«Τα μικροσυμφέροντα των λίγων να μην εμποδίζουν την ανάπτυξη των πολλών»

Μονόδρομο χαρακτήρισε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας ο Μιχάλης Τσαμάζ μιλώντας στο συνέδριο «Game Changer – Digital Growth» ενώ έστειλε και το μήνυμα ότι “τα μικροσυμφέροντα των λίγων να μην εμποδίζουν την ανάπτυξη των πολλών”.

Ο πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ και μέλος του ΔΣ του ΣΕΒ, τόνισε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι «θέμα επιβίωσης και, σε δεύτερο χρόνο, ανάπτυξης» και επισήμανε την ανάγκη ευρείας συνεργασίας: «Η αλλαγή είναι αναπόφευκτη. Την φέρνει η νέα ψηφιακή εποχή. Φορείς της αλλαγής είμαστε όλοι εμείς, οι παραγωγικές δυνάμεις αυτού του τόπου, οι ιδιώτες, οι επιχειρήσεις, η Πολιτεία. Επιτέλους, πρέπει να σταματήσουν τα μικροσυμφέροντα των λίγων να σταματούν την ανάπτυξη των πολλών, δηλαδή την ανάπτυξη της χώρας μας. Είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε τον κόσμο με την τεχνολογία.»

Τα οφέλη από τον ψηφιακό μετασχηματισμό

Επικαλούμενος τον δείκτη DESI που χρησιμοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι 26η μεταξύ των 28 χωρών σε ψηφιακή ανάπτυξη, ενώ επισήμανε τα σημαντικά οφέλη που θα αποφέρει για την χώρα και την κοινωνία ο ψηφιακός μετασχηματισμός, όπως αύξηση της παραγωγικότητας, ενίσχυση της εξωστρέφειας, εκσυγχρονισμό του Δημόσιου Τομέα και αύξηση δημοσίων εσόδων και απασχόλησης.

«Η Πολιτεία έχει κάνει σημαντικά πρώτα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση» είπε ο κ. Τσαμάζ, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στη Θεσμοθέτηση Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και την εκπόνηση Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής με ορίζοντα το 2021. Τόνισε όμως ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα. «Ο ΣΕΒ αναδεικνύει σε εθνική προτεραιότητα, την κατάρτιση ενός συνεκτικού πλάνου δράσης σε εθνικό επίπεδο. Το σταθερό νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο, το δίκαιο φορολογικό σύστημα, η καλύτερη αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων όπως το ΕΣΠΑ, η ουσιαστική στροφή στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, η μείωση του ψηφιακού αναλφαβητισμού, η επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία, είναι μερικοί πυλώνες αυτού του πλάνου δράσης.»

Ο κ. Τσαμάζ τόνισε ότι προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω είναι οι υποδομές δικτύων νέας γενιάς. Η κοινωνία του Gigabit και του internet of things απαιτεί επενδύσεις, οι οποίες πρέπει να διευκολυνθούν με ρυθμιστικό πλαίσιο που να επιτρέπει και να διευκολύνει την ανάπτυξη των κινητών και σταθερών δικτύων, κρατικές ενισχύσεις συμπληρωματικές και όχι ανταγωνιστικές των ιδιωτικών επενδύσεων, ίσους όρους ανταγωνισμού για όλους, επιβράβευση όσων επενδύουν και όχι τιμωρία, κατάργηση της υπερφορολόγησης των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης και εφαρμογή του νόμου από τις τοπικές και κρατικές αρχές.

Όπως αναφέρθηκε, πάγια θέση του ΣΕΒ είναι ότι οι δράσεις για την ανάπτυξη δεν βαρύνουν μόνο την Πολιτεία. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΕΒ διαμόρφωσε ειδική Ομάδα Εργασίας για την Ψηφιακή Οικονομία. Αποστολή της, είναι η προώθηση της ανάπτυξης της ψηφιακής οικονομίας στην Ελλάδα, και η διεύρυνση της χρήσης Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα