Τα ευρωπαϊκά λιμάνια μοχλοί οικονομικής ανάπτυξης

Ύστερα από απόφαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), η Ευρωβουλευτής ΝΔ, Ελίζα Βόζεμπεργκ -μέλος της επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου- ορίστηκε αρμόδια για την εισήγηση εκ μέρους του ΕΛΚ για την Έκθεση σχετικά με την πρόταση Κανονισμού για τη “θέσπιση πλαισίου όσον αφορά στην πρόσβαση στην αγορά λιμενικών υπηρεσιών και τη χρηματοοικονομική διαφάνεια των λιμένων”.

Η εν λόγω νομοθεσία, που αποτελεί μέρος της νέας λιμενικής πολιτικής της ΕΕ, στοχεύει στην διαφάνεια και τον εκσυγχρονισμό των λιμενικών υπηρεσιών και εργασιών και τη δημιουργία βασικών συνθηκών για την προσέλκυση επενδύσεων στους λιμένες. Παράλληλα, επιδιώκει να αντισταθμίσει τις ασθενείς ανταγωνιστικές πιέσεις και τις πιθανές καταχρήσεις της αγοράς, προκειμένου να αυξηθεί η αποδοτικότητα των λιμενικών υπηρεσιών.

Πρόκειται για μια σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία, με έντονο ελληνικό ενδιαφέρον, τόσο για τα ελληνικά λιμάνια, όσο και για την ελληνική ναυτιλία, καθώς στο δίκτυο της αναβάθμισης των 319 μεγάλων ευρωπαϊκών λιμένων της πρότασης έχουν ενταχθεί και 25 ελληνικά λιμάνια (όπως του Πειραιά, της Πάτρας, της Θεσσαλονίκης, του Ηρακλείου, της Ηγουμενίτσας, της Χαλκίδας, των Χανίων, της Χίου, της Ελευσίνας, της Καλαμάτας, του Κατάκολου, της Καβάλας, της Κέρκυρας, της Κυλλήνης, του Λαυρίου, της Μυκόνου, της Μυτιλήνης, της Νάξου, της Πάρου, της Ραφήνας, της Ρόδου, της Σαντορίνης, της Σκιάθου, της Σύρου και του Βόλου).

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ε. Επιτροπής, αυτή η πρόταση Κανονισμού θα συμβάλλει στην εξοικονόμηση κόστους 10 δις ευρώ έως το 2030, την ανάπτυξη των θαλάσσιων μεταφορών μικρών αποστάσεων, τη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής ξεκίνησε συναντήσεις στην Ελλάδα με τον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Μ. Βαρβιτσιώτη, όπου σε φιλικό κλίμα συζήτησαν τις δυνατότητες εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης των ελληνικών λιμένων, ενώ παράλληλα, εκτός ημερήσιας διάταξης, έθιξαν και το διογκούμενο θέμα της παράνομης μετανάστευσης από τα θαλάσσια σύνορα της χώρας και την προοπτική περαιτέρω δράσεων και αιτημάτων από ελληνικής πλευράς προς τα ευρωπαϊκά θεσμικά Όργανα. Εποικοδομητική επίσης ήταν και η συνάντηση της κα. Ε. Βόζεμπεργκ με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), κ. Θ. Βενιάμη, συζητώντας μεταξύ άλλων για την ελληνική ναυτιλία που αποτελεί έναν από τους διαχρονικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα