ΣΥΡΙΖΑ: Αριστερά; Χμμμ… Κεντροαριστερά; Με… χίλια!

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου για την επόμενη ημέρα των εκλογών όποτε και αν αυτές γίνουν αλλά και το μεσοδιάστημα μέχρι τις κάλπες. Στελέχη της κυβέρνησης παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά μιας και έχει γίνει σαφές πως η επιβίωση του κόμματος είναι συνυφασμένη με την μετακίνησή του προς το κέντρο.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Από τους δήμους και τις περιφέρειες θα αρχίσει η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κεντροαριστερά αρχής γενομένης από δήμο της Αττικής όπου Συριζαίος δήμαρχος έχει στείλει 300 προσωπικές προσκλήσεις σε εξωκομματικά στελέχη και επιφανής ψηφοφόρους άλλων κομμάτων ώστε σε λίγες μέρες να γίνει η πρώτη δημόσια επαφή και διαβούλευση αναφορικά με το μέλλον του δήμου.

Ήδη πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ τα οποία παλαιότερα είχαν θέσει υποψηφιότητα ή υποστήριξαν υποψήφιους στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη και της Νέας Δημοκρατίας έχουν απαντήσει θετικά και η συγκέντρωση που θα γίνει μέσα στο επόμενο Σαββατοκύριακο αναμένεται να δημιουργήσει ένα κοινωνικό γεγονός καθώς δύο αυτοδιοικητικά στελέχη, ένα της συντηρητικής παράταξης και ένα του Περισσού (τότε) με την παρουσία τους θα υποστηρίξουν την κίνηση.

Η αυτοδιοίκηση, εκτιμούν στην κυβέρνηση, και μέσω της αναθεώρησης του Καλλικράτη αποτελεί εύφορο έδαφος για ανοίγματα του ΣΥΡΙΖΑ προς το κέντρο. Και όσο τα κόμματα που σήμερα διεκδικούν τους ψηφοφόρους της Κεντροαριστεράς αδυνατούν να βρουν κοινό βηματισμό, τόσο σε Μέγαρο Μαξίμου και Κουμουνδούρου θα επιχειρούν να εισβάλουν σε αυτό τον χώρο.

Εκτός κάδρου παλαιοί και «ακραίοι»
Αποτελεί κοινό μυστικό πως ένα κομμάτι της ευρύτερης Δημοκρατικής Παράταξης δεν απορρίπτει το σενάριο να συστρατευθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, υπό την προϋπόθεση να κινηθεί το κόμμα περισσότερο στο χώρο που μέχρι πρόσφατα κάλυπτε το ΠΑΣΟΚ. Αυτό, εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου, θα είναι ευκολότερο στη διαδρομή προς τις κάλπες οπότε και να φύγουν από το κάδρο τα στελέχη εκείνα που θεωρούνται ακραία και κατά πολλούς χαρακτηρίζονται εμπόδιο στην εξέλιξη του κόμματος. Θεωρείται βέβαιο από πολλούς ότι η παλιά φουρνιά στελεχών θα «συνταξιοδοτηθεί» ενώ οι πιο Αριστεροί θα επιλέξουν να αποσυρθούν ώστε να μην χρεωθούν και την μετάλλαξη του κόμματος.

«Υπάρχουν πολλοί που θεωρούν πως ακόμα είμαστε στο 4% και πορεύονται με βάση τις αρχές που είχαμε πολίτικά θέσει τότε. Σαν να μην έχει περάσει μια μέρα, σαν να μην έχουν αντιληφθεί τους συμβιβασμούς που μας υποχρέωσε να κάνουμε η διακυβέρνηση. Δεν καταλαβαίνουν πως πλέον πατάμε σε νέο έδαφος, πως τίποτε δεν είναι το ίδιο» σχολιάζει χαρακτηριστικά στέλεχος της Κουμουνδούρου, περιγράφοντας με αυτόν τον τρόπο και τις προθέσεις του κόμματος.

Θα απαιτηθούν νέοι σύμμαχοι
Φυσικά δεν κάνει τίποτε παραπάνω από το να επιβεβαιώνει τα όσα ψιθυρίζονται από άλλους ως ανησυχία και από άλλους ως προοπτική στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Πολιτικοί αναλυτές φροντίζουν να επισημαίνουν το γεγονός πως ακόμα και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας κρατά χαμηλούς τόνους όταν αναφέρεται στο ΠΑΣΟΚ και ειδικά στην Φώφη Γεννηματά. Και αυτό δεν οφείλεται στο γεγονός πως ο «πατέρας» του Αλέκος Φλαμπουράρης γνωρίζει την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ από μικρό παιδί ως φίλος του αείμνηστου Γιώργου Γεννηματά αλλά στο γεγονός πως ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει στο χώρο αυτό το πολιτικό του μέλλον είτε ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είτε ως απίθανο σενάριο με μια νέα θητεία. Να σημειωθεί εδώ πως ο υπουργός διατηρεί καλές σχέσεις και με τον Κώστα Λαλιώτη, αν αυτό μπορεί να θεωρηθεί αβαντάζ. Ειδικά στην περίπτωση της ήττας από τη θέση της αντιπολίτευσης στον ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν τον πολύτιμο χρόνο ώστε να συγκροτήσουν συμμαχίες απέναντι στον… κοινό εχθρό.

Εκείνο που προβληματίζει ιδιαιτέρως το πρωθυπουργικό περιβάλλον είναι πως μια προσφυγή στις κάλπες καθιστά άγνωστο το μέλλον του κυβερνητικού εταίρου των ΑΝ.ΕΛ.. Την επόμενη ημέρα, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ θα χρειαστεί νέους συμμάχους. Ο χώρος της Δημοκρατικής Παράταξης είναι πιο κοντά στο κόμμα της Κουμουνδούρου και πιο εύκολα θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό. Ο χώρος της Κεντροαριστεράς ακόμα και του κέντρου θα μπορούσε να προσφέρει και επιπλέον δυνάμεις στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο οι παραδοσιακές δυνάμεις που ανέκαθεν κινούνταν εκεί υποχωρούν. Μάλιστα στο αμέσως επόμενο διάστημα θα πρέπει να περιμένουμε, λένε καλά πληροφορημένες πηγές, ακόμα και αλλαγή στην φρασεολογία που χρησιμοποιείται έτσι ώστε να γίνει πιο φιλική η κυβέρνηση στους ψηφοφόρους του κέντρου.

Όλα αυτά υπό την αίρεση ότι η επόμενη κυβέρνηση θα είναι είτε μονοκομματική είτε με συμμαχία που δεν θα αφορά κόμμα της Κεντροαριστεράς. Σε αντίθετη περίπτωση στον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν πως θα πρέπει να κινηθούν… μοναχικά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα