ΣΥΡΙΖΑ: Κάντο όπως στη… Βάρκιζα

«Τελειώσαμε!». Αυτό είναι το συναίσθημα που επικρατεί σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ. Έχει πλέον γίνει απόλυτα αντιληπτό πως οι δανειστές τα έχουν πάρει όλα και η Αθήνα δεν μπορεί να αντιδράσει σε τίποτα. Και προετοιμάζει η κυβέρνηση την επόμενη μέρα με δημόσιες δηλώσεις παραδοχής ήττας αλλά και αστερίσκους που μένει να αποδειχθούν στις 15 Ιουνίου.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Την ομολογία της δικής της συμφωνίας της Βάρκιζας ομολογεί η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. η οποία αναζητά δικαιολογίες για να πιαστεί και να προχωρήσει την επόμενη μέρα. «Είναι μια όντως πάρα πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση και μία πάρα πολύ δύσκολη συγκυρία, για να το πω αλλιώς με έναν μεταφορικό τρόπο, ο οποίος απεικονίζει την πραγματικότητα: Μας έχουν βάλει τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι εδώ και παρά πολλά χρόνια στην οικονομία, δηλαδή είμαστε ζορισμένοι», παραδέχθηκε σε συνέντευξη του ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης.

Αυτό λίγες ώρες μετά την αντίστοιχη παραδοχή του Πάνου Σκουρλέτη ο οποίος σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον Πειραιά σημείωσε πως η κυβέρνηση μπορεί να επενδύει μόνο στα μικρά, αφήνοντας να εννοηθεί πως κατά τα λοιπά έχει ηττηθεί. «Ζούμε σε συνθήκες μιας διαρκούς πολιτικής ήττας. Είμαστε αναγκασμένοι διαρκώς να κάνουμε συμβιβασμούς. Αλλά ταυτόχρονα να μπορούμε να διακρίνουμε και ποιες είναι οι μικρές έστω δυνατότητες για να σώζουμε ή να κερδίζουμε πράγματα από τη συμφωνία με τους θεσμούς» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο κ. Σκουρλέτης εκτίμησε ακόμα ότι δεν θα υπάρξει γενναία αναδιάρθρωση του χρέους, κάνοντας λόγο για «ακαμψίες της Ευρώπης», ενώ συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα είναι πειραματόζωο, όχι μόνο για να εφαρμόζονται ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές, αλλά για να αρχίζει να εμπεδώνεται η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων, με τις διευρυμένες ανισότητες. Μιας Ευρώπης που ολοένα και περισσότερο απομακρύνεται από τις μεγάλες αξίες που την οδήγησαν στη συγκρότησή της».

Επιμένουν για καθαρή λύση, αλλά…

Αυτά στα… ανεπίσημα καθώς την ίδια ώρα η επίσημη γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου παραμένει η καθαρή λύση η οποία όμως αλλάζει καθημερινά δομή! «Η θέση της κυβέρνησης είναι ότι αυτή τη στιγμή χρειάζεται μια καθαρή λύση που θα εγγυάται και θα εμπεδώνει την τάση ανάκαμψης που παρουσιάζεται και στο α’ τρίμηνο του 2017 και θα δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να βγει με αξιώσεις και με βιώσιμους όρους στις αγορές», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του.

Η έξοδος στις αγορές είναι το τελευταίο οχυρό που έχει απομείνει στην κυβέρνηση Τσίπρα και αν χαθεί, τότε δεν απομένει τίποτα! Ενδεικτικά επ’ αυτού είναι τα όσα είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενημερώνοντας βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εκτίμησε πως στις 15 Ιουνίου θα υπάρξει μια απόφαση με την οποία θα συμφωνεί απόλυτα και το ΔΝΤ και θα υποδηλώνει πως με τα μέτρα που ψηφίστηκαν το ελληνικό χρέος βρίσκεται σε τροχιά βιωσιμότητας. Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, η κυβέρνηση διεκδικεί μια απόφαση που «θα δώσει σήμα στις αγορές και μπορεί να λύσει τα χέρια του Μάριο Ντράγκι για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ».

Τόνισε, ακόμη, πως για την ελληνική πλευρά παραμένει ο στόχος της μετάβασης της χώρας από μια προβληματική και υπέρ-δανεισμένη οικονομία σε μια κανονικότητα. «Η επιδίωξη είναι να δανειζόμαστε όπως η Γαλλία και η Ιταλία», είπε χαρακτηριστικά.

Η βεβαιότητα Τσακαλώτου για το κλείσιμο της συμφωνίας στις 15 Ιουνίου ενισχύεται και από το γεγονός ότι στο Eurogroup το ΔΝΤ θα εκπροσωπήσει η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ και όχι ο Πολ Τόμσεν, καθώς και από τα αντίστοιχα μηνύματα που εξέπεμψαν Πιέρ Μοσκοβισί και Τόμας Βίζερ. Βασικός στόχος της ελληνικής πλευράς, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι πλέον σε αυτή τη συμφωνία να ενταχθεί και ο αναπτυξιακός πυλώνας – ένας πυλώνας, που εκτιμάται ότι μπορεί να αντισταθμίσει την απώλεια της άμεσης ένταξης στην ποσοτική χαλάρωση και, προοπτικά, «να οδηγήσει ντε φάκτο σε μια απομείωση του χρέους μέσω της αύξησης του παρονομαστή της ανάπτυξης».

Οι ίδιες πηγές, πάντως, ομολογούν το αυτονόητο, ότι δηλαδή το αίτημα για «καθαρή λύση» σε ό,τι αφορά την απ’ ευθείας ελάφρυνση του χρέους παραμένει στην πρώτη γραμμή και εκτιμούν ότι στην απόφαση του Eurogroup θα υπάρξει σαφής και ενισχυμένη δέσμευση για την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων μετά το τέλος του προγράμματος το 2018!

Το τι θα μπορούσε να αφορά η απόφαση για το χρέος περιέγραψε ο ίδιος ο Δ. Τζανακόπουλος εξηγώντας ότι και στο προηγούμενο Eurogroup, της 22ης Μαΐου, υπήρχε μια πρόταση για το χρέος που εμπεριείχε συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, επιμήκυνση των ωριμάνσεων, πάγωμα και περίοδο χάριτος για τα επιτόκια και προβλέψεις για τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα.

Εξήγησε ότι ο λόγος που δεν έγινε αυτή αποδεκτή δεν ήταν γιατί δεν εμπεριείχε προσδιορισμό μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, αλλά γιατί αυτά τα μέτρα δεν κάλυψαν το ΔΝΤ, ώστε να κάνει μια θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους. Επίσης, σημείωσε «δεν έγινε αποδεκτή και από την ελληνική πλευρά διότι δεν έλυνε το πρόβλημα, το οποίο είναι η μορφή και οι όροι του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα».

Πρόσθεσε πως «σε ό,τι αφορά την ουσία των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, θεωρούμε ότι θα μπορούσε να είναι μια βάση για συζήτηση, ωστόσο θα έπρεπε να υπάρξει μια περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση. Βρίσκονταν σε μια καλή κατεύθυνση καταρχήν και θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση πάνω στην οποία θα μπορούσαν να γίνουν αρκετές βελτιωτικές κινήσεις».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα