Σχεδόν το 4% των ανθρώπων έχει κάποια διατροφική αλλεργία

H συχνότερη αλλεργία αφορά τα οστρακοειδή (1%) και ακολουθούν τα φρούτα-λαχανικά (0,7%), τα γαλακτοκομικά (0,5%) και τα φιστίκια (0,5%).

Όσο συχνό είναι το άκουσμα ότι κάποιος πάσχει από κάποιου είδους  διατροφική αλλεργία τόσο σπανιότερο είναι το φαινόμενο βάσει των επιστημονικών δεδομένων.

Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνει μία καινούργια αμερικανική επιστημονική μελέτη σύμφωνα με την οποία αλλεργική αντίδραση σε τρόφιμα (σ.σ. με κυριότερο είδος τα οστρακοειδή) εκδηλώνει περίπου 1 στους 27 ανθρώπους ήτοι ποσοστό 3,6%,

Τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αλλεργιολογίας και κλινικής ανοσολογίας “Journal of Allergy and Clinical Immunology” έκαναν ερευνητές του νοσοκομείου Brigham and Women’s της Βοστώνης, με επικεφαλής τη δρα Λι Τσου.

Στην μελέτη αναλύθηκαν ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία περισσοτέρων από 2,7 εκατομμυρίων ασθενών, από τους οποίους περίπου 97.500 είχαν μία ή περισσότερες διαπιστωμένες διατροφικές αλλεργίες ή έλλειψη ανοχής σε κάποια τροφή.

Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι οι διατροφικές αλλεργίες αυξάνονται διαχρονικά, ενώ δείχνει ότι περισσότερο επηρεάζονται οι γυναίκες (4,2% του πληθυσμού) σε σχέση με τους άνδρες (2,9%).

H συχνότερη αλλεργία αφορά τα οστρακοειδή (σχεδόν στο 1% του πληθυσμού) και ακολουθούν τα φρούτα-λαχανικά (0,7%), τα γαλακτοκομικά (0,5%) και τα φιστίκια (επίσης 0,5%).

Οι σωματικές αλλεργικές αντιδράσεις περιλαμβάνουν τις καντήλες, την αναφυλαξία, τη δύσπνοια, τη φαγούρα, το πρήξιμο κ.α. Η μελέτη επισημαίνει ακόμη ότι καταγράφεται μεγάλη έλλειψη αλλεργιολόγων/ανοσολόγων που θα μπορέσουν να αξιολογήσουν τις τυχόν αλλεργίες και να καθοδηγήσουν τη θεραπεία των ασθενών.

(Με στοιχεία από το ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα