Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς: «Δεν τα έκαναν όλοι όλα», λέει ο Εισαγγελέας

Την ενοχή της μειοψηφίας των κατηγορουμένων για συμμετοχή σε ενέργειες της ” Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς” πρότεινε ο εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Σωτήρης Μπάγιας καταρρίπτοντας τον βασικό ισχυρισμό του βουλεύματος ότι ” όλοι τα έκαναν όλα”.

Μέτα από περίπου δύο χρόνια ακροαματικής διαδικασίας στην δίκη που αφορά τις δικογραφίες των “τρομοδεμάτων” σε πρεσβείες, στην Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ κτλ αλλά και των “γιαφκων” που εντοπίστηκαν στην Αττική και την επαρχία , ο εισαγγελέας Εφετών Σωτήρης Μπάγιας  πρότεινε για το βασικό αδίκημα της ένταξης και συμμετοχής στην οργάνωση,  την ενοχή της μειοψηφίας των κατηγορουμένων. Ο Σ. Μπάγιας υποστήριξε ότι “η παραδοχή του βουλεύματος ότι όλοι τα έκαναν όλα, είναι απορριπτέα” και ζήτησε να καταδικαστούν για την επίμαχη πράξη έξι κατηγορούμενοι (Γερ. Τσάκαλος, Ιω. Μιχαηλίδης, Θ. Μαυρόπουλος, Ολγα Οικονομίδου, Κ. Σακκάς, και Στ. Αντωνίου).

Αντίστοιχα, πρότεινε στο δικαστήριο να γίνει δεκτή η ένσταση εκκρεμοδικίας που έχει υποβάλει η υπεράσπιση για εννέα κατηγορούμενους (Χ. Χατζημιχελάκη, Ντ. Μπολάνο, Χρ. Τσάκαλο, Γ. Νικολόπουλο, Μιχ. Νικολόπουλο, Γ. Πολυδώρου, Π. Αργυρού, Γ. Καραγιαννίδη και Αλ. Μητρούσια). Υποστήριξε ότι θα πρέπει να κηρυχθεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη και να απαλλαγούν οι εν λόγω κατηγορούμενοι, καθώς “όσοι έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατικές πράξεις (187Α ΠΚ) δεν πρέπει να κατηγορούνται ξανά για αυτό”.
Τέλος, εισηγήθηκε την αθώωση για την ίδια πράξη του Κ. Παπαδόπουλου, με το σκεπτικό ότι “δεν μπορεί να είναι μέλος σε μία οργάνωση και να μην κατηγορείται για καμία άλλη πράξη. Ενα μέλος που δεν συμμετέχει σε καμία οργάνωση σημαίνει ότι δεν είναι μέλος. Το γεγονός ότι διανυκτέρευσαν κατηγορούμενοι σπίτι του δεν σημαίνει τίποτα απολύτως”.
Παράλληλα, έκρινε ότι θα πρέπει να απαλλαχθεί από την κατηγορία της διεύθυνσης της οργάνωσης και ηθικής αυτουργίας κακουργημάτων, ο ήδη καταδικασθείς, Χ. Χατζημιχελάκης. Σύμφωνα με τον Σ. Μπάγια, “για να έχει κάποιος μια διευθυντική θέση πρέπει να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, που νομίζω ότι τίποτα από όλα αυτά δεν υπάρχουν. Και αν κάποιος κάνει ένα ψυχογράφημα του κατηγορούμενου, θα δει ότι το επίμαχο διάστημα ήταν κρατούμενος και δεν μπορούσε να πείσει όλους τους υπολοίπους να τελέσουν τις επίμαχες πράξεις. Άλλωστε, οι πολιτικές θέσεις των κατηγορουμένων δεν συνάδουν με τη λογική της ιεραρχίας”.
Μεταξύ άλλων, ο εισαγγελέας Εφετών ζήτησε:
* για τη δικογραφία των “βόμβο-δεμάτων”: ενοχή των κατηγορουμένων για μία πράξη, αυτή της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών μηχανισμών από κοινού κατά συρροή με επιβαρυντικές πράξεις, ενώ για το αδίκημα της έκρηξη και της απόπειρα έκρηξης ζήτησε την καταδίκη του Γερ. Τσάκαλου και του Π. Αργυρού (απλή συνέργεια) και του Χρ. Τσάκαλου (απλή συνέργεια στην απόπειρα έκρηξης). Οι υπόλοιποι 5 κατηγορούμενοι που αντιμετωπίζουν τις ίδιες πράξεις (Οικονομίδου, Πολυδώρου, Μιχ. Νικολόπουλο, Γ. Νικολόπουλο και Ντ. Μπολάνο) έκρινε πως θα πρέπει να απαλλαχθούν, λόγω αμφιβολιών.
* για την υπόθεση των όπλων που κατασχέθηκαν από διάφορα διαμερίσματα: την απαλλαγή από την κατηγορία της διεύθυνσης της οργάνωσης για τους Ντ. Μπολάνο, Γ. Νικολόπουλο και Χρ. Τσάκαλο, αφού “δεν υπήρξε κανένα στοιχείο, δεν υπάρχει καμία συμμετοχή”, ενώ πρότεινε και τη συγχώνευση της πράξης της κατοχής εκρηκτικών υλών με αυτή της διακεκριμένης οπλοκατοχής.
* για τον Κ. Μαυρόπουλο να καταδικαστεί για το κακούργημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση για το περιστατικό που είχε σημειωθεί το Μάιο του 2011 στην Πεύκη, με δύο αστυφύλακες τραυματίες.
Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα