“Τα μπάνια δεν είναι για τους υπουργούς”

Μπορεί να ακούγεται περίεργα, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες θα συνεχίσουν την επικοινωνιακή διαχείριση της συμφωνίας στο Eurogroup, προκειμένου να ξεφύγουν από τις λογικές αντιδράσεις που θα προκληθούν με την υλοποίηση νέων μέτρων.

Και η επικοινωνιακή διαχείριση του Μαξίμου είναι ότι “εμείς θα βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018”. Κάτι εξάλλου που το επεσήμανε και στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στην χθεσινή επεισοδιακή τους συνάντηση. Αυτός είναι και ο λόγος που έχουμε μέσα σε μία εβδομάδα δεύτερη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

«Είχαμε θετική εξέλιξη στη διαπραγμάτευση» είναι το μότο που χρησιμοποιεί το τελευταίο διάστημα ο πρωθυπουργός και αυτό θα ζητήσει και από τους υπουργούς του. Δηλαδή να το κάνουν κτήμα τους και να το διαδώσουν…

Πηγές του Μαξίμου έκαναν λόγο ότι θα κρούσει τον κώδωνα δίνοντας ταυτόχρονα και κατευθυντήριες γραμμές για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας. Μετά τις ατέρμονες διαπραγματεύσεις, το μήνυμα που εκπέμπουν τα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια είναι ότι όλοι επιβάλλεται να ανεβάσουν στροφές.

Χαρακτηριστική είναι η αποστροφή στενού συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα ότι: «Τα μπάνια είναι για τον κόσμο, όχι για τους υπουργούς», αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι ένα δύσκολο καλοκαίρι είναι μπροστά.

Η ομιλία

«Η απόφαση του Eurogroup δεν αποτελεί το τέλος της κρίσης αλλά αποτελεί ένα καθαρό διάδρομο εξόδου από την κρίση», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην εισαγωγή της ομιλίας του στο υπουργικό συμβούλιο, κάνοντας μια υποχώρηση σε σχέση με όσα έλεγε για… success story, αν και έσπευσε να μιλήσει στη συνέχεια για «καθαρό διάδρομο εξόδου» από την κρίση, κάνοντας μάλιστα λόγο για δικαίωση.

Όπως υποστήριξε ο Α. Τσίπρας η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup ανταποκρίνεται στους στόχους που είχε θέσει το υπουργικό συμβούλιο στην προηγούμενη συνεδρίασή του, καθώς πρώτον, προσδιορίζει περαιτέρω τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, δεύτερον, έκανε δεκτή τη γαλλική πρόταση για σύνδεση των μέτρων για το χρέος με την ανάπτυξη, τρίτον, προβλέπει τη δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας αλλά τέταρτον, περιλαμβάνει συγκεκριμένη δέσμευση για επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος μέχρι τον Αύγουστο του 2018 και απόφαση για έμπρακτη στήριξη της Ελλάδας για την έξοδό της στις αγορές. Αυτή η στήριξη θα πάρει τη μορφή ενός αποθεματικού δια παν ενδεχόμενο. Αυτή η απόφαση αίρει κάθε αβεβαιότητα, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο Α. Τσίπρας υποστήριξη την επικοινωνιακή στρατηγική που ακολούθησε η κυβέρνηση μετά την επίτευξη της συμφωνίας λέγοντας τα εξής: «Ορθώς για τους παραπάνω λόγους δηλώσαμε χωρίς ακρότητες και πανηγυρισμούς ότι ίσως είναι η πρώτη φορά μετά τον δύσκολο συμβιβασμό του 2015 που αισθανόμαστε δικαιωμένοι. Και αυτό γιατί 3 εβδομάδες πριν απορρίψαμε μια πρόταση που δεν εγγυούνται την προοπτική εξόδου με ασφάλεια στις αγορές».

«Ότι και να λένε ορισμένοι, το αποτέλεσμα της συμφωνίας κρίνεται από τους καθ’ύλην αρμόδιους, εκείνους που θα κληθούν να επενδύσουν στη χώρα. Πρέπει κανείς να δει και τις δικές τους αντιδράσεις. Τα ελληνικά δεκαετή ομόλογα σημείωσαν τις καλύτερες επιδόσεις τους. Και αυτό αποτελεί το ασφαλές κριτήριο για να δούμε ποιος λέει αλήθεια. Εκτιμώ ότι το επόμενο διάστημα η περαιτέρω καθοδική πορεία των επιτοκίων θα συνεχιστεί έτσι ώστε με πολύ καλούς όρους να κάνουμε την πρώτη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές. Με όρους βιώσιμους και διατηρήσιμους» σημείωσε.

Και πρόσθεσε: «Ο κύριος στόχος μας σχετίζεται με την πλήρη κινητοποίηση όλων των δυνάμεων προκειμένου να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία και να δώσουμε μια προοπτική δυναμικής επανεκκίνησης. Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την άρση της αβεβαιότητας, το ενδιαφέρον για τη χώρα μας παίρνει τα χαρακτηριστικά ενός μεγάλου κύματος, με εκκίνηση συγκεκριμένων επενδύσεων. Αυτό σημαίνει ρευστότητα στην αγορά. Και ότι το επόμενο διάστημα μπορεί να δούμε ακόμη και πιο ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης από αυτούς που είχαμε εκτιμήσει. Σημαίνει επίσης θέσεις εργασίας. Και σημαίνει τέλος στις αναφορές για κόφτες, νέα μέτρα, κλπ».

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ύπαρξη μομέντουμ για την κυβέρνηση την οποία η τελευταία δεν πρέπει απλώς να διαχειριστεί αλλά και να αξιοποιήσει.  «Να εγγυηθούμε ότι η δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας δεν θα είναι μια ανάπτυξη για τους λίγους. Αλλά τα οφέλη της θα τα καρπωθούν οι πολλοί. Για να κατευθύνουμε με ορθό τρόπο την ανάπτυξη της οικονομίας και να φτιάξουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Δική μας αντίληψη είναι ότι σε μια δημοκρατική κοινωνία δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει ένας συνολικό συντονισμός της παραγωγικής δραστηριότητας της χώρας. Έχουμε ήδη αποφασίσει στη διενέργεια των 13 περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων ώστε να καθοριστούν οι βασικές αναπτυξιακές προτεραιότητες της κάθε περιοχής».

«Στόχος μας δεν είναι άνεργη ανάπτυξη αλλά η δίκαιη ανάπτυξη. Να είμαστε άτεγκτοι στην εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας. Μέχρι στιγμής στον τομέα της εργασίας και της απασχόλησης έχουμε πετύχει αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Το ισοζύγιο των θέσεων εργασίας είναι πια θετικό. Καταφέραμε να αντιστρέψουμε και τη σχέση μεταξύ μερικής και πλήρους απασχόλησης υπέρ της πλήρους απασχόλησης. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να βρεθεί η βέλτιστη λύση στο θέμα των συμβασιούχων» σημείωσε μεταξύ άλλων.

«Πρέπει να αξιοποιήσουμε το θετικό μομέντουμ αλλά και τον πολιτικό χρόνο για να δημιουργήσουμε τα θεσμικά θεμέλια ενός νέου κοινωνικού κράτους. Και να στηρίξουμε τις υπάρχουσες δομές. Θέλω να αναφερθώ στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση για το ν/σ που θα έρθει το καλοκαίρι στη Βουλή και αφορά τη μεταρρύθμιση ώστε να δημιουργηθεί το νέο σχολείο, που δεν θα είναι προθάλαμος των φροντιστηρίων» τόνισε.

Αναφέρθηκε στη σαφή δέσμευση  της κυβέρνησης στον ελληνικό λαό για την καταπολέμηση της διαφθοράς. «Η ανάδειξη των σκοτεινών υποθέσεων του παρελθόντος και των ευθυνών του πολιτικού προσωπικού. Υπάρχουν πολλές υποθέσεις που ερευνώνται από τη δικαιοσύνη. Από τη δική μας πλευρά έχουμε δεσμευθεί να μην συγκαλύψουμε τίποτα. Η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και της δικαιοκρατίας θα κάνει τα πάντα για να μπορέσει η δικαιοσύνη να εξετάσει τις υποθέσεις« είπε.

Τέλος, κάλεσε τους υπουργούς να μην εφησυχάσουν: «Δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό. Να επιταχύνουμε το έργο μας, να ανεβάσουμε ταχύτητα και όχι να κατεβάσουμε. Ανοίγει μια νέα περίοδος με έναν ορίζοντα 2 ετών διακυβέρνησης με την παρούσα εντολή και άλλων τεσσάρων που θα διεκδικήσουμε στο τέλος αυτής της εντολής. Πρώτος σταθμός η έξοδος από το πρόγραμμα και την επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018. Όλο αυτό το διάστημα δουλεύουμε με ένα πολύ αρνητικό συσχετισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και ένα πρωτοφανώς αρνητικό επικοινωνιακό περιβάλλον. Σας ζητώ να αγνοήσετε αυτό το επικοινωνιακό περιβάλλον και να κάνετε αυτό που πρέπει να κάνετε. Από τα έργα θα κριθούμε. Αρκεί να πιστέψουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα