Σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με τον τουρισμό επιχειρεί η κυβέρνηση

Στην ανάδειξη της παραγωγικής σύνδεσης του τουρισμού, με την αγροδιατροφή και την μεταποίηση εστιάζει η σημερινή ημερίδα που λαμβάνει χώρα στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Στην παρέμβαση του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης ανοίγοντας την έναρξη των εργασιών σημείωσε ότι η πρωτοβουλία για το «Φόρουμ Αγροδιατροφής – Βιομηχανίας – Τουρισμού» έχει στρατηγική σημασία διότι απαντά σε ένα κορυφαίο, διαχρονικό πρόβλημα του ελληνικού παραγωγικού συστήματος.

Το πρόβλημα, όπως είπε, συνίσταται στην αδύναμη και κατακερματισμένη παραγωγική βάση, ως αποτέλεσμα ενός άνισου και αποσπασματικού τρόπου ανάπτυξης. Ο τουρισμός, η ναυτιλία, η αγροτική οικονομία, η μεταποίηση, όπως είπε, αναπτύσσονται χωρίς ή αδύναμες κάθετες και οριζόντιες μεταξύ τους διασυνδέσεις. Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι πίσω από την αποσπασματικότητα και τις ανισότητες της ανάπτυξης βρίσκεται η αποσπασματικότητα των συμφερόντων και της πολιτικής, η εξυπηρέτηση επιμέρους συμφερόντων, αντί της υλοποίησης ολοκληρωμένων σχεδίων, συνεκτικών πολιτικών και επιβολής κανόνων καθολικής εφαρμογής.

Αφού υπογράμμισε ότι ο τουρισμός μπορεί να γίνει ο βασικός πυλώνας ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας σημείωσε ότι η σύνδεση του τουρισμού με την ελληνική γαστρονομία, τον πολιτισμό, την ελληνική παραγωγή, θα αναβαθμίσει το τουριστικό προϊόν και την ταξιδιωτική εμπειρία, ενισχύοντας την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό και τους δεσμούς των επισκεπτών με τη χώρα μας.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία και σε συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης, του Υπουργείου Τουρισμού καθώς και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με τη συμμετοχή και των εμπλεκόμενων παραγωγικών φορέων, το Φόρουμ Αγροδιατροφής – Τουρισμού – Βιομηχανίας.

Σκοπός του Φόρουμ είναι να εκπονήσει ένα Σχέδιο Δράσης για να δημιουργηθούν οριζόντιες και κάθετες αλυσίδες αξίας, που θα συνδέουν το τουριστικό προϊόν της χώρας με της βαθμίδες της ελληνικής παραγωγής στον τομέα της Αγροδιατροφής, αλλά και σε της τομείς της μεταποίησης (ιματισμός, εξοπλισμός ξενοδοχειακών μονάδων και καταλυμάτων κ.ά.), με στόχο:

* Tη δημιουργία διεθνώς αναγνωρισμένου ονόματος/σήματος (branding) και υψηλής ποιότητας, εγχώριας προστιθέμενης αξίας τουριστικού προϊόντος (π.χ ελληνικό πρωινό),

* Tην ανάπτυξη της εξωστρέφειας και της υποκατάστασης εισαγωγών,

* Tη δημιουργία και οργάνωση σύγχρονων συνεργατικών σχημάτων που μπορούν να συνδέσουν αποτελεσματικά την ελληνική παραγωγή με την τουριστική αγορά,

* Tη δημιουργία νέων δυναμικών και σταθερών θέσεων εργασίας,

* Tην ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης, στη λογική της «έξυπνης εξειδίκευσης» μέσα από την ανάδειξη και αξιοποίηση των τοπικών πλεονεκτημάτων και δυνατοτήτων των προϊόντων κάθε περιοχής.

Στην παρέμβαση του ο Βαγγέλης Αποστόλου υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπογράμμισε ότι «μπορούμε να μετατρέψουμε σε πρεσβευτές των ελληνικών προϊόντων τους επισκέπτες αυτής της χώρας και υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας όλων για την περαιτέρω ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα». Η διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομίας και ο αγροτουρισμός μπορεί να δώσει νέα ώθηση στον τομέα, σημείωσε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι προϋποθέσεις για την περαιτέρω αναπτυξη είναι ο συνεργατισμός και να γίνει κανόνας η παραγωγή υγιεινών και καινοτομικών προϊόντων από το χωράφι μέχρι το ράφι των εμπορικών καταστημάτων. Κάθε περιοχή να γίνει κι ένας ιδιαίτερος γαστρονομικός προορισμός, είπε ο κ. Αποστόλου, ενώ σημείωσε την ανάγκη συνεργασιών για να αναπτυχθεί η δυναμική επώνυμων προϊόντων του αγροδιατροφικού τομέα. Ο υπουργός εστίασε στις παραπλανητικές προσπάθειες που αντιμετωπίζουν ελληνικά προϊόντα όπως το γιαούρτι και η φέτα και τόνισε ότι το υπουργείο ασχολείται εντατικά με την αποτροπή τέτοιων φαινομένων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης αφού στάθηκε στη σημασία του αγροδιατροφικού τομέα και της σύνδεσης με τον τουρισμό εστίασε στις δράσεις του υπουργείου προς την κατεύθυνση αυτή. Όπως είπε, μέσω του αναπτυξιακού νόμου επιδοτούνται επενδυτικά σχέδια ύψους 400 εκατ. ευρώ, ενώ μέσω του ΕΣΠΑ ξεχωρίζουν οι δράσεις για το ελληνικό σήμα των προϊόντων αγροδιατροφής προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ αλλά και αυτής της ίδρυσης νέων επιχειρήσεων ύψους 120 εκατ. ευρώ.

Στόχος, όπως είπε ο κύριος Χαρίτσης είναι η δημιουργία οριζόντιων και κάθετων αλυσίδων αξίας που θα συνδέσουν το τουριστικό προϊόν της χώρας με όλες τις βαθμίδες της ελληνικής παραγωγής στον τομέα της αγροδιατροφής και σε άλλους τομείς της μεταποίησης. Η στρατηγική αυτή ανάφερε, θα ενισχύσει την περιφερειακή ανάπτυξη στη λογική της έξυπνης εξειδίκευσης αναδεικνύοντας και αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες κάθε προϊόντων κάθε περιοχής.

Από το υπουργείου Τουρισμού, ο Γιώργος Τζιάλας γενικός γραμματέας τουριστικής πολιτικής και ανάπτυξης, στάθηκε στα μεγέθη του ελληνικού τουρισμού σημειώνοντας ότι η Ελλάδα πετυχαίνει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, με τις αφίξεις να ξεπερνούν τα 30 εκατομμύρια τουρίστες. Στο σκέλος της αγροδιατροφής, ο κ. Τζιάλας ανάφερε ότι το υπουργείο έχει προχωρήσει στην υλοποίησης ελληνικού σήματος για την ελληνική κουζίνα, όπως επίσης και για τα οινοποιία που είναι επισκέψιμα.

Στην παρέμβαση του ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος υπογράμμισε ότι η διέξοδος της κρίσης περνάει από την τουριστική βιομηχανία καθώς είναι ο κλάδος που στηρίζει έμπρακτα τις τοπικές κοινωνίες. Πλέον όπως είπε, ο τουρισμός θα συνεισφέρει πολύ σύντομα στο 25% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ ήδη η συνεισφορά του στην εργασία αγγίζει το 30% στο συνολικό ποσοστό της απασχόλησης. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας εστίασε στη σημασία της βιομηχανίας στον τομέα της αγροδιατροφής και στάθηκε σε αυτά που πρέπει να γίνουν για την διασύνδεση με τον τουρισμό. Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό τα προϊόντα να έχουν κοινό σήμα ποιότητας αλλά και να καταπολεμηθεί το φαινόμενο του αθέμιτου ανταγωνισμού.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες ο κλάδος παραμένει ανταγωνιστικός και εξωστρεφής. Τα προϊόντα κατέχουν την πρώτη θέση στις εξαγωγές μετά τα πετρελαιοειδή και παρουσιάζει θετική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, σημείωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) Ευάγγελος Καλούσης. Αν και την τελευταία οκταετία η χώρα αντιμετωπίζει δυσκολίες – συνέχισε ο ίδιος – ωστόσο, καταφέραμε να αντισταθούμε σθεναρά και βλέπουμε το μέλλον με αισιοδοξία, αλλά πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές για να υπάρξει προσέλκυση επενδύσεων, για να ενισχυθεί η εξωστρέφεια και να αναπτυχθεί η νέα τεχνολογία και η καινοτομία.

Στη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάζεται και η μελέτη του Φόρουμ στην οποία, μεταξύ άλλων, αποτυπώνει τους 4 βασικούς λόγους για τους οποίους δεν επιλέγουν οι ξενοδόχοι τα εγχώρια νωπά προϊόντα καταγράφει έρευνα της PWC που παρουσιάστηκε στο φόρουμ. Οι 4 λόγοι είναι: αδυναμία κάλυψης της γκάμας των προϊόντων, η αδυναμία κάλυψης της ζήτησης, το υψηλότερο κόστος και η αναποτελεσματική συνεργασία με τους προμηθευτές. Τα πεντάστερα ξενοδοχεία έχουν 3 φορές μεγαλύτερη μέση δαπάνη σε προμήθειες ανά κλίνη από τα τετράστερα ξενοδοχεία.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα