“Ταράζουμε τα νερά”

Το κλίμα ήταν πανηγυρικό στην πρώτη κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών ομάδων Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Ποταμιού υπό την σημαία πλέον του Κινήματος Αλλαγής. Σε αυτό συνετέλεσαν και οι πρώτες δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι το νέο Κίνημα εισέρχεται στον πολιτικό στίβο με δυνατότητες να σπάσει το δίπολο του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ.

Το παρόν έδωσε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστα Σημίτης, ο οποίος κάθισε δίπλα στον Δήμαρχο Αθηνών Γιώργο Καμίνη. Παρόντες ήταν, επίσης,  όλοι υποψήφιοι για το νέο φορέα, εκτός από τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες. Απών ήταν και ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος βρίσκεται στην Κίνα.  Μεταξύ των παρόντων ήταν και ο ανεξάρτητος βουλευτής, προερχόμενος από την Ένωση Κεντρώων, Γιώργος Καρράς, ο οποίος και επί της ουσίας έχει ενταχθεί στο νέο φορέα.

Καταχειροκροτούμενος έλαβε το λόγο ο Νίκος Αλιβιζάτος, ο οποίος έκανε έναν απολογισμό της διαδικασίας εκλογής. ” Νομίζω τα καταφέραμε” τόνισε και περιέγραψε πόσο σημαντικός είναι ο νέος φορέας.
Στη συνέχεια, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης πήρε το λόγο και ανέφερε ότι οι λέξεις κίνημα και αλλαγή είναι αυτές που οφείλουν να ενώνουν το χώρο. “Κίνημα γιατί δεν θέλουμε να φτιάξουμε ένα ακόμα κόμμα. Και τη λέξη αλλαγή την χρησιμοποιήσαμε όλοι οι υποψήφιοι προεκλογικά” επεσήμανε. Επίσης, ο επικεφαλής του Ποταμιού επεσήμανε ότι ο μεγάλος αντίπαλος του νέου φορέα είναι ο λαϊκισμός και τόνισε με νόημα ότι όλες οι αλλαγές που θέλουμε θα πρέπει να αρχίσουν από τη λειτουργία του κόμματος.

Στην ομιλία της η κ. Γεννηματά περιέγραψε την αντιπολιτευτική τακτική αλλά και τα βήματα προς το ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα και χαρακτήρισε τη συνεδρίαση πρώτο σημαντικό βήμα υλοποίησης της εντολής των 210.000 πολιτών που προσήλθαν στις κάλπες. Επεσήμανε την αυτόνομη πορεία του Κινήματος Αλλαγής λέγοντας ότι ματαιοπονούν όσοι προσπαθούν να το εντάξουν σε διάφορα πολιτικά μέτωπα. Έκανε λόγο για ένα φορέα που θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο πολιτικό σκηνικό και θα αλλάξει τους πολιτικούς συσχετισμούς. ” Ταράξαμε τα νερά” ανέφερε και τόνισε την ανάγκη στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της παρεμπόδισης της επιστροφής στην εξουσία των συντηρητικών πολιτικών.
Επιχείρησε, παράλληλα, να αποδομήσει το αφήγημα του πρωθυπουργού για έξοδο από το Μνημόνιο λέγοντας ότι αποτελεί μια ακόμα προσπάθεια εξαπάτησης του ελληνικού λαού. «Πρόκειται για μια έξοδο-μαϊμού» ανέφερε χαρακτηριστικά. Εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας και τόνισε οτι άμεσα θα υπάρξει νομοθετική πρόταση για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Επίσης χαρακτήρισε εγκληματική την πώληση μονάδων της ΔΕΗ και προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία και στο θέμα αυτό.
Από τα βέλη της κυρίας Γεννηματά δεν ξέφυγε ο Κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ. που όπως τόνισε πάει όλο και πιο δεξιά.

Η Γεννηματά

Μεταξύ άλλων η κ. Γεννηματά τόνισε:
“Συνεχίζουμε με την συγκρότηση του Πολιτικού Συμβουλίου και τον Συντονισμό των Κοινοβουλευτικών μας Ομάδων. Σύντομα ανακοινώνουμε την Οργανωτική Επιτροπή για το ιδρυτικό, ανοιχτό, μαζικό, δημοκρατικό Συνέδριό μας. Με σταθερά και συγκροτημένα βήματα, με αποφασιστικότητα και ευθύνη, δημιουργήσαμε το Κίνημα Αλλαγής. Ένα δυναμικό ρεύμα πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας, της μεγάλης Κεντροαριστεράς που θα πρωταγωνιστήσει στις πολιτικές εξελίξεις στην πατρίδα μας. Θέλω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο σήμερα να στείλω ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, λέγοντας πως ματαιοπονούν όσοι προσπαθούν να μας εντάξουν σε μέτωπα υπέρ ή κατά άλλων πολιτικών δυνάμεων.

Επαγγελλόμαστε την μεγάλη Αλλαγή στον τόπο, που θα εκφραστεί:

* Με την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, μέσα από την στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το «κλείσιμο του δρόμου» για την συντηρητική παλινόρθωση της Ν.Δ.

* Με την ήττα των συντηρητικών πολιτικών της λιτότητας. Την προώθηση πολιτικών βιώσιμης ανάπτυξης και παραγωγής πλούτου στην χώρα. Έτσι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και θα εξασφαλιστεί η μείωση των Ανισοτήτων και η Κοινωνική Δικαιοσύνη, με γενναίες πολιτικές δίκαιης διανομής.

* Με την αναμέτρηση σε ότι καθηλώνει την χώρα στο χθες, με πολιτικές ανατροπών και προοδευτικών μεταρρυθμίσεων που θα απελευθερώσουν τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου.

Ένα Σχέδιο που εμείς –και όχι οι εταίροι μας- θα επιλέξουμε για να ξαναγίνει η Ελλάδα περήφανη και ισχυρή.

Απευθυνόμαστε σε όλους όσους εκφράζονται από τις ιδέες και τις αξίες της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς, του Προοδευτικού ριζοσπαστικού κέντρου, της πολιτικής οικολογίας. Είναι πλούτος μας η «διαφορετικότητα», αυτά τα ιδεολογικά ρεύματα, μπορούν να εκφρασθούν και να αξιοποιηθούν δημιουργικά. Μέσα από τα όργανα της νέας παράταξης, κατοχυρώνουμε την Συλλογική λειτουργία και την Δημοκρατία”.

Ο Θεοδωράκης

Από την πλευρά του ο Σταύρος Θεοδωράκης μεταξύ άλλων στην δική του ομιλία ανέφερε:

“Ο τόπος έχει ανάγκη από ένα Κίνημα Αλλαγής! Δεν έχει ανάγκη από ένα νέο κόμμα συμβιβασμών, ούτε έχει ανάγκη από κάποιους που θα σκύψουν το κεφάλι μπροστά στη συντήρηση και τον λαϊκισμό.

Υπάρχουν πολλοί εχθροί που πρέπει να πολεμηθούν:

-Το δημόσιο των κομματικών εγκάθετων

– Το κράτος των κολλητών

– Η οικονομία των μεσαζόντων

– Η δικαιοσύνη των ισχυρών

– Η παιδεία των κομματικών παρατάξεων

Υπάρχουν βουνά που πρέπει να κατακτηθούν, για να εγκαθιδρύσουμε ένα κράτος δικαίου με αξιοπρέπεια και αξιοκρατία. Η προσήλωση στην Ευρώπη και η πίστη στις αρχές της ελευθερίας των επιλογών, της ισότητας των ευκαιριών και της δίκαιης αντιμετώπισης των πολιτών. Είναι το σημείο συνάντησης της σοσιαλδημοκρατικής και της φιλελεύθερης παράδοσης στην Ευρώπη. Και απέναντί μας τα κλειστά συστήματα, η περιχαράκωση και ο εθνοκεντρισμός.

Τους επόμενους μήνες, φίλες και φίλοι, έχουμε πολλή δουλειά. Θα πρέπει να συμφωνήσουμε όμως στη γενική αρχή: τις αλλαγές που θέλουμε για το κράτος, την οικονομία και την κοινωνία πρέπει να τις εφαρμόσουμε πρώτα στο νέο Κίνημα.

– Ανοιχτό

– Σύγχρονο

– Συμμετοχικό

Ανοιχτό Κίνημα σημαίνει:

– Διάλογος με ομάδες και κινήματα για κοινές δράσεις

– Έκφραση γνώμης των εμπειρογνωμόνων πριν από κρίσιμες κοινοβουλευτικές αποφάσεις

– Ηλεκτρονική πλατφόρμα διαβούλευσης για τη διαμόρφωση πολιτικών θέσεων

Σύγχρονο Κίνημα σημαίνει:

– Συνεχής αξιολόγηση στελεχών και εργαζομένων

– Επιλογή, με διαγωνισμό, μάνατζερ για τη διαχείριση των οικονομικών

– Ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί με κόφτη σε περίπτωση υπέρβασης των δαπανών

Συμμετοχικό Κίνημα σημαίνει

– Ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα μελών και φίλων

– Διάλογος σε όλα τα επίπεδα με σεβασμό της διαφορετικής άποψης

– Κίνητρα για ενισχυμένη συμμετοχή γυναικών και νέων

Να αλλάξουμε λοιπόν εμείς, για να αλλάξουμε την Ελλάδα. Δεν θα πρέπει να φοβηθούμε τις αντιπαραθέσεις, τις συγκρούσεις, τις νέες αναζητήσεις. Ο παλιός δρόμος δεν θα μας φέρει νέες νίκες. Υπάρχουν άνθρωποι που μας περιμένουν εκεί έξω. Οι άνθρωποι που ποτέ δεν τους χαρίστηκε τίποτα. Όλοι αυτοί θέλουν να αποκτήσουν φωνή, αλλά μια φωνή που τους ταιριάζει. Όχι μια φωνή που έρχεται από το πηγάδι του παρελθόντος.

Στις προτεραιότητες μας είναι η θεσμική ανασυγκρότηση της χώρας, η αλλαγή του Συντάγματος, ένας νέος εκλογικός νόμος. Όχι στα χνάρια του αδιέξοδου νόμου που ψήφισαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Ψήφο στους Έλληνες που έφυγαν. Έχουμε μάχες να δώσουμε στην Βουλή. Δύο συνεργαζόμενες ΚΟ – μια φωνή. Υπάρχουν και διαφορές – δεν το κρύβουμε. Θα προχωράμε όμως με δημιουργικές συνθέσεις. Γιατί μας ενώνουν περισσότερα.

Σχέδιο, εξωστρέφεια, καινοτομία, δικαιοσύνη. Αυτά έχει ανάγκη ο τόπος. Εμείς μπορούμε; Δεν είναι εύκολο, αλλά ναι, μπορούμε!”

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα