Τα προαπαιτούμενα για την καταβολή της δόσης

Το οικονομικό επιτελείο έλαβε χθες πολλά «μπράβο» από τις κοινοτικές αρχές αλλά και τους υπουργούς οικονομικών για την πρόοδο που οδήγησε στην έγκριση της διπλής δόσης των 7,5 δισ. ευρώ. Σήμερα, επιστρέφει στην Αθήνα, αρχίζοντας ξανά το… τροχάδην.

Όπως σημειώνει το capital.gr, η δόση του α΄ τριμήνου των 4,2 δισ. ευρώ αναμένεται, σύμφωνα με κοινοτικό στέλεχος, να εγκριθεί και επισήμως αύριο σε Euro Working Group, αφού προηγουμένως εκδοθούν μια σειρά από υπουργικές αποφάσεις και άλλα προαπαιτούμενα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, θα πρέπει να ακολουθήσει και διοικητικό συμβούλιο του EFSF για την τυπική έγκριση της εκταμίευσης της δόσης. Ακολουθούν τα διαθρωτικά ορόσημα (ενέργεια, διαφθορά, και ρύθμιση δανείων κλπ) που είναι απαραίτητα για να φτάσουν τα 3,3 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.

Η τρόικα, όπως ανέφερε χθες ο επίτροπος Olli Rehn στην συνέντευξη τύπου που ακολούθησε το Eurogroup επιστρέφει «τις επόμενες εβδομάδες» στην Αθήνα για νέα αποστολή αξιολόγησης.

Αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι η Ελλάδα πρέπει αφενός να μην αφήσει κανένα «κενό» στα ορόσημα που έθεσε η τρόικα (στόχους εσόδων, ελέγχου δαπανών, πληρωμής οφειλών, ανακεφαλαιοποίησης, αποκρατικοποιήσεων, κινητικότητας στο δημόσιο κλπ) αλλά και να «περάσει» το αίτημα για μείωση ΦΠΑ στην εστίαση.

Παράλληλα η Ελλάδα θα πρέπει να προετοιμαστεί για ένα δύσκολο φθινόπωρο: το Eurogroup έδωσε έξι μήνες περιθώριο, έως τον Οκτώβριο, για να «πείσει» η Αθήνα ότι η «τρύπα» ύψους 4 δισ. ευρώ του 2015 – 2016 θα «κλείσει» από την πάταξη της φοροδιαφυγής και την ταχύτερη ανάκαμψη.

Ο λόγος για το δημοσιονομικό «κενό» που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει στο 2,2% του ΑΕΠ (4 δισ. ευρώ περίπου) και η Ελλάδα (στο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο) το προσδιορίζει με την έγκριση των δανειστών σε 2,4 δισ. ευρώ. Θα πρέπει οι δανειστές, αναφέρουν αρμόδιες πηγές, να δεχθούν κατά τη χάραξη του προϋπολογισμού του 2014 ότι θα καλυφθεί χωρίς νέα μέτρα.

Επίσης θα πρέπει η «κάλυψη» αυτή, αναφέρουν οι ίδιοι παράγοντες, να είναι τέτοια ώστε να μην εφαρμοσθεί τελικά το 2014 και η αύξηση εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών, των εισιτηρίων και άλλων μέτρων που σύμφωνα με την έκθεση προόδου της Κομισιόν παραμένουν στο τραπέζι.

Χθες το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, αφού τόνισε ότι το κλίμα στην αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup ήταν «διθυραμβικό» για τη χώρα και «καλύτερο παρά ποτέ» εξήγησε ότι τα μέτρα για το 2015 – 2016 δεν θα έχουν τη μορφή μείωσης μισθών και συντάξεων και πως η όλη προσπάθεια θα επικεντρωθεί στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Επισήμανε μάλιστα ότι τα μέτρα για τη διετία 2015-2016 θα εξαρτηθούν από το ύψος της ανάπτυξης, το οποίο δεν είναι προβλέψιμο, κάτι που ανέφερε και ο αρμόδιος Επίτροπος Olli Rehn.
Πηγή:www.capital.gr

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα