Τα πολεμικά πλοία μένουν, το γεωτρύπανο φεύγει(;)

Αποφασισμένος να ωθήσει την κατάσταση στα άκρα προκειμένου να ικανοποιηθούν οι θέσεις του, όσον αφορά τη διαχείριση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, δείχνει ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πολεμικά σκάφη της Τουρκίας διατηρούν τον αποκλεισμό του πλωτού γεωτρύπανου της ΕΝΙ, «Saipem 12000», για 10η συνεχή ημέρα. Η Άγκυρα παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις της και Λευκωσία, Ρώμη και Βρυξέλες αναμένουν την 22α Φεβρουαρίου, οπότε εκπνέει η παράνομη τουρκική «Navtex». Βέβαια -κάτι που φαντάζει ως το πιθανότερο να συμβεί- είναι πολύ πιθανό το υπουργείο Άμυνας της γειτονικής χώρας να εκδώσει νέα παράνομη «Navtex».

Από την πλευρά της, η ιταλική ΕΝΙ, η οποία κάνει τη γεώτρηση έχει δηλώσει πως το ζήτημα είναι διπλωματικό και πέρα από τον έλεγχο της, ενώ γεωτρύπανο θα πρέπει να μετακινηθεί τέλος του μηνός στο Μαρόκο. Όσον αφορά την Κύπρο, σε ισχύ τίθενται από την Δευτέρα δύο «Navtex», τις οποίες εξέδωσε η Λευκωσία για ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Η πρώτη είναι για λογαριασμό της UNIFIL (Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ για τον Λίβανο) σε περιοχή νοτίως του τεμαχίου 3 της κυπριακής ΑΟΖ και η δεύτερη για λογαριασμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας βορείως του ίδιου τεμαχίου.

Η κρίση στην κυπριακή ΑΟΖ και η ένταση, που προκάλεσε η Άγκυρα στο Αιγαίο είναι τα κύρια θέματα στην ειδησεογραφία, την αρθογραφία και στις αναλύσεις των κυπριακών εφημερίδων.

«Ο Φιλελεύθερος», σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ, που υπογράφει ο Κώστας Βενιζέλος, αναφέρει ότι η Άγκυρα παρουσιάζεται αποφασισμένη «να τραβήξει στα άκρα τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, μέχρι δηλαδή να εξασφαλίσει αυτά που επιδιώκει». Πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν πως η αποκλιμάκωση της κρίσης για την Τουρκία «περνά μέσα από τη συνδιαχείριση του φυσικού αερίου και σε ό,τι αφορά το Κυπριακό σε ένα μοντέλο, που θα παραπέμπει σε δυο κράτη».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα