Σχεδόν έτοιμη η Ελλάδα, πολιτική η συμφωνία, ξεκινά η 4η αξιολόγηση

Τι ειπώθηκε στις Βρυξέλλες και τι θα πρέπει να γίνει το επόμενο διάστημα – Οι πλειστηριασμοί και το χρέος

 

Σε «πολιτική συμφωνία» για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος κατέληξε το Eurogroup, όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας των εργασιών της συνεδρίασης, ο νέος πρόεδρος του σώματος, Μάριο Σεντένο. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης χαιρέτισαν την ολοκλήρωση σχεδόν όλων των προαπαιτούμενων και έδωσαν εντολή στην ομάδα εργασίας του Eurogroup να ελέγξει την ολοκλήρωση των δράσεων που απομένουν να εφαρμοστούν τις «επόμενες εβδομάδες». Η απόφαση αυτή «αντικατοπτρίζει τις τεράστιες προσπάθειες και την εξαιρετική συνεργασία μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών, είπε χαρακτηριστικά ο Μ. Σεντένο.
Ο πρόεδρος του Eurogroup επισήμανε ότι το ύψος της επόμενης δόσης θα ανέλθει συνολικά στο 6,7 δισ. τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του χρέους (3,3 δισ) και των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου (1,7 δισ.) αλλά και για τη δημιουργία ενός «μαξιλαριού» ρευστότητας (1,9 δισ.) που είναι «σημαντικό» προκειμένου να διασφαλίσει «πλήρη πρόσβαση» στις αγορές.
Επίσης, ενημέρωσε για την έναρξη των τεχνικών συνομιλιών για την ελάφρυνση του χρέους και το μηχανισμό σύνδεσης της αποπληρωμής του χρέους στο μέλλον με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Υπογράμμισε, ωστόσο, την ανάγκη διατήρησης των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων και των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Ερωτηθείς σχετικά, ο Μ. Σεντένο εξήγησε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διαμορφώσει μια δική της «συνολική στρατηγική ανάπτυξης» για τα επόμενα χρόνια, καθώς όπως είπε, η «κυριότητα» του προγράμματος είναι «πολύ σημαντική» τόσο κατά τη διάρκεια της εφαρμογής του όσο και μετά.
Συμπληρώνοντας ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι αυτή η στρατηγική ανάπτυξης θα μπορούσε να συμβάλει στην προσπάθεια «σύγκλισης» μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά την ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Λαμβάνοντας το λόγο ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί υπογράμμισε πως οι «σημαντικές προσπάθειες» των ελληνικών αρχών «αναγνωρίστηκαν από όλους, ακόμα και από αυτούς που ήταν σκεπτικοί στο παρελθόν», ενώ έκανε λόγο για «εντυπωσιακή αλλαγή κλίματος» και για «ενθαρρυντική πρόοδο».
Επιπρόσθετα, ο Π. Μοσκοβισί χαρακτήρισε το 2018 μια «καθοριστική» χρονιά για την Ελλάδα καθώς θα «βγει μετά από μια μακρά περίοδο οικονομικής βοήθειας» που περιλάμβανε μεταξύ άλλων «πολύ σκληρά μέτρα» για την κοινωνία και «άνευ προηγουμένου διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» που θα καταστήσουν την οικονομία πιο «ανθεκτική».
«Αυτή η χώρα γίνεται πλέον αυτό που θέλουμε και ήθελε και αυτή. Μια κανονική χώρα, με κανονικούς κανόνες και κανονικές διαδικασίες», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι σήμερα είναι μια «όμορφη μέρα για την Ελλάδα» προκειμένου «όχι μόνο να βγει από το πρόγραμμα, αλλά να βγει επιτυχώς».
Ερωτηθείς εάν το ΔΝΤ έδωσε κάποια ένδειξη σήμερα για τη ενεργοποίηση της συμμετοχής του στο πρόγραμμα, ο Π. Μοσκοβισί ανέφερε ότι πρακτικά δεν υπάρχουν περαιτέρω πληροφορίες, ωστόσο σε «ψυχολογικό επίπεδο», «ένιωσε» ότι η «στάση και η γλώσσα του Ταμείου ήταν πολύ θετική».
«Σήμερα νιώθω βέβαιος ότι θα τους έχουμε μαζί μας» δήλωσε, συμπληρώνοντας ότι το Ταμείο «εντυπωσιάστηκε από τη σημαντική πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα».
Τέλος, ο Κ. Ρέγκλινγκ σχολίασε και αυτός τη «σημαντική πρόοδο» που σημείωσε η Ελλάδα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης με πιο «ομαλό τρόπο, απ’ ότι ανέμεναν οι περισσότεροι».
Υπενθύμισε ο ίδιος την «συνεχή» μείωση των spreads την τελευταία εβδομάδα και την αναβάθμιση των οίκων αξιολόγησης, ενθαρρύνοντας την κυβέρνηση να «συνεχίσει».

O Τσακαλώτος

Tην ικανοποίησή του για την έκβαση του σημερινού Eurogroup εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ο Ευ. Τσακαλώτος στάθηκε στα θετικά σχόλια τόσο του νέου προέδρου του Eurοgroup, Μάριο Σεντένο, όσο και του επιτρόπου Οικονομικών, Π. Μοσκοβισί και του επικεφαλής του ΕSM, Κλάους Ρέγκλινγκ. “Είναι όλοι αισιόδοξοι και ικανοποιημένοι με την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα και στην ουσία είπαν ότι πολιτικά η τρίτη αξιολόγηση έχει κλείσει», ανέφερε ο Ευ. Τσακαλώτος, σημειώνοντας παράλληλα ότι τα λίγα προαπαιτούμενα που παραμένουν σε εκκρεμότητα, είναι τεχνικής φύσεως.
«Τώρα κοιτάμε μπροστά», συνέχισε ο Έλληνας υπουργός, λέγοντας ότι η δουλειά που μένει να γίνει δεν αφορά τόσο τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης (γιατί αυτά είναι λίγα , δεδομένου ότι το ελληνικό πρόγραμμα ήταν εμπροσθοβαρές), αλλά τις συζητήσεις για το χρέος.
Σχετικά με το θέμα του χρέους, ο Ευ. Τσακαλώτος υπογράμμισε την τελευταία παράγραφο της δήλωσης του Eurogroup, λέγοντας ότι είναι ιδιαίτερα «ενθαρρυντική» για την Ελλάδα, διότι αναφέρεται στο λεγόμενο «Γαλλικό Μηχανισμό» που συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούνιο, δηλαδή στη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας που θα συζητήσει τα μέτρα του χρέους ως προς τη ρήτρα ανάπτυξης. Ο Ευ. Τσακαλώτος υπενθύμισε ότι ο «Γαλλικός Μηχανισμός» συνδέει την αποπληρωμή του χρέους με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Αν ο ρυθμός ανάπτυξης είναι αρνητικός για λόγους που δεν εξαρτώνται από την Ελλάδα, θα υπάρχει μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους. Αν η ανάπτυξη είναι καλύτερη από το προβλεπόμενο, ο μηχανισμός δεν θα εφαρμοστεί.
Όπως ανέφερε ο Ευ. Τσακαλώτος, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να φτιάξει το δικό της αναπτυξιακό πρόγραμμα – ένα «συνολικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη», όπως αναφέρει στη δήλωσή του το Eurogroup, στο οποίο θα βασιστούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και το ΔΝΤ για να φτιάξουν την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους.
Όσον αφορά τη δόση, ύψους 6,7 δισ. ευρώ που θα εγκριθεί εφόσον όλα τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης εφαρμοστούν πλήρως, ο Ευ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι τα 1,9 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ταμειακού αποθέματος, προκειμένου να μπορέσει η Ελλάδα να βγει «με αισιοδοξία» από το πρόγραμμα.

Οι πλειστηριασμοί

Η παγίωση του συστήματος των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι εκ των ων ουκ άνευ για την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης ύψους ενός δισ. ευρώ, ανέφερε σήμερα ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.
Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου σχετικά με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ο επίτροπος Μοσκοβισί διευκρίνισε ότι δεν απαιτείται η λήψη κανενός πρόσθετου μέτρου και ότι οι Βρυξέλλες αναμένουν πως από την 21η Φεβρουαρίου όλοι οι πλειστηριασμοί θα πρέπει να γίνονται ηλεκτρονικά. Πρόσθεσε, δε, ότι δεν υπάρχει ¨καμία διστακτικότητα” και ότι επί της ουσίας οι θεσμοί θα παρακολουθήσουν την αποτελεσματική λειτουργία του νέου συστήματος.
Στην Έκθεση Συμμόρφωσης γίνονται αυστηρές συστάσεις προς τις αρχές και τις τράπεζες να εφαρμόσουν όλα τα εργαλεία, εξαντλώντας μάλιστα όλα τα περιθώρια διεξαγωγής πλειστηριασμών με στόχο την μείωση του βουνού των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Το 2018 οι ελληνικές τράπεζες σχεδιάζουν σύμφωνα με τα πλάνα τους να προχωρήσουν σε 10.000 πλειστηριασμούς ακινήτων και οι δανειστές καλούν τις τράπεζες να ανεβάσουν το αριθμό στους 40.000 πλειστηριασμούς σε ετήσια βάση τα επόμενα τρία χρόνια.
Σύμφωνα με την Έκθεση Συμμόρφωσης οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα εδραιώσουν στην Ελλάδα κουλτούρα πληρωμών. Στην έκθεση τονίζεται ότι η κατάσταση στους φυσικούς πλειστηριασμούς (στα Ειρηνοδικεία) παραμένει προβληματική σε αντίθεση με τους ηλεκτρονικούς, οι οποίοι δίνουν τη δυνατότητα στους συμβολαιογράφους να πραγματοποιούν τον πλειστηριασμό οπουδήποτε, χωρίς αντιδράσεις.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα