Τα «μηνύματα» της εκλογής Ντογιάκου

Αναμφίβολα αποτέλεσε την έκπληξη της χρονιάς για όσους αγνοούν τα εσωτερικά της ελληνικής Δικαιοσύνης. Ο λόγος φυσικά για την πανηγυρική επανεκλογή του Ισίδωρου Ντογιάκου στη θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών της Αθήνας, ο οποίος αν και είχε δύο αντιπάλους εξελέγη με ποσοστό άνω του 51% .

Μία επιτυχία, η οποία ήρθε μέσα σε ένα δυσμενές κλίμα λόγω της τιμωρίας του με 40 ημέρες στέρηση μισθού. Δικαστικοί κύκλοι αναφέρουν ότι «εάν δεν διέρρεε στα ΜΜΕ η ποινή του κ. Ντογιάκου, τότε ο επανεκλεγείς προϊστάμενος μπορεί να επετύγχανε ρεκόρ ψήφων. Διότι πολύ εισαγγελείς που ήθελαν να ψηφίσουν τον κ. Ντογιάκο σκέφθηκαν την ποινή και επέλεξαν ή τον κ. Λιόγα (οι περισσότεροι), ή την κ. Τσατάνη (λιγότεροι)».

Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι ανώτατοι εισαγγελικοί λειτουργοί επέλεξαν τον κ. Ντογιάκο, καθώς όλοι αποδέχονται ότι στη θέση του ως προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών ήταν άψογος στα καθήκοντά του, δεν έδωσε δικαίωμα και –το σημαντικότερο– δεν επενέβη ποτέ στο έργο των εισαγγελέων, κάτι που του το αναγνωρίζουν ακόμη κι αυτοί που δεν τον ψήφισαν.

Η ποινή του κ. Ντογιάκου από το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου λίγα 24ωρα πριν από τις εκλογές (στέρηση αποδοχών 40 ημερών) δεν μπλόκαρε τελικά την υποψηφιότητά του στην εκλογική αναμέτρηση του περασμένου Σαββάτου. Και τούτο διότι η πειθαρχική απόφαση δεν είχε καθαρογραφεί και δεν είχε επιδοθεί όπως απαιτεί ο νόμος, συνεπώς κρίθηκε ότι δεν συνέτρεχε κώλυμα εκλογιμότητάς του.

Υπενθυμίζεται ότι την πειθαρχική διαδικασία σε βάρος του κ. Ντογιάκου είχε εκκινήσει η πρόεδρος του ανώτατου δικαστηρίου Βασιλική Θάνου, η οποία, αφενός μεν είχε θέσει ζήτημα νομιμότητας ως προς την εκλογή του (την πρώτη φορά) ως διευθύνοντος της Εισαγγελίας, αφετέρου δε ζητούσε να ελεγχθεί γιατί ο Ντογιάκος αντιδρώντας στην απόφαση Θάνου είχε δρομολογήσει τη σύγκληση Ολομέλειας με θέμα «Εξωθεσμική παρέμβαση της προέδρου του Αρείου Πάγου στο αυτοδιοίκητο της Εισαγγελίας Εφετών».

Η πειθαρχική έρευνα δικαίωσε τον κ. Ντογιάκο και για τα δύο ζητήματα, ως προς το δεύτερο όμως διαφώνησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, ο οποίος «έδειξε» το εδώλιο στον κ. Ντογιάκο για ανάρμοστη συμπεριφορά και κατάχρηση της θέσης του ως προϊσταμένου.

Το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό όργανο του επέβαλε ποινή απλής επίπληξης, που, σημειώνεται, δεν δημιουργούσε κανένα πρόβλημα εκλογιμότητας. Απόφαση, ωστόσο, που πάλι δεν «ικανοποίησε» τον κ. Παρασκευόπουλο, με αποτέλεσμα να ασκήσει έφεση, κι έτσι ο κ. Ντογιάκος να τιμωρηθεί με βαρύτερη ποινή τρεις ημέρες πριν στηθούν οι κάλπες για την ανάδειξη νέων προϊσταμένων στα μεγάλα δικαστήρια και Εισαγγελίες της χώρας.

Ο Ισίδωρος Ντογιάκος, στο πλαίσιο της πειθαρχικής έρευνας που διενεργήθηκε για τις συνθήκες εκλογής του, κατέθεσε υπόμνημα στον προϊστάμενο της επιθεώρησης των δικαστηρίων και δικαστών, αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, Νίκο Λεοντή.

Ο κ. Ντογιάκος στο υπόμνημά του απάντησε στα όσα αναφέρει η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, στην παραγγελία της την 20ή Αυγούστου του 2015 προς τον κ. Λεοντή. Η εκλογή του κ. Ντογιάκου στη θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών τον Νοέμβριο του 2014, έγινε με παράτυπο τρόπο, υποστήριξε η κ. Θάνου, η οποία επέμεινε πως βάσει του κανονισμού, ο κ. Ντογιάκος δεν είχε το δικαίωμα του εκλέγεσθαι. Γι’ αυτό το… τεράστιο αδίκημα η υπόθεση μπήκε στο αρχείο με υπουργική βούλα. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, μετά την έρευνα που έγινε για το θέμα από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα του Αρείου Πάγου υπέγραψε την αρχειοθέτηση της δικογραφίας, που είχε ανοίξει με εντολή της προέδρου του ΑΠ Βασιλικής Θάνου, παρά το γεγονός ότι ουδέποτε τέθηκε θέμα από την Ολομέλεια των Εισαγγελέων που είχαν εγκρίνει όλες τις υποψηφιότητες.

Η αντεισαγγελέας που διενήργησε την πειθαρχική έρευνα, Β. Θεοδώρου, απεφάνθη στο πόρισμά της ότι η εκλογή του Ι. Ντογιάκου ήταν απολύτως νόμιμη ενώ «απαλλάσσει» και την αντεισαγγελέα Γ. Τσατάνη, η οποία ήταν η αντίπαλος στην κούρσα της διαδοχής.

Μάλιστα, όπως ανέφερε η κa Θεοδώρου, η απόδοση στην κa Τσατάνη της βούλησης να ευνοήσει παρανόμως τον συνάδελφό της Ισίδωρο Ντογιάκο δεν αντέχει στην κοινή λογική, αφού έτσι αυτή φέρεται να υποσκάπτει τη δική της υποψηφιότητα, την οποία υπερασπίστηκε ενώπιον της Ολομέλειας.

Η επίμαχη εκλογή, λέει η κα Θεοδώρου, «έγινε αποδεκτή από όλους τους θεσμικούς παράγοντες της δικαιοσύνης (υπουργό Δικαιοσύνης, πρόεδρο και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου) καθώς και από τους εισαγγελικούς λειτουργούς της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών. Κανένας δεν ισχυρίστηκε ότι η εκλογή αυτή είναι παράνομη».

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι και η κα Θάνου, η οποία τον Νοέμβριο του 2014 ήταν αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, γνώριζε ως εκ της θέσεώς της τη διαδικασία της εκλογής που εφαρμόστηκε και δεν αμφισβήτησε τότε τη νομιμότητα της εκλογής του Ι. Ντογιάκου. Υπέρ της αρχειοθέτησης για την έρευνα περί της εκλογής Ντογιάκου τάχθηκε και ο προϊστάμενος της επιθεώρησης των Δικαστηρίων, Νίκος Λεοντής.

Το… παράπτωμα
Σε ό,τι αφορά το σκέλος της εκλογής Ντογιάκου, ο στόχος δεν επετεύχθη. Αμέσως μετά την εντολή για πειθαρχικό έλεγχο, για το θέμα της υποψηφιότητάς του, ο Ι. Ντογιάκος είχε ζητήσει τη σύγκληση της Ολομέλειας των Εισαγγελέων με έγγραφο που υπό τον τίτλο: «Η εξωθεσμική παρέμβαση της Προέδρου του Αρείου Πάγου στο αυτοδιοίκητο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών». Παρά το γεγονός ότι τόσο η κα Θεοδώρου, όσο και ο κ. Λεοντής είχαν τη γνώμη ότι πρέπει να αρχειοθετηθεί η έρευνα για τον κ. Ντογιάκο και ως προς δεύτερο σκέλος της, εν τούτοις ο υπουργός είχε αντίθετη γνώμη.
Το πρωτοβάθμιο όργανο τιμώρησε τον κ. Ντογιάκο με επίπληξη, όμως αυτό δεν άρεσε στον υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος άσκησε έφεση και φτάσαμε στην ακραία απόφαση της τιμωρίας του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών να τιμωρηθεί με στέρηση μισθού για 40 ημέρες, κάτι που επί της ουσίας τον καθιστά έκπτωτο από το αξίωμά του. Βέβαια για να ισχύσει αυτό θα πρέπει να καθαρογραφεί η απόφαση και φυσικά να κοινοποιηθεί αρμοδίως.
Η παραπάνω ποινή όχι μόνο δεν εμπόδισε τον Ισίδωρο Ντογιάκο να εκλεγεί, αλλά αντιθέτως με βάση το αποτέλεσμα λειτούργησε συσπειρωτικά υπέρ του από τους συναδέλφους του.

Αιφνιδιάστηκαν…
Είναι γεγονός πάντως ότι ο κ. Ντογιάκος είχε στοχοποιηθεί από ΜΜΕ φίλα προσκείμενα στον ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία ήλπιζαν στη μη εκλογή του. Έτσι κάποια από αυτά μετά την επανεκλογή Ντογιάκου έσπευσαν να υπογραμμίσουν ότι λίαν συντόμως θα εκπέσει του αξιώματός του, επειδή θα καθαρογραφεί η ποινή των 40 ημερών στέρησης μισθού.

Το σίγουρο είναι ότι κύκλοι του κυβερνώντος κόμματος έχουν προσπαθήσει ουκ ολίγες φορές να βάλουν στο στόχαστρο τον κ. Ντογιάκο. Ας μη λησμονούμε την υπόθεση Βγενόπουλου, όπου παράγοντες στα δικαστικά δρώμενα του ΣΥΡΙΖΑ τον κατηγορούν ότι επέτρεψε στην κα Τσατάνη να βάλει στο αρχείο την υπόθεση. Ο ίδιος όμως κινήθηκε αυστηρά με δικονομικούς όρους, αφού πέραν του να αναθέσει την υπόθεση στην Γεωργία Τσατάνη δεν είχε καμία άλλη σχέση με την υπόθεση, οπότε όλες οι κατηγορίες έχουν καθαρά πολιτική χροιά.

Αλλά και για την υπόθεση της αναβολής της δίκης της Siemens, λόγω της μη μετάφρασης όλων των εγγράφων της δικογραφίας, οι πολέμιοί του έφτασαν να κατηγορούν τον κ. Ντογιάκο και όχι τον αρμόδιο εισαγγελέα βουλευμάτων, όπου θεώρησε σωστό με βάση τη νομολογία να μην στείλει όλα τα βουλεύματα, αλλά όσα έκρινε αυτός.

Η «Α» με εκτενή ρεπορτάζ στις 30 Ιουλίου και στις 13 Αυγούστου είχε αναδείξει το θέμα, υποστηρίζοντας ότι μία εσφαλμένη απόφαση του τριμελές Εφετείου Κακουργημάτων δημιουργεί έναν τεράστιο όγκο δικογραφιών να μένουν στα συρτάρια κι επί πλέον για πρώτη φορά κατηγορούνται οι προϊστάμενοι των εισαγγελιών, εάν κάποιος εισαγγελέας σφάλει σε μία διάταξή του.

Η πανηγυρική εκλογή του Ισίδωρου Ντογιάκου από την πλειοψηφία των εισαγγελικών λειτουργών του Εφετείου αποτελεί κι ένα «χτύπημα» σε εκείνους τους παράγοντες που στοχοποίησαν με αίολα επιχειρήματα τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών.

Αν οι εισαγγελείς πίστευαν, ως οι πλέον ειδήμονες, ότι υπήρχαν «σκοτεινά» σημεία στις παραπάνω δικογραφίες, λαμβάνοντας υπόψη και την προ τριημέρου επιβληθείσα ποινή, δεν θα έδιναν την ψήφο τους σε ένα συνάδελφό τους που είχε παρασπονδίσει… Αντίθετα με την ψήφο τους αποδοκίμασαν τις πρακτικές εκείνων που σήμερα επεχείρησαν να «τσαλακώσουν» τον προϊστάμενό τους, αφού δεν αποκλείεται αύριο να βρεθούν εκείνοι στην ίδια θέση…

Και κάτι ακόμη. Η επανεκλογή Ντογιάκου αποτελεί κι ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση να σταματήσει τις παρεμβάσεις της στη Δικαιοσύνη, εκτός κι εάν κάποιοι πιστεύουν ότι η πλειοψηφία των εισαγγελέων Εφετών αποτελούν… παραδικαστικό σώμα! Με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, όλα είναι πιθανά…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα