Σχέδια επί χάρτου

Παρά το γεγονός ότι το κρίσιμο ραντεβού με την τρόικα για την τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος θα διεξαχθεί στο Παρίσι, στο Μαξίμου και στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα. Κι αυτό διότι ο Σεπτέμβριος θεωρείται ως ο πλέον κρίσιμος μήνας, καθώς όχι μόνο θα ξεκαθαρίσει το πότε θα ολοκληρωθεί το μνημόνιο, αλλά και το πότε θα ξεκινήσει η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους. Και όλα αυτά φυσικά με την επιμονή του Σαμαρά να ανακοινώσει πακέτο φοροελαφρύνσεων στη ΔΕΘ τον ίδιο μήνα.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Όπως λένε οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, στα μέσα του επόμενου μήνα θα γνωρίζουν οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος πόσο μακριά θα μπορέσει να φθάσει η κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά και πόσες πιθανότητες έχει να ξεπεράσει τον σκόπελο της προεδρικής εκλογής. Εάν όλα εξελιχθούν όπως τα υπολογίζουν πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος, τότε τον επόμενο μήνα μπορεί να ξεκινήσει η κυβερνητική αντεπίθεση και η επικοινωνιακή καταιγίδα με αποκλειστικό στόχο τις 180 ψήφους για την εκλογή νέου Προέδρου Δημοκρατίας.

Εκεί που θα δώσει μεγάλη βάση η κυβέρνηση είναι ότι η τρόικα δεν θα ξαναπατήσει το πόδι της στην Αθήνα, ότι το Μνημόνιο ολοκληρώθηκε και η Ελλάδα μπαίνει στη μεταμνημονιακή περίοδο με δικό της σχέδιο. Φυσικά, όλα θα τεθούν επί τάπητος στη διερευνητική συνάντηση της ελληνικής πλευράς με την τρόικα στο Παρίσι. Ο χαρακτηρισμός της συνάντησης ως «διερευνητικής» μάλλον απομειώνει τη σημασία της, δεδομένου ότι τότε είναι που θα φανεί ο βαθμός που η Ελλάδα μπορεί να εξασφαλίσει δυο-τρία πράγματα προκειμένου να εξαγγελθούν από την κυβέρνηση (όπως είναι οι φοροαπαλλαγές και οι ελαφρύνσεις) και, κυρίως, αν μπορεί να αποτρέψει –και σε ποιο βαθμό– τις απαιτήσεις των τροϊκανών, ειδικά αυτές που αφορούν στα εργασιακά και το ασφαλιστικό.

Το Παρίσι, συνεπώς, συνιστά την αφετηρία της φθινοπωρινής κούρσας της κυβέρνησης με τερματισμό είτε τη Βουλή και την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας είτε τις κάλπες, χωρίς να αποκλείεται να συμβούν και τα δύο, αν ο Αντ. Σαμαράς αποφασίσει να φτάσει μέχρι την κοινοβουλευτική διαδικασία ανάδειξης του διαδόχου του Κάρολου Παπούλια προκειμένου να εκθέσει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα εμπόδια

Η ολοκλήρωση, ωστόσο, της φθινοπωρινής κούρσας προϋποθέτει ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να ξεπεράσει μία σειρά από εμπόδια, με επιτυχή τρόπο. Συγκεκριμένα:

# «Ομαλή» ολοκλήρωση της αξιολόγησης, κάτι που συνεπάγεται επίτευξη των ελληνικών στόχων (μείωση ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, περιορισμός εισφοράς αλληλεγγύης, αύξηση των δόσεων για οφειλές και ΕΝΦΙΑ) και, ταυτόχρονα, απόκρουση της πίεσης της τρόικας για παρεμβάσεις σε εργασιακά, ασφαλιστικό, πίεση για νέα μέτρα – ισοδύναμα των φοροαπαλλαγών.

# Έγκαιρη ολοκλήρωση των stress tests των τραπεζών, ιδανικά χωρίς να απαιτείται η εξάντληση των περίπου 11 δισ. ευρώ που βρίσκονται στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, και τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη του όποιου χρηματοδοτικού κενού.

# Έναρξη της συζήτησης για το ελληνικό χρέος, με τρόπο που θα το καθιστά βιώσιμο και ταυτόχρονα (καθώς θα περιοριστεί η πίεση για αποπληρωμή τόκων) θα δώσει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα μικρής χαλάρωσης και επέκτασης της οικονομικής πολιτικής καθώς, προφανώς, οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα θα υπερκαλύπτουν τους στόχους που σήμερα έχουν τεθεί.

Εφόσον αυτά υλοποιηθούν, έστω και σε δόσεις, τότε ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να μπει μέσα στη Βουλή και να διεκδικήσει εκεί τις 180 ψήφους που απαιτούνται για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και, εν συνεχεία, αν η ειδική πλειοψηφία δεν επιτευχθεί να οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες με αυτό το δίλημμα προς τους πολίτες. Αν, πάλι, τα πράγματα δεν εξελιχθούν ομαλά, τότε δεν αποκλείεται το σήμα για τις εκλογές να δοθεί νωρίτερα και, πάντως, πριν από τις κρίσιμες ψηφοφορίες για τον Πρόεδρο.

Με γεμάτο καλάθι θα ανηφορίσει στη ΔΕΘ ο Σαμαράς

Στο Μαξίμου πάντως επιμένουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα ανέβει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με γεμάτο καλάθι. Από εκεί ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει, όπως λένε, μία σειρά ευεργετικών μέτρων, όπως είναι οι φοροελαφρύνσεις, η μείωση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, ενώ θα σημάνει και την έναρξη στον συμψηφισμό των χρεών μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτών, κάτι που αναμένει η αγορά για να ανακουφιστεί σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν ότι η αντίσταση της τρόικας θα καμφθεί, ποντάροντας στη θετική ανταπόκριση που βρήκε το αίτημα Σαμαρά από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο νέος πρόεδρος της Ε.Ε. φαίνεται ότι άτυπα άναψε το «πράσινο φως» στον Σαμαρά να προχωρήσει στην ελάφρυνση των βαρών των πολιτών παρέχοντάς του πολιτική στήριξη, κάτι που έφερε χαμόγελα στο Μαξίμου.

Και δεν είναι μόνο τα χαμόγελα, αλλά επανήλθε και η αισιοδοξία, η οποία είχε εξαφανιστεί μετά την ήττα στις ευρωεκλογές και τις κόντρες μετά τον ανασχηματισμό.

Πιθανότατα πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό φαίνεται ότι έπαιξε και το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε για ένα άλλο καλοκαίρι να κάνει τον πολιτικό στίβο καμίνι για την κυβέρνηση. Ίσως γιατί οι συνδικαλιστές και η διοίκηση της ΔΕΗ είναι αντιπαθείς, προφανώς και γιατί από την κυβέρνηση αποφασίστηκε η αλλαγή ρότας για τον αιγιαλό.

Το ζήτημα είναι ότι συνεργάτες του πρωθυπουργού αντιλαμβάνονται ότι πλέον έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων και όλα μπορούν να κριθούν.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού πιστεύουν ότι στο Παρίσι θα δοθεί πράσινο φως για το σχέδιο αποκατάστασης των αδικιών που έχει εκπονήσει ο πρωθυπουργός και ότι ο Αντ. Σαμαράς, λίγα 24ωρα αργότερα, θα κάνει τις σχετικές εξαγγελίες από το βήμα της ΔΕΘ. Θυμίζουν ότι πέρυσι από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει ότι θα μοιράσει ποσοστό του πλεονάσματος σε ένστολους και χαμηλοσυνταξιούχους. Τότε κανείς δεν πίστευε ότι θα υπάρξει πλεόνασμα. Όμως και υπήρξε και μοιράστηκε.

Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει τη στήριξη των κοινωνικών ομάδων που παραδοσιακά τη στηρίζουν. Μιλάμε για τους μικρομεσαίους, τους «νοικοκυραίους» που πλήρωσαν περισσότερο από κάθε άλλον το κόστος του Μνημονίου, και όχι τους μεγαλοαστούς, οι οποίοι έτρεξαν να βγάλουν τα λεφτά τους στην Ελβετία και στη συνέχεια να λατρέψουν τη… δραχμή και να στηρίξουν τη Χρυσή Αυγή.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα