, εννοώ να δώσουμε εμείς πρώτοι το παράδειγμα. Με την δική μας νοοτροπία και πρακτική».

Εάν κάποιος από τους πρώην συντρόφους σας που έφυγε για τον ΣΥΡΙΖΑ ζητήσει να επιστρέψει, ποια πρέπει να είναι η αντιμετώπισή του;
«Η ενοποίηση και η αναγέννηση του προοδευτικού χώρου μέσα σε έναν ενιαίο πολιτικό φορέα σημαίνει ότι ο φορέας αυτός θα εκφράσει και θα εκπροσωπήσει ξανά όλους τους προοδευτικούς πολίτες: όσους τα χρόνια αυτά δεν απομακρύνθηκαν και κρατήσαμε μαζί την Παράταξη όρθια και ζωντανή, αλλά και όσους εξαπατήθηκαν από τον κ. Τσίπρα, όσους ψήφισαν Ν.Δ. από φόβο και αντίδραση προς την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και φυσικά όσους επέλεξαν την αποχή. Αν όμως μιλάτε για εκείνους που δραπέτευσαν από το ΠΑΣΟΚ στα δύσκολα, πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ για να “σκίσουν μνημόνια”, ξεπούλησαν την Παράταξη για μία καρέκλα, και μετά για να την κρατήσουν ψήφισαν άλλα δύο μνημόνια, πολύ πιο σκληρά για τους πολίτες, αν μιλάτε για καιροσκόπους και πολιτικούς τυχοδιώκτες, τότε η απάντησή μου είναι ξεκάθαρη: τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ βουλιάζει, να μείνουν εκεί και να βουλιάξουν, αγκαλιά με τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο. Γι’ αυτούς δεν υπάρχει χώρος στην Προοδευτική Παράταξη».

Τα χρέη του ΠΑΣΟΚ πρέπει να τα κληρονομήσει ο νέος φορέας;
«Οι υποχρεώσεις των κομμάτων που θα απαρτίσουν τον νέο φορέα πρέπει να συνεχίσουν να εξυπηρετούνται. Γι’ αυτό κι εγώ επιμένω σε έναν ενιαίο φορέα».

Πόσο έτοιμοι είναι τα κόμματα, οι Κινήσεις και οι προσωπικότητες που μετέχουν στο εγχείρημα να αποδεχθούν το οποιοδήποτε αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και να δείξουν ότι μπορούν να μείνουν ενωμένοι την επόμενη ημέρα;
«Αν δεν είναι έτοιμοι, κακώς συμμετέχουν. Και πρέπει να το πουν τώρα. Ο στόχος μέσα από όλη αυτήν την διαδικασία είναι η ενότητα, η ενίσχυση του χώρου μας, η δεύτερη θέση στις επόμενες εκλογές. Αν κάποιος έχει διαφορετικούς στόχους, οφείλει να τους παρουσιάσει στους πολίτες, για να κρίνουν και να ψηφίσουν. Τώρα, για να είμαι και ειλικρινής, η αναβίωση συγκρούσεων και μηχανισμών του παρελθόντος, οι συναλλαγές, η επανεμφάνιση παλιών “στρατηγών” και “οπλαρχηγών”, δεν εξυπηρετούν ακριβώς τον σκοπό της ενότητας και αποθαρρύνουν τον κόσμο. Γι’ αυτό και πρέπει τα φαινόμενα αυτά να περιθωριοποιηθούν άμεσα».

Εάν εκλεγείτε πρόεδρος, έχετε αποφασίσει το όνομα του νέου φορέα;
«Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα, ο στόχος είναι ο ίδιος. Ενότητα, αναγέννηση της Παράταξης, δεύτερη θέση στις εκλογές. Για τα υπόλοιπα, θα αποφασίσουν οι πολίτες στις κατάλληλες διαδικασίες».

«Δεν ήταν όλοι οι πρωθυπουργοί ψεύτες σαν τον Τσίπρα»

Είναι έτοιμη η κοινωνία να αποδεχθεί την ωμή αλήθεια; Διότι ας μην λησμονούμε ότι είναι εθισμένη στο ψέμα και στις υποσχέσεις εδώ και σχεδόν 50 χρόνια.
«Η Βουλή και το πολιτικό προσωπικό της χώρας είναι καθρέφτης της κοινωνίας. Οι πολίτες εκλέγουν Κυβερνήσεις, Βουλευτές, Δημάρχους, Περιφερειάρχες. Η ψήφος δεν είναι μόνο δικαίωμα, αλλά και καθήκον. Καθήκον να ακούσεις, να μάθεις, να κρίνεις, να αποφασίσεις. Να αποφασίσεις για σένα, αλλά και για όλους. Για τις επόμενες γενιές. Όσο η ψήφος αντιμετωπίζεται με ελαφρότητα και ανευθυνότητα, το αποτέλεσμα είναι ανεύθυνες Κυβερνήσεις. Τώρα πια οι πολίτες ξέρουν. Ξέρουν τι σημαίνει λαϊκισμός, ψέμα, πολιτική απάτη. Και πρέπει να κρίνουν με σοβαρότητα και νηφαλιότητα. Όμως θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι. Τα τελευταία πενήντα χρόνια, η ελληνική κοινωνία γνώρισε την Χούντα, την Μεταπολίτευση, την Αλλαγή, την Δημοκρατία. Κυβέρνησαν πρωθυπουργοί προοδευτικοί, συντηρητικοί, φιλελεύθεροι, εκσυγχρονιστές, λαϊκιστές. Η προσφορά και το έργο καθενός είναι γνωστά. Αλλά δεν μπορούμε να τα τσουβαλιάσουμε όλα. Η Μεταπολίτευση παραμένει η καλύτερη ιστορική περίοδος του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Επειδή ο κ. Τσίπρας είναι ψεύτης, δεν ήταν όλοι οι πρώην πρωθυπουργοί ψεύτες. Οι προηγούμενοι κρίθηκαν από τους πολίτες στις εκλογές, και θα κριθούν και από τον ιστορικό του μέλλοντος. Ο κ. Τσίπρας θα κριθεί και αυτός, όταν γίνουν εκλογές. Γι’ αυτό θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι χρειάζονται καθαρές κουβέντες, όπως σας προανέφερα. Στην αρχή οι πολίτες αντιδρούν, αλλά στην συνέχεια καταλαβαίνουν τον αυθεντικό και ειλικρινή λόγο και πράξη».Σ

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα