Τα… μυστικά του φετινού Ολυμπιακού

Μία από τις συνηθισμένες δικαιολογίες των ελληνικών ομάδων –ιδιαίτερα κατά το παρελθόν– ήταν η δυσκολία τους να συνδυάσουν τις ευρωπαϊκές με τις εγχώριες υποχρεώσεις τους. Ο Ολυμπιακός το ξεπέρασε και απέδειξε ότι όντως ήταν μία δικαιολογία και τίποτε περισσότερο. Η ομάδα του Πειραιά, όσο και να λέμε ότι έχει στο DNA της τη νίκη, πέτυχε έναν άθλο. Την τελευταία εβδομάδα άλωσε δύο σημαντικά κάστρα, προκαλώντας… ταραχή στο Λονδίνο και στην Άρσεναλ του Αρσέν Βενγκέρ, αλλά και μεγάλη συζήτηση για τη δυναμικότητα του ΠΑΟΚ, περνώντας… τρένο από την Τούμπα, στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Αν τα δύο αυτά παιχνίδια διεξάγονταν το καθένα ξεχωριστά και σε απόσταση ενός μήνα, ενδεχομένως και να μην προκαλούσαν τόσο μεγάλη εντύπωση. Ο Ολυμπιακός, ωστόσο, εκπόρθησε τα δύο «κάστρα» μέσα σε διάστημα μόλις ολίγων ημερών, ξεπερνώντας κούραση, αλλαγή παραστάσεων, προσαρμοστικότητα και εν γένει δυσκολίες. Τι σημαίνει αυτό; Για όσους γνωρίζουν πώς προετοιμάζεται μία ομάδα για τόσο σημαντικές αποστολές, σημαίνει πολλή δουλειά στην προπόνηση, συνέπεια και πειθαρχία.

Ο Άλφρεντ Φινμπόγκασον δήλωσε μετά τον θρίαμβο στο Emirates επί της Άρσεναλ ότι το γκολ που πέτυχε, και το οποίο έμελλε να δώσει τη νίκη στους «ερυθρόλευκους», ήταν δουλεμένο στην προπόνηση. Στην Τούμπα, τα δύο γκολ των Πειραιωτών προήλθαν από στημένες φάσεις. Από το ξεκίνημα της σεζόν, ο Ολυμπιακός παρουσιάζεται εξαιρετικά δυνατός και αποδοτικός στις στημένες φάσεις, κάτι το οποίο δεν επιτυγχάνεται από… συγκυρίες ή τύχη, αλλά από σκληρή δουλειά, επανάληψη στην προπόνηση και βέβαια χημεία παικτών. Για όλα τα παραπάνω, απαιτείται ο κατάλληλος συνδυασμός από τον «αρχιτέκτονα». Στην περίπτωσή μας, τον Μάρκο Σίλβα, ο οποίος φαίνεται να βρήκε, τουλάχιστον προς το παρόν, το μυστικό της επιτυχίας, συνδυάζοντας τα «υλικά» που διαθέτει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ποια είναι λοιπόν τα «μυστικά» του Πορτογάλου τεχνικού; Πρόκειται για τρία πολύ απλά και πολύ… ποδοσφαιρικά βήματα, τα οποία ακολουθεί ο Μάρκο Σίλβα, αλλά και για μία ευτυχή συγκυρία.

1)ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ

Στην Ελλάδα παρακολουθούμε τις ομάδες των μεγάλων πρωταθλημάτων και πιστεύουμε ότι όλα οφείλονται στην ποιότητα των ποδοσφαιριστών τους και στα πολλά φράγκα που δαπανούν για μεταγραφές. Τεράστιο λάθος. Το να πάρεις έντεκα παικταράδες και να τους ρίξεις στο γήπεδο, το μόνο που θα έχεις να παρουσιάσεις, θα είναι ορισμένες εντυπωσιακές ατομικές ενέργειες. Μία ομάδα αποδίδει καλό ποδόσφαιρο, όταν έχει δουλέψει στην προπόνηση. Δουλειά στην προπόνηση δεν σημαίνει… μισή ώρα χαβαλέ και μετά για φραπεδάκι στην παραλιακή! Δουλειά στην προπόνηση σημαίνει πολλά κιλά ιδρώτα, μέχρι να βγει η φάση, να γίνει κτήμα των παικτών η τακτική και να γίνονται όλα μηχανικά. Προφανώς, ο Μάρκο Σίλβα ακολουθεί τη βασική φιλοσοφία των σωστών επαγγελματιών προπονητών…

2)ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΡΟΣΤΕΡ

Αλάνθαστος είναι μόνο αυτός που δεν δουλεύει. Ο Μάρκο Σίλβα έσφαλε στην περίπτωση του Τζίμι Ντουρμάζ, τον οποίο απέκλεισε από τη λίστα του Champions League, προκαλώντας μία προσωρινή αναστάτωση στην ομάδα του και στον ίδιο τον διεθνή Σουηδό. Ωστόσο, μία ιστορία που έμοιαζε να αφαιρεί πόντους από τον Πορτογάλο, κατάφερε ο ίδιος να τη φέρει στα μέτρα του και τελικά να του βγει σε καλό. Πρώτον, διότι έδειξε στους παίκτες ότι εκείνος κάνει κουμάντο και ενεργεί όπως πιστεύει ότι είναι το καλύτερο για την ομάδα. Δεύτερον, διότι με τη χρησιμοποίηση του Ντουρμάζ στην ενδεκάδα, παρά την αντίδραση του Σουηδού και τη… μανούρα που προκάλεσε, απέδειξε στους παίκτες του ότι κρίνει αντικειμενικά και κάνει τις επιλογές του με βάση το καλό της ομάδας και όχι τα δικά του… κολλήματα!

3) Η ΕΥΤΥΧΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ

Όλα τα παραπάνω δεν θα είχαν καμία σημασία, αν δεν αποτυπώνονταν στο γήπεδο. Η πολλή δουλειά, η αντικειμενικές επιλογές και όλα τα… παρακλάδια που απαιτούνται για να φτιαχτεί η ζύμη μίας καλής ομάδας, δεν θα είχαν κανένα αποτέλεσμα, αν δεν υπήρχε η… μαγιά της καλής χημείας. Ο Ολυμπιακός και ο Μάρκο Σίλβα έχουν την ευτυχία να διαθέτουν στο ρόστερ τους παίκτες με σωστή νοοτροπία, επαγγελματίες και το σημαντικότερο, με τα στοιχεία εκείνα, που τους επιτρέπουν να εκφράζουν στο γήπεδο τις επιθυμίες και τα πλάνα της τεχνικής ηγεσίας.

Ούτε αυτό βέβαια είναι τυχαίο. Διότι ο καλός προπονητής, εκτός των άλλων, πρέπει να διακρίνει ποια είναι τα καλά στοιχεία των ποδοσφαιριστών του, να βασίζεται σε αυτά, να τα αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο και να τα συνδυάζει σωστά στην ενδεκάδα και στα συστήματά του.

Τίποτα, λοιπόν, δεν είναι τυχαίο. Δεν υπάρχει κάποια ανώτερη δύναμη που να… ευνοεί αυτό το διάστημα τον Ολυμπιακό, εκτός από της πολλής και σωστής δουλειάς που γίνεται στο γήπεδο. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι παρέχεται η εγγύηση για ανάλογη συνέχεια. Το ποδόσφαιρο απαιτεί συνεχή δουλειά και πετυχημένη προσαρμογή ανάλογα με τις συνθήκες που διαμορφώνονται σε κάθε φάση της αγωνιστικής περιόδου. Σήμερα πηγαίνουν όλα καλά, αύριο μπορεί να «στραβώσει» το πράγμα και αμέσως μετά να επανέλθει στα καλά της η ομάδα. Είναι μία πορεία με ανηφόρες, κατηφόρες, στροφές, λακκούβες, παγίδες και εκπλήξεις. Αυτό που τελικά μετράει, είναι η διαχείριση τόσο των κρίσεων όσο και της… νηνεμίας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα