Τα λεφτά δεν φέρνουν (πάντα) την επιτυχία

Τι κι αν χάλασε τα… μισά απ’ όσα ξόδεψε ο Ιβάν Σαββίδης; Τι κι αν στον πρώτο γύρο δεχόταν… φαρμακερά βέλη ακόμα και από τους ίδιους τους οπαδούς της ΑΕΚ για την απογοητευτική πορεία; Ο Δημήτρης Μελισσανίδης κατάφερε με δύο κινήσεις ματ μέσα στον χειμώνα να οδηγήσει την «Ένωση» στα προκριματικά του ΤσάμπιονςΛιγκ αλλά και στον τελικό του Κυπέλλου, που θα μπορούσε ακόμα και να κατακτήσει αν δεν σφαγιαζόταν από τη διαιτησία στο Πανθεσσαλικό.

Όπως στη ζωή τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία, έτσι και στο ποδόσφαιρο το μεγάλο μπάτζετ δεν μπορεί να εγγυηθεί την επιτυχία. Οι μεταγραφές υψηλού κόστους μπορεί να ανεβάζουν το πρεστίζ ενός ποδοσφαιρικού συλλόγου και να ιντριγκάρουν τον κόσμο που αρέσκεται να ακούει και να διαβάζει ότι ο εκάστοτε πρόεδρος έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη, μέσα στο γήπεδο όμως κερδίζει εκείνος που έχει την καλύτερη ή μάλλον την πιο… δεμένη ομάδα κι εκεί ακριβώς βρίσκεται το μυστικό.

Ο Ιβάν Σαββίδης «ξηλώθηκε» το περασμένο καλοκαίρι ανεβάζοντας ακόμα παραπάνω το μπάτζετ για τη σεζόν 2016-2017. Από τα 11,25 εκατομμύρια της προηγούμενης χρονιάς πήγε στα 12,15, πλησιάζοντας ακόμα περισσότερο στα 15 εκατομμύρια που κόστισαν οι αμοιβές του ποδοσφαιρικού τμήματος του Ολυμπιακού, αλλά ούτε το πρωτάθλημα κατόρθωσε να διεκδικήσει, ούτε το δεύτερο εισιτήριο για το ΤσάμπιονςΛιγκ να πάρει, όπως είχε κάνει πέρυσι. Το μόνο τρόπαιο που κατάφερε να κερδίσει ο «δικέφαλος του βορρά», η ομάδα με το δεύτερο μεγαλύτερο μπάτζετ πίσω από τον πρωταθλητή Ολυμπιακό, ήταν το Κύπελλο Ελλάδος κι αυτό με γκολ – οφσάιντ στον τελικό και διαιτητική εύνοια στον δεύτερο ημιτελικό με τον Παναθηναϊκό.

Στα playoffsο ΠΑΟΚ ήταν αγνώριστος σε σχέση με τον εντυπωσιακό δεύτερο γύρο στην κανονική περίοδο, αλλά και τη μεγάλη πορεία του στο Κύπελλο, και δικαιολογημένα πήρε αυτό που άξιζε, δηλαδή το εισιτήριο για το ΓιουρόπαΛιγκ. Η εικόνα του σε αυτό το μίνι πρωτάθλημα ήταν πραγματικά για… λύπηση, λες και η χρονιά είχε τελειώσει στο Πανθεσσαλικό με την κατάκτηση του Κυπέλλου. Μία ομάδα χωρίς δυνάμεις και αγωνιστικό προσανατολισμό, που δεν ήξερε τι ζητούσε εντός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου.

Μεγάλος κερδισμένος της σεζόν που ολοκληρώθηκε ήταν ο Δημήτρης Μελισσανίδης, που είδε την ΑΕΚ να πραγματοποιεί τραγικό ξεκίνημα και να ψάχνει για μήνες την αγωνιστική της ταυτότητα όσο βρίσκονταν στον πάγκο ο ΤιμούρΚετσπάγια και ο ΖοσέΜοράις. Με την έλευση του Μανόλο Χιμένεθ η εικόνα της «Ένωσης» βελτιώθηκε κατακόρυφα, με τον Ισπανό τεχνικό να βρίσκει επιτέλους το σωστό πλάνο και τους «κιτρινόμαυρους» να θυμίζουν τις παλιές καλές εποχές. Ο ΣέρχιοΑραούχο κατά πρώτο λόγο και ο ΑστρίτΑϊντάρεβιτς ήταν οι δύο στοχευμένες μεταγραφικές κινήσεις που έκαναν τη διαφορά. Με αντεπίθεση διαρκείας στον δεύτερο γύρο, ο προσφυγικός σύλλογος κατάφερε να… ροκανίσει τη βαθμολογική διαφορά από την πρώτη πεντάδα και να βρεθεί στα playoffs, κάτι που την περίοδο των Χριστουγέννων έμοιαζε με όνειρο… απατηλό.

Ο Μελισσανίδης χάλασε κάτι περισσότερο από 6 εκατομμύρια, δηλαδή τα μισά από όσα πλήρωσε ο Ιβάν Σαββίδης για να ξανακάνει τον ΠΑΟΚ μεγάλο, αλλά κατόρθωσε να οδηγήσει την «Ένωση» στα προκριματικά του ΤσάμπιονςΛιγκ.

Ο επίσης μεταμορφωμένος προς το καλύτερο, μετά την αντικατάσταση του Αντρέα Στραματσόνι από τον Μαρίνο Ουζουνίδη, Παναθηναϊκός θα μπορούσε να ήταν αυτός στη θέση της ΑΕΚ αν δεν πλήρωνε την απερίσκεπτη ενέργεια ενός οπαδού του να χτυπήσει με κουτάκι μπύρας τον Βλάνταν Ίβιτςστον αγώνα της 2ης αγωνιστικής των playoffsμε αντίπαλο τον ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο. Σε αυτό το ματς χάθηκε το εισιτήριο του ΤσάμπιονςΛιγκ για το «τριφύλλι» που πέρα από το τρίποντο της νίκης (τη στιγμή της διακοπής ήταν μπροστά στο σκορ με 1-0) και την έξτρα ποινή αφαίρεσης τριών βαθμών, έχασε με τιμωρία και τον Μπεργκ, το πιο ισχυρό επιθετικό όπλο. Ο Παναθηναϊκός είχε το τρίτο μεγαλύτερο μπάτζετ (7,8 εκατομμύρια ευρώ) πίσω από τον Ολυμπιακό.

 

 

 

TA ΜΠΑΤΖΕΤ ΤΩΝ 4 ΜΕΓΑΛΩΝ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: 13.600.000 εκατ. ευρώ

ΠΑΟΚ:            12.150.000 εκατ. ευρώ

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ:    7.800.000 εκατ. ευρώ

ΑΕΚ:   6.200.000 εκατ. ευρώ

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα