Τα λαμπρά μυαλά Ελλήνων φοιτητών

Το 2ο βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό πολυεθνικής εταιρείας κέρδισε το “έξυπνο” τρυπάνι ομάδας Ελλήνων φοιτητών.

Πρόκειται για ένα τρυπάνι, που καταγράφει τις κινήσεις και παρακολουθεί τη “συμπεριφορά” του κατά τη χρήση, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες στους κατασκευαστές του για τον σχεδιασμό επόμενων βελτιωμένων εκδόσεων. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι μπορεί να αναγνωρίσει τα υλικά που τρυπάει, με πολλαπλά οφέλη για την εταιρία και τον χρήστη του εργαλείου. Οι τέσσερις αισθητήρες, που προστέθηκαν, συλλέγουν δεδομένα κατά τη χρήση και στη συνέχεια τα μεταβιβάζουν στο τμήμα μάρκετινγκ της εταιρείας.

Τρεις φοιτητές οικονομικών επιστημών, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (Γιώργος Φόρογλου, Γιώργος Χάτσιος, Κωνσταντίνος Μουταφίδης) και δύο φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ (Λευτέρης Αδαλάκης, Γιώργος Κυριαζίδης) ένωσαν τις δυνάμεις τους, για να υλοποιήσουν μία ιδέα, η οποία τελικά τους εξασφάλισε τη δεύτερη θέση στο διαγωνισμό που διεξήχθη στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας.

Ο Γιώργος Φόρογλου, αρχηγός της ομάδας και υπεύθυνος για την ανάλυση των δεδομένων, απόφοιτος πλέον του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ήταν εκείνος που ξεκίνησε την προσπάθεια για τη δημιουργία της ομάδας.

“Η ομάδα ξεκίνησε μέσα στο 2016, σαν ερευνητική ομάδα πάνω στο IoT, από εμένα και τους δύο συναδέλφους μου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Θέλοντας να προχωρήσουμε σε κάτι πιο πρακτικό εντοπίσαμε τον διαγωνισμό. Έψαξα μέσα από κοινότητες φοιτητών για άτομα στους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

Αφού φτιάξαμε την ομάδα ξεκίνησε ο σχεδιασμός του προϊόντος με παράλληλη δουλειά, συντονισμό και ανάλυση δεδομένων κάθε τομέα. Καταθέσαμε τα σχέδια και αφού μας ειδοποίησαν ότι περάσαμε στην τελική φάση του διαγωνισμού, στις 8 καλύτερες ομάδες, πήγαμε στη Μαλαισία για να παρουσιάσουμε αυτό που σχεδιάσαμε, να εξηγήσουμε πώς “κουμπώνει” το πρότζεκτ στην εταιρεία και ποιο είναι το πλεονέκτημα για τον πελάτη.

Μετά τον διαγωνισμό τρία από τα πέντε μέλη της ομάδας κλήθηκαν να δώσουν συνεντεύξεις και για δουλειά, ενώ ένας από τους μηχανικούς προσελήφθη στο ερευνητικό κέντρο της εταιρείας στη Γερμανία”, δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ.Φόρογλου και συνέχισε:

“Η εταιρεία εκτίμησε αφενός ότι καταφέραμε να υλοποιήσουμε κάτι πραγματικό, μία καλή ιδέα την πραγματοποιήσαμε και αφετέρου ότι η σύσταση της ομάδας μας είχε μία ολιστική προσέγγιση. Ήταν κάτι τελείως καινούριο σε επίπεδο ενώσεως δύο πανεπιστημίων και πιστεύω ότι δείχνει ότι ο ένας χρειάζεται τον άλλον για να γίνει μία ιδέα πράξη”.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα