Τα αγκάθια των φοροελαφρύνσεων

Οι ημέρες για το κρίσιμο ραντεβού της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα στο Παρίσι πλησιάζουν και οι Αντώνης Σαμαράς βάζουν τις τελικές πινελιές στην στρατηγική αντιμετώπισης των εκπροσώπων των δανειστών. Φυσικά στο ραντεβού πρωθυπουργού και αντιπροέδρου στο Μαξίμου θα τεθούν επί τάπητος και όλα τα ανοιχτά ζητήματα.

Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι καλούνται όχι μόνον να διαμορφώσουν το στρατηγικό πλάνο ενόψει της συνάντησης με την τρόικα, την προσεχή εβδομάδα στο Παρίσι, αλλά και να αποφασίσουν τον τρόπο απεμπλοκής από τα μέτωπα που έχουν ανοίξει στο εσωτερικό.

Η συνάντηση της 3ης Σεπτεμβρίου στο Παρίσι, μεταξύ της ελληνικής αντιπροσωπείας και της τρόικας, αντιμετωπίζεται ως πρόκριμα για την τύχη του ελληνικού προγράμματος και, συνεπώς, για τη δυνατότητα να εκπληρωθούν οι προσδοκίες της ελληνικής πλευράς για αποτροπή ενός νέου μνημονίου και έναρξη της συζήτησης για τη βιωσιμότητα του χρέους, εξέλιξη που αν επιτευχθεί θα βελτιώσει την πολιτική θέση της κυβέρνησης.

 

Ωστόσο, για να συμβεί αυτό μία σειρά μετώπων θα πρέπει να κλείσουν. Με πρώτο αυτό του ΕΝΦΙΑ. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ζήτησαν από τον Γκίκα Χαρδούβελη να προχωρήσει σε διορθώσεις, που ουσιαστικά οδηγούν σε μείωση του στόχου εισπραξιμότητας κατά μισό δισεκατομμύριο ευρώ, εξέλιξη που με τη σειρά της αυξάνει τις αμφισβητήσεις των τροϊκανών για το τελικό ποσό που μπορεί να εισπραχθεί σε σχέση με το στόχο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο κυβερνητικό επιτελείο, το «μαξιλάρι» του ΕΝΦΙΑ επρόκειτο να καλύψει και τις… μαύρες τρύπες από τα αναδρομικά στρατιωτικών και δικαστικών.

Ο Γκίκας Χαρδούβελης έχει θέσει τις αλλαγές υπόψη των ελεγκτών και αναμένει απαντήσεις, την ίδια ώρα που η εμπλοκή με το φόρο ακινήτων όχι μόνον προκαλεί πολιτικούς κλυδωνισμούς αλλά θέτει εν αμφιβόλω το σχέδιο φοροελαφρύνσεων της κυβέρνησης.

Κι όλα αυτά, βέβαια, ενόψει και της διαδοχικής παρουσίας των δύο ανδρών στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, σε 15 ημέρες. Α. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος θα προσπαθήσουν να μοιράσουν την ατζέντα της ΔΕΘ προκειμένου και τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης να πάρουν μερίδιο από τις φοροελαφρύνσεις και τα μέτρα ανακούφισης των κοινωνικά ασθενέστερων που αναμένεται να ανακοινωθούν. Ο πρωθυπουργός θα κάνει τα εγκαίνια το Σάββατο στις 6 Σεπτεμβρίου ενώ την Κυριακή συνέντευξη τύπου θα παραχωρήσει ο Ευ. Βενιζέλος.

Δύσκολη εξίσωση

Στο μεταξύ την ίδια ώρα που Σαμαράς και Βενιζέλος προσπαθούν να συνεννοηθούν για τα μέτρα ανακούφισης που θα ανακοινωθούν στην Θεσσαλονίκη, ο Γκίκας Χαρδούβελης έχει να λύσει μία δύσκολη εξίσωση. Να αντισταθμίσει τα έσοδα του προϋπολογισμού με τις φοροελαφρύνσεις.

Ωστόσο οι αντοχές του προϋπολογισμού είναι εξαιρετικά περιορισμένες, ειδικά για το 2015. Τις όποιες ανακοινώσεις, το οικονομικό επιτελείο θα κληθεί άμεσα να τις ποσοτικοποιήσει καθώς τα νούμερα θα πρέπει να συμφωνηθούν με τους δανειστές και να αποτυπωθούν στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2015, η σύνταξη του οποίου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Σεπτέμβριο.

Το να κοστολογηθεί ένα πακέτο ελαφρύνσεων αυτή τη στιγμή, είναι εξαιρετικά δύσκολο καθώς οι «άγνωστοι» στην εξίσωση είναι πολλοί.

 

* Από τη διαπραγμάτευση με Ευρωπαίους εταίρους θα εξαρτηθεί αν θα υπάρξει ρύθμιση του χρέους ή «χαλάρωση» των απαιτήσεων για εμφάνιση πρωτογενών πλεονασμάτων «μαμούθ» τουλάχιστον στους προϋπολογισμούς των επόμενων ετών. Ειδικά για το 2015, με βάση τα σημερινά δεδομένα, το πρωτογενές πλεόνασμα πρέπει να φτάσει στα 5,6 δισεκατομμύρια ευρώ ή στο 3% του ΑΕΠ έναντι 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2014.

 

* Η εμφάνιση θετικού ρυθμού ανάπτυξης στο ΑΕΠ κατά το 2014 δεν έχει εξασφαλιστεί. Η όποια αστοχία, μεταφέρεται στον προϋπολογισμό του 2015.

* Επίσης το 2015, ούτως ή άλλως θα λείψουν φορολογικά έσοδα για διάφορους λόγους. Το 2014, ο προϋπολογισμός ενισχύεται από τα «υπόλοιπα» του χαρατσιού της ΔΕΗ. Το 2015, αυτά τα έσοδα δεν θα υπάρχουν.

 

* Από τις προτάσεις για φορολογικές ελαφρύνσεις που έχουν πέσει μέχρι τώρα στο τραπέζι, το μεγαλύτερο δημοσιονομικό κόστος φαίνεται να έχει η μείωση των συντελεστών της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 50%, που θα στοιχίσει αυτομάτως 650 εκατομμύρια ευρώ.

 

Η αύξηση της φορολογικής έκπτωσης στους μισθωτούς και στους συνταξιούχους ώστε το αφορολόγητο να διαμορφωθεί από τα 9.200 στα 11.200 ευρώ έχει δημοσιονομικό κόστος άνω 600 εκατομμυρίων ευρώ καθώς οι δικαιούχοι θα είναι περισσότεροι από τρία εκατομμύρια. Κάθε μονάδα μείωσης του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων μειώνει τα έσοδα πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ.

Όσο για τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, είναι το μοναδικό μέτρο που μπορεί να μην στοιχίσει στον προϋπολογισμό λόγω της εκτίμησης ότι μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης πετρελαίου.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα