«Σύντομα θα δείτε μέτρα για το ξέπλυμα μέσω τυχερών παιχνιδιών»

Το πρόβλημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες μέσω της διεξαγωγής τυχερών παιχνιδιών, δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Την ύπαρξή του, δε, παραδέχτηκε χωρίς αναστολές ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης, Γιώργο Σούρλα, ο οποίος σε πρόσφατη επιστολή του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων, Ευγένιο Γιαννακόπουλο, αναφέρει ότι τα κυκλώματα συνεχίζουν ανενόχλητα τη δράση τους.

«Τα κερδισμένα δελτία μπορούν ακόμη να αλλάζουν χέρια» γράφει χαρακτηριστικά ο κ. Σούρλας, επικαλούμενος στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο ετήσιος τζίρος του παράνομου τζόγου είναι ίσος ή και μεγαλύτερος από τα 5 δισ. ευρώ που τζιράρονται κάθε χρόνο στα νόμιμα τυχερά παιχνίδια.
Απαντώντας, λοιπόν, στην επιστολή Σούρλα που ζητούσε διαφάνεια και νομιμότητα ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα η φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα «βρώμικου» χρήματος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων, κ. Ευγένιος Γιαννακόπουλος, δεσμεύτηκε δια επιστολής προς τον γ.γ. Διαφάνειας ότι συγκεκριμένες δράσεις βαίνουν στην ολοκλήρωσή τους και σύντομα θα ανακοινωθούν τα μέτρα που θα ληφθούν, ώστε να λάβει τέλος η εν λόγω εγκληματική δραστηριότητα.

Η επιστολή Γιαννακόπουλου
Στην επιστολή του ο Ευγ. Γιαννακόπουλος αναφέρει αναλυτικά τα εξής:
«Έλαβα την από 20 Ιουνίου 2014 και με αριθμό πρωτοκόλλου 494 επιστολή σας, για την οποία και σας ευχαριστώ. Ο θεσμικός σας ρόλος και η μακρά διαδρομή σας στη δημόσια ζωή προσδίδει στο περιεχόμενο της επιστολής αυτής ιδιαίτερο κύρος.
Το θέμα που θίγετε στην επιστολή σας, εκείνο δηλαδή της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες μέσω της διεξαγωγής τυχερών παιχνιδιών, έχει απασχολήσει προ πολλού την Ε.Ε.Ε.Π. Στο πλαίσιο αυτό, ολοκληρώνονται τώρα οι σχετικές διερευνήσεις, ώστε να προσδιοριστεί λεπτομερώς το φαινόμενο, η έκταση του και η ανθρωπογεωγραφία του, προκειμένου να θεσπισθούν τα αναγκαία για την πάταξη του μέτρα.
Όπως ορθά γράφετε στην επιστολή σας, το πρόβλημα αυτό είναι γνωστό από χρόνια – δεκαετίες θα συμπλήρωνα εγώ. Όπως, επίσης ορθά, αναφέρετε, θα διερωτώνται πλέον οι πολίτες, τι άλλο πρέπει να γίνει για να ληφθούν μέτρα και να πάψουν οι κακοποιοί να δρουν ανενόχλητοι, ξεπλένοντας βρώμικο χρήμα. Είναι βέβαιο επίσης ότι οι πολίτες δεν διερωτώνται γι’ αυτό το θέμα τώρα, αλλά πιθανόν εδώ και χρόνια.
»Θα συμφωνήσετε πάντως ότι, αν εξαιρέσει κανείς προτάσεις και επισημάνσεις, που αφού προκαλέσουν τη σχετική δημόσια συζήτηση, ακολουθούνται από παταγώδη σιωπή, μέχρι, με άλλη ευκαιρία, να επανέλθουν στο προσκήνιο, στην πραγματικότητα κανένας δεν έχει κάνει τίποτα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στη ρίζα του, μια για πάντα. Το πιο προκλητικό δε στοιχείο είναι ότι η απραξία είναι διαχρονική και συνεχής, παρά τις δημόσιες αποκαλύψεις συναφών εγκλημάτων από τις διωκτικές Αρχές, ήδη για τη διετία 2002-2004 (βλ. Ελευθεροτυπία 22 Φεβρουαρίου 2005) και τις επαναλαμβανόμενες προτροπές για λήψη μέτρων από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες, ήδη από το 2009.
Ενώ δε τα πολλά χρόνια απραξίας παρερχόντουσαν μακαρίως, συγχρόνως, ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών της χώρας τελούσε υπό την διοίκηση του ελληνικού Δημοσίου, το οποίο ήταν και ο μεγαλύτερος μέτοχός του. Όπως, όμως, ήδη σημείωσα από την αρχή, τα πράγματα τώρα βαίνουν στην ολοκλήρωσή τους και, πολύ σύντομα, θα έχετε την ευκαιρία να πληροφορηθείτε τα αποτελέσματα και τα μέτρα που θα ληφθούν, ώστε να λάβει τέλος η εγκληματική αυτή δραστηριότητα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα