Τα γκάλοπ θα (εγ)κρίνουν τον αρραβώνα

Οι επόμενες δημοσκοπήσεις προς το τέλος του τρέχοντος μήνα θα σημάνουν πιθανότατα και την πορεία της σύμπλευσης του Ποταμιού με την Ώρα Αποφάσεων. Κι αυτό διότι θα μετρηθεί το εγχείρημα των Διαμαντοπούλου – Ραγκούση – Φλωρίδη αυτόνομα, ως πολιτική κίνηση – κόμμα. Και βέβαια από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων θα κριθούν πολλά για τη συνέχεια των συζητήσεων με το Ποτάμι.

 

Του Μιχάλη Κωτσάκου

 

Αν το Ποτάμι μετρηθεί με μεγαλύτερα ποσοστά από ό,τι η Ώρα Αποφάσεων, τότε είναι κατανοητό, ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης θα έχει το πάνω χέρι στις συζητήσεις και λογικά θα ακολουθηθεί μέχρι ενός σημείου το δικό του σχέδιο. Δηλαδή, να αναλάβει προσωρινός επικεφαλής όλου του εγχειρήματος ως κοινοβουλευτικός και το Ποτάμι να αποτελέσει την κολόνα για το νέο κεντρώο μεταρρυθμιστικό σχήμα.

Εάν όμως οι δημοσκοπήσεις δείξουν ότι η αποδοχή της Ώρας Αποφάσεων είναι υψηλότερη του Ποταμιού, τότε πολύ λογικά οι «3» να επιμείνουν στους όρους που έχουν θέσει στον Θεοδωράκη, δηλαδή να ενταχθεί το Ποτάμι ως αυτόνομο σχήμα στο νέο φορέα, παρά το γεγονός ότι είναι κοινοβουλευτικό κόμμα.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο χρόνος πιέζει όλες τις πλευρές. Κι αυτό διότι οι πολιτικές εξελίξεις μπορεί να είναι ραγδαίες, καθώς η «υπερήφανη διαπραγμάτευση εξελίσσεται σε εφιάλτη», όπως ανέφερε και ο ίδιος ο Θεοδωράκης σε ανάρτηση του στα social media. Συν τοις άλλοις είναι και το ιδρυτικό Συνέδριο που τρέχει η Δημοκρατική Συμπαράταξη, οπότε όλοι συμφωνούν πως δεν είναι δυνατόν να τραβήξουν σε μάκρος οι συζητήσεις για κοινή πορεία.

Αναμένοντας τις δημοσκοπήσεις οι «3» έχουν προγραμματίσει για το Σάββατο 29 Απριλίου συνεδρίαση της πρώτης πανελλήνιας επιτροπής με περίπου 70 στελέχη που στηρίζουν ενεργά το εγχείρημα της Ώρας Αποφάσεων. Μέσω αυτής της οδού οι τρεις επί της ουσίας θα επιβεβαιώσουν με τον πλέον επίσημο τρόπο τις προθέσεις τους. Δηλαδή, την έναρξη ενός ανοικτού διαλόγου για τη διαμόρφωση των προγραμματικών τους θέσεων και –κυρίως– την προαναγγελία μιας ιδρυτικής συνέλευσης τον προσεχή Σεπτέμβριο μέσω της οποίας θα ιδρυθεί και τυπικά το νέο κόμμα.

Το πώς θα ονομαστεί το νέο κόμμα δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, αν και δεν αποκλείεται το «Ώρα Αποφάσεων» να παραμείνει, καθώς οι τρεις πιστεύουν ότι, με το προσωρινό όνομα που έδωσαν εξ αρχής στην πρωτοβουλία αυτή, η κίνησή τους έγινε απροσδόκητα γρήγορα γνωστή και αποδεκτή. Αν κάτι ωστόσο έχει αποφασιστεί μεταξύ τους, είναι οι τρεις να συνεχίσουν τις κοινές εμφανίσεις τους σε επαρχιακές πόλεις, προκειμένου να κάνουν όλο και πιο γνωστό το αίτημά τους για την ανάγκη δημιουργίας ενός πραγματικά νέου πολιτικού φορέα στον χώρο της Κεντροαριστεράς, ο οποίος κατά την άποψή τους πρέπει και μπορεί να αντικαταστήσει τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και το Ποτάμι και τις άλλες κινήσεις του χώρου.

 

Αποφάσεις ο Σταύρος

Παράλληλα, στις αμέσως προσεχείς ημέρες οι «3» αναμένουν και τις οριστικές αποφάσεις του Σταύρου Θεοδωράκη. Ο επικεφαλής του Ποταμιού έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να διαλύσει το κόμμα. Οπότε, όλες οι συζητήσεις γίνονται για το πώς θα βρεθεί η φόρμουλα συνεργασίας.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού δεν έχει ανακοινώσει τις τελικές του αποφάσεις. Όσοι τον γνωρίζουν, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση τις επόμενες δέκα ημέρες να καταργήσει επί της ουσίας το Ποτάμι εντάσσοντάς το στον νέο φορέα που είναι έτοιμοι πλέον να αναγγείλουν οι τρεις. Από την άλλη πλευρά,  κανείς δεν μπορεί να προβλέψει και τις προθέσεις των τριών έως τον Σεπτέμβριο, σε περίπτωση που η κίνησή τους δεν έχει την απήχηση που προφανώς αναμένουν στις επόμενες δημοσκοπήσεις.

Εάν τώρα δεν ευοδωθούν οι συζητήσεις, τότε το Ποτάμι θα ακολουθήσει τον δικό του δρόμο και οι «3» θα δώσουν τη δική τους μάχη για είσοδο στη Βουλή. Θα διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών από τις περιφέρειές τους και εάν το κόμμα εισέλθει στη Βουλή, τότε θα εκλεγεί ο αρχηγός από ανοιχτές διαδικασίες.

 

Οι πολίτες

Από τη Σεβαστουπόλεως υποστηρίζουν πως είναι αναγκαία η ανασύσταση του Κοινοβουλίου του Κέντρου, που θα κινητοποιήσει πολίτες που νιώθουν πολιτικά άστεγοι, και οι ίδιοι θα έχουν τον πρώτο λόγο στην επιλογή της ηγεσίας.

«Το Ποτάμι διαφωνεί σε αυτόν τον πρωτοφανή στα πολιτικά χρονικά κανιβαλισμό άλλων κοινοβουλευτικών κομμάτων μεσούσης της κοινοβουλευτικής περιόδου», λένε από τη Σεβαστουπόλεως κι επιμένουν πως «στον μεσαίο λοιπόν χώρο φαίνεται να διαμορφώνονται δύο συνιστώσες: Η πρώτη πιο συντηρητική με κύριο εκφραστή τη ΔΗΣΥ, και η άλλη πιο προοδευτική με κύριο εκφραστή το Ποτάμι. Όπως είναι φανερό από τις μέχρι τώρα κινήσεις (συγκεντρώσεις στελεχών, προετοιμασίες συνεδρίου κ.λπ.), η πρώτη συνιστώσα ποντάρει κυρίως στη νοσταλγία του παρελθόντος. Έχει λοιπόν το βλέμμα στο παρελθόν (και δεν είναι υποτιμητικό αυτό), ενώ η άλλη συνιστώσα έχει αναγκαστικά το βλέμμα στις αλλαγές για το μέλλον. Η πρώτη συνιστώσα προσδοκά περασμένα μεγαλεία, πώς θα γυρίσουμε πίσω εκεί που ήμασταν, ενώ η άλλη προσδοκά πώς θα ξεφύγουμε από εκεί που ήμασταν, πώς θα φύγουμε μπροστά. Το μόνο βέβαιο είναι ότι για να ανασυγκροτηθεί ο μεσαίος χώρος θέλει ένα γενναίο restart. Χρειάζεται λοιπόν ένα καινούργιο αφήγημα, όχι ξαναζεσταμένο φαγητό, όχι προτάσεις, διεργασίες, πρακτικές βγαλμένες από τη ναφθαλίνη».

Πάντως, μέχρι να ευοδωθούν ή όχι οι συζητήσεις με την Ώρα Αποφάσεων, στο Ποτάμι θα συνεχίσουν τη σκληρή αντιπολίτευση, κάτι που φαίνεται και από τις αιχμηρές και ολιγόλογες ανακοινώσεις των τελευταίων ημερών, ενώ ο Θεοδωράκης θα συνεχίσει παράλληλα τις επιθέσεις κατά της κας Γεννηματά αποκαλώντας τη «συντηρητική».

Ταυτόχρονα, θα τρέχουν και διάφορες εκδηλώσεις του κόμματος, όπως αυτή που θα διεξαχθεί μεθαύριο Δευτέρα στις 19.00 στο αμφιθέατρο του ΕΒΕΑ με διοργανωτή τον τομέα Πολιτισμού του κόμματος υπό τον τίτλο «Πολιτισμός –  Οικονομία. Σε αναζήτηση νέου αφηγήματος». Στην εκδήλωση θα συζητήσουν οι Βαγγέλης Παπούλιας (Διδάκτωρ Αρχαιολόγος), η Μυρσίνη Ζορμπά (ερευνήτρια Πολιτισμικής Πολιτικής), ο Κώστας Μπιτζάνης (Διευθύνων Σύμβουλος της Τεχνόπολης) και ο Βασίλης Καραμητσάνης (πρόεδρος Animasyros Διεθνούς φεστιβάλ και αγοράς κινούμενων σχεδίων). Τη συζήτηση θα συντονίσει η Ρίκα Βαγιάνη.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα