Τα συν και τα πλην του… Τsipras tour στον «θείο Σαμ»

 

Η ώρα του «ταμείου» έφτασε για τον Αλέξη Τσίπρα μετά την ολιγοήμερη περιοδεία του στις ΗΠΑ, οπότε και είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με σημαίνουσες προσωπικότητες, ακόμα και τον πλανητάρχη Μπαράκ Ομπάμα. Ο «ροκ σταρ» –όπως τον αποκαλεί το CNBC– Έλληνας πρωθυπουργός θα πρέπει όμως να αναζητήσει και τον υπεύθυνο για το επικοινωνιακό φιάσκο που κόστισε αρκετά στην ελληνική αποστολή.

 

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

 

Την καλύτερη ευκαιρία να προωθήσει το ελληνικό ζήτημα αλλά και να βρει συμμάχους είχε ο Αλέξης Τσίπρας, μόνο που κατάφερε σχεδόν να τη χάσει. Από την περιβόητη πια συνέντευξη με τον Μπιλ Κλίντον μέχρι τη… συζήτηση δευτερολέπτων με τον πλανητάρχη, αποδείχθηκε πως είτε ο πρωθυπουργός έχει άγνοια κινδύνου είτε όσοι έχουν επιφορτισθεί με το επικοινωνιακό κομμάτι απλά έχουν μαύρα μεσάνυχτα.

Μάλιστα, η προσπάθεια μέσω φίλα προσκείμενου ιστότοπου να καλύψουν το φιάσκο στο ίδρυμα Κλίντον ανακηρύχθηκε τουλάχιστον σε τρολ του διαδικτύου… Πώς αλλιώς θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ένα δημοσίευμα το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ υποστηρίζει πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήταν ότι δεν κατάλαβε τις ερωτήσεις τού άλλοτε προέδρου των ΗΠΑ, απλώς δεν απάντησε για να μην προσβάλει τον συνομιλητή του;

Και όλα αυτά όταν είναι ευρέως γνωστό πως ο πρωθυπουργός δεν κατέχει την αγγλική γλώσσα, γεγονός που έχει αποδειχθεί περίτρανα σε προηγούμενες εμφανίσεις του σε διεθνή ΜΜΕ. Αντί να επιστρατευθεί μεταφραστής-διερμηνέας, εκείνος υπερεκτίμησε τις δυνατότητές του για να εμφανιστεί κατ’ άλλους ως απροετοίμαστος και για κάποιους απλά ως… ανόητος! Ακόμα και στην πιο απλή ερώτηση που αφορούσε την προσέλκυση επενδυτών στον τομέα της ενέργειας παρουσιάσθηκε ανήμπορος να την εκμεταλλευθεί.

Ένα ακόμα από τα προβλήματα του Έλληνα πρωθυπουργού ήταν η σύγχυση που επικρατούσε. Ακόμη και η Γιάννα Αγγελοπούλου επιστρατεύθηκε για να περισώσει κάποια από τα σφάλματά του, με εκείνον προφανώς να θεωρεί πως μιλούσε στο κομματικό του ακροατήριο, αποφεύγοντας να ανοίξει τα χαρτιά του αναφορικά με τις επενδύσεις, που ήταν το μόνο που ενδιέφερε τους παρισταμένους με τα χοντρά πορτοφόλια που περιμένουν την κατάλληλη ευκαιρία για να γίνουν πλουσιότεροι.

 

Θετικό πρόσημο βάζει το Μαξίμου

Πάντως, στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει η εκτίμηση πως η Ελλάδα έκανε «δυναμικό comeback» στη διεθνή διπλωματική σκηνή και διεθνοποίησε το ζήτημα της απομείωσης του χρέους, το οποίο εν πολλοίς είναι αλήθεια και μένει να φανεί και το αποτέλεσμα.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός μίλησε με περίπου 20 δημοσιογράφους, δίνοντας έμφαση και στο θέμα των επενδύσεων στην Ελλάδα, αλλά και στο θέμα της απομείωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Επεσήμανε ότι στη «συνάντηση εργασίας Σταθάκη – Λαγκάρντ, που έγινε στην Ουάσιγκτον, επιβεβαιώθηκε η στάση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους», ενώ εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι τα προαπαιτούμενα δεν θα καθυστερήσουν τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους. «Δεν νομίζω ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις», είπε και πρόσθεσε: «Είμαστε αποφασισμένοι να πάμε γρήγορα και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση στις επόμενες τρεις εβδομάδες. Ως τώρα δεν έχουν επιβεβαιωθεί αυτοί οι κασσανδρικοί φόβοι». Ωστόσο, σημείωσε ότι «πολλές φορές υπάρχει αντιστοιχία ανάμεσα στις κεντρικές προθέσεις των θεσμών και των κλιμακίων, και το έχουμε δει αυτό να συμβαίνει με το ΔΝΤ».

«Η θέση της χώρας αναβαθμισμένη. Οι επαφές σε υψηλό επίπεδο, με ηγέτες χωρών που παίζουν ρόλο», συμπλήρωσε για να προσθέσει: «Η επανατοποθέτηση της χώρας στο διεθνές πλαίσιο ως μέρος λύσης και ως χώρας που έχει και προτάσεις για την επίλυση διεθνή κρίσεων αλλά και για τα δικά μας ανοιχτά μέτωπα (Κυπριακό και Σκόπια) είναι πολύ δυναμικό comeback για την Ελλάδα».

 

Οι συναντήσεις

Ο Αλ. Τσίπρας είχε τη δυνατότητα να συναντήσει τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι και τις ηγεσίες χωρών όπως η Βραζιλία, η Τουρκία, η Κούβα, η Παλαιστίνη, η Αίγυπτος, ο Ισημερινός και η Βενεζουέλα.

Η διαπραγμάτευση της Ελλάδας στο πλαίσιο της Ευρωζώνης κατά τους τελευταίους μήνες και η ανάγκη για αναδιάρθρωση του χρέους, καθώς επίσης το ζήτημα των προσφυγικών ροών, το Κυπριακό, το ονοματολογικό, οι εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Συρία και τα ενεργειακά θέματα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Κοτζιά, με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Ο Τζον Κέρι, από την πλευρά του, τόνισε τη στρατηγική σημασία των αγωγών TAP και IGB για την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου, ενώ παράλληλα εξέφρασε την πρόθεση των ΗΠΑ να υποστηρίξουν την επίλυση του θέματος της ονομασίας των Σκοπίων και του Κυπριακού.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε –μεταξύ άλλων– την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης για την επίλυση της διένεξης με τα Σκόπια, με σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό περιορισμό για χρήση έναντι όλων, καθώς και την ανάγκη να επιδειχθεί αντίστοιχη πρόθεση από την πλευρά της ΠΓΔΜ.

Κάτι που επανέλαβε στη συνάντησή του με τον Σκοπιανό ομόλογό του αλλά και στη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν (παρουσία των Άιντα και Νίμιτς) – ζήτησε να στηριχθούν οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ και του Κυπριακού.

Ειδικά στον Ν. Γκρουέφσκι έστειλε το μήνυμα «να κάνετε πίσω» στο θέμα της ονομασίας, όπως του είπε, επισημαίνοντας πως «αν δεν σε αναγνωρίσει η Ελλάδα, δεν έχετε πιθανότητα προκοπής». «Ο γείτονας που πρέπει να σε αναγνωρίσει είναι η Ελλάδα», ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας, γνωρίζοντας την εξάρτηση που έχουν τα Σκόπια από την ελληνική επιχειρηματικότητα.

Με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου συζητήθηκε κυρίως το προσφυγικό. Η ελληνική πλευρά ζήτησε την τουρκική συνδρομή για να σταματήσουν οι μαζικές ροές προσφύγων που περνούν μέσα από την Τουρκία, σημειώνοντας ότι είναι θετική η απόφαση της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. για χρηματοδοτική βοήθεια. Η Ελλάδα, είπε ο Αλ. Τσίπρας, υποστηρίζει την πρόταση για μετακίνηση προσφύγων απευθείας από την Τουρκία σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, και όχι μέσω των «ματωμένων διαδρομών» από τα ελληνικά νησιά που ενισχύει τους διακινητές και το «μαύρο χρήμα».

Ακόμη ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις παραβιάσεις στο Αιγαίο: «Δεν συμφέρουν κανένα», του είπε. Ο Νταβούτογλου του πρότεινε να επισκεφθεί την Τουρκία, αλλά ο Αλ. Τσίπρας, χωρίς να απορρίψει την πρόταση, τόνισε ότι πρέπει να είναι μία συνάντηση «ουσίας και όχι επικοινωνιακή» και πρότεινε να προχωρήσει η συζήτηση για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και το Κυπριακό.

«Να πάμε μαζί στην Κύπρο», πρότεινε ο Α. Νταβούτογλου. «Ας αφήσουμε τους Κύπριους να προχωρήσουν μεταξύ τους και εμείς να πάμε στη Σμύρνη και τη Χίο», απάντησε ο Αλ. Τσίπρας.

 

Επενδύσεις

Με συμπεριφορά που δείχνει τουλάχιστον πως η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη, έκανε γνωστές τις προθέσεις της χώρας ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας σε συζήτηση με δημοσιογράφους πως «το μήνυμα εμείς το πήραμε αλλά κι αυτοί το πήραν το μήνυμα. Αν θέλουν να υποστηρίξουν εθνικό στόχο, να φέρουν χρήματα και να κάνουν επενδύσεις»! Και αυτό ενώ κατά τις ομιλίες του δεν παρουσίασε επί της ουσίας κάποιο αναπτυξιακό πρόγραμμα, ούτε καν στην εκδήλωση στο Hellenic Initiate, όπου στο ακροατήριο βρισκόντουσαν εκπρόσωποι περίπου 20 δισ. δολαρίων. Ο πρωθυπουργός μιλώντας στους δημοσιογράφους επεσήμανε ότι «δυστυχώς στα τρία χρόνια που υπάρχει αυτή η πρωτοβουλία δεν έχουν επενδυθεί πολλά αλλά έχουν γίνει πολύ λίγα πράγματα. Υπάρχει βέβαια και δικαιολογία, πως όλο αυτό το διάστημα υπήρχε οικονομική και πολιτική αστάθεια. Τώρα που αυτό αποκαθίσταται πρέπει να επαναοικοδομήσουμε εμπιστοσύνη. Και γι’ αυτό πήγα. Και ταυτόχρονα, κι εμείς κάποιες κινήσεις πρέπει να τις κάνουμε για να δημιουργήσουμε ένα πιο φιλικό περιβάλλον σε ό,τι αφορά κυρίως την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας. Νομίζω ότι το 80% των αιτιών που δεν έχουν επενδύσει έχει φύγει, ένα 20% ίσως 30% είναι το θέμα της γραφειοκρατίας που πρέπει κι αυτό να το αντιμετωπίσουμε».

Μάλιστα, όταν οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν γιατί δεν συνάντησε εκπροσώπους hedge funds, όπως έκανε η κυβέρνηση Σαμαρά σημείωσε πως «η δική μου η άποψη είναι ότι τα hedge funds δεν είναι εποικοδομητικές επενδύσεις. Τα hedge funds είναι επενδύσεις για κερδοσκοπία». Συμπλήρωσε όμως πως «δεν θα κλείσουμε την πόρτα σε κανέναν, αλλά η παρουσία μας εδώ δεν είναι να πηγαίνουμε να βλέπουμε αυτούς που είναι στον προθάλαμο να πάρουν τα δάνεια των ανθρώπων και να κερδοσκοπήσουν».

 

 

Παίρνουν σειρά Ισραήλ και Παλαιστίνη

Μετά τις ΗΠΑ, για τον πρωθυπουργό προκύπτει ένα φορτωμένο πρόγραμμα καθώς έχει πρόσκληση και από το Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν τον κάλεσε στο Ισραήλ και ο Μαχμούτ Αμπάς στην Παλαιστίνη. Ο Αλ. Τσίπρας θα πάει και στο Ισραήλ και στη Ραμάλα.

Υπογραμμίζεται ότι τον Δεκέμβριο θα έρθει στην Αθήνα ο πρόεδρος της Αιγύπτου Σίσι και θα διεξαχθεί η τριμερής Ελλάδα – Κύπρος – Αίγυπτος. Με τον Σίσι συμφωνήθηκε ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες να πάρουν μέρος στα έργα που θα γίνουν μετά το άνοιγμα του Σουέζ και να συμμετάσχουν στην κατασκευή των λιμανιών. Αντιπροσωπεία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών θα μεταβεί στην Αίγυπτο για να οργανώσει την κατάσταση και να διαμορφώσει το πλαίσιο «υποδοχής» των ελληνικών εταιρειών, ενώ και οι Αιγύπτιοι θα έρθουν στην Ελλάδα για τον ίδιο σκοπό.

Τον Φεβρουάριο θα επισκεφθεί την Αθήνα η πρόεδρος της Βραζιλίας Βίλμα Ρούσεφ με αφορμή την αφή και την παραλαβή της ολυμπιακής φλόγας για τους αγώνες του Ρίο. Από την πλευρά του ο Αλ. Τσίπρας απάντησε θετικά στην πρόσκληση του Ραούλ Κάστρο να επισκεφθεί την Κούβα, ενώ ήδη σχεδιάζει το ταξίδι στο Πεκίνο μετά από την αποδοχή της πρόσκλησης του προέδρου της Κίνας.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα