«Τα τελευταία μέτρα δεν έχουν έρθει ακόμα»

Κρίσιμα ερωτήματα για την πορεία της οικονομίας θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζοντας παράλληλα δηλώσεις που στην συνέχεια διαψεύστηκαν από τις εξελίξεις. Από την Κουμουνδούρου σημειώνουν πως τα μέτρα δεν τελειώνουν εδώ αλλά έπεται συνέχεια με το τέλος του μνημονίου.

Όπως σημειώνουν:
• Δεν πρόλαβε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς να υποστηρίξει ότι τα μνημόνια σε τρία χρόνια θα τελειώσουν και η Κομισιόν με 11σέλιδη έκθεσή της υπογράμμισε ότι υπάρχει ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων της τάξης του 4% του ΑΕΠ για τη διετία 2015-16, ήτοι 8 δις ευρώ νέα επώδυνα μέτρα.
• Πόσες φορές στο πρόσφατο παρελθόν, κάθε φορά που η κυβέρνηση κατ’ εντολή της τρόικας επέβαλε τα δυσβάστακτα, υφεσιογόνα και λαοκτόνα μέτρα, το πανελλήνιο δεν άκουσε τους πρωθυπουργικούς και κυβερνητικούς διθυράμβους ότι δήθεν «η χώρα σώθηκε», ότι «έρχονται καλύτερες ημέρες», ότι «ξεκινά η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας»;
• Πόσες φορές, από τότε που η χώρα προσέφυγε στον μηχανισμό στήριξης, οι «προφέσορες» και «φωστήρες» των οικονομικών επιτελείων των μνημονιακών κυβερνήσεων δεν «προέβλεψαν» ότι η ανάπτυξη, η ανάκαμψη της οικονομίας, ακόμη και η έξοδος από το μνημόνιο κοντοζυγώνουν;
«Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και το οικονομικό επιτελείο της τρικομματικής κυβέρνησης δεν σταματούν να εμπαίζουν τον ελληνικό λαό. Εξάλλου πολύ πρόσφατα η τρικομματική κυβέρνηση ψήφισε στη Βουλή ένα μικρό Μνημόνιο σε ένα άρθρο «για να έχουμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις». Με το πολυνομοσχέδιο, δηλαδή, που ψήφισαν πρόσφατα, μείωσαν ακόμη περισσότερο, κυριολεκτικά εν μία νυκτί, τον κατώτατο μισθό» επισημαίνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ συμπληρώνοντας πως «Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ήταν εκείνοι, οι οποίοι υποστήριζαν μέχρι σήμερα, ότι τα επώδυνα μέτρα που έχουν λάβει και τα οποία πλήττουν τον ελληνικό λαό είναι τα τελευταία.
Πριν από την Κομισιόν ήταν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο προειδοποίησε για νέα μέτρα και ίσως επιβολή νέου μνημονίου».

Στον ΣΥΡΙΖΑ διερωτώνται αν είναι αλήθεια πως:

• Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δεν είχε υποστηρίξει τον περασμένο Ιανουάριο στο CNN ότι το 2014 θα ισχύσουν τα τελευταία μέτρα;
• Τον Νοέμβριο του 2012, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στην ομιλία του στη Βουλή, όταν ψηφιζόταν το τρίτο μνημόνιο, δεν ήταν εκείνος, ο οποίος υποστήριζε ότι τα μέτρα θα ήταν τα τελευταία; «Είναι τα τελευταία μέτρα για μισθωτούς και συνταξιούχους», «δεσμευόταν» κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη βουλή ο κ. Σαμαράς.
• Τον περασμένο Δεκέμβριο, επίσης, σε συνέντευξή του σε σαββατιάτικη εφημερίδα ο Αντώνης Σαμαράς δεν ήταν που επαναλάμβανε ότι δεν θα υπάρξουν άλλα επώδυνα μέτρα. 
Και πόσες ακόμη φορές, ο πλέον αναξιόπιστος πρωθυπουργός στην νεότερη πολιτική ιστορία, δεν «δεσμεύτηκε» ότι οι θυσίες για τον ελληνικό λαό θα είναι οι τελευταίες πριν η κυβέρνησή του επιβάλλει κι άλλα μέτρα, ακόμη πιο σκληρά, πιο αντικοινωνικά και πιο καταστροφικά για την οικονομία και τον ελληνικό λαό.
«Έτσι η Κομισιόν έρχεται για άλλη μια φορά να διαψεύσει τον πρωθυπουργό, αφού οι περικοπές σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να είναι της τάξης του 1,8% του ΑΕΠ για το 2015 και του 2,2% για το 2016, ενώ όπως αναφέρει η σχετική έκθεση η ελληνική πλευρά έχει δεσμευτεί να λάβει πρόσθετα μέτρα εάν υπάρξει τελικά δημοσιονομικό κενό τη διετία 2013-14. Με λίγα λόγια ο ελληνικός λαός μέσα στα επόμενα χρόνια θα κληθεί να επωμιστεί κι άλλα βάρη, που προκύπτουν από την αδιέξοδη πολιτική την οποία επιβάλλουν οι δανειστές και ακολουθεί η τρικομματική συγκυβέρνηση των Μερκελιστών» τονίζουν.

Εκείνο που πρέπει να υπενθυμίζεται κατά τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε πριν από μερικούς μήνες όχι μόνο ότι τα μέτρα που είχαν ψηφιστεί τον περασμένο Νοέμβριο θα ήταν τα τελευταία και όχι μόνο αυτό, αλλά και ότι στη συνέχεια θα ακολουθούσε η ανάπτυξη. 
Αλλά ακόμη και για ό,τι θεωρεί «ανάπτυξη» ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Οικονομικών και συνολικά η τρικομματική κυβέρνηση, οι εκτιμήσεις της έκθεσης της Κομισιόν είναι δυσοίωνες. Σύμφωνα με όσα αναφέρει το 11σέλιδο κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα εκφράζεται απαισιοδοξία για την πορεία των αποκρατικοποιήσεων και σημειώνεται ότι τα έσοδα δεν ήταν τα αναμενόμενα, παρά τις «φιλότιμες» προσπάθειες της τρικομματικής κυβέρνησης να ξεπουλήσει τη δημόσια περιουσία.  Ο ελληνικός λαός για μήνες ακούει για ανάπτυξη και ανάπτυξη «δεν βλέπει» και τίθεται το ερώτημα: Θα μπορούσε να περιμένει την «ανάπτυξη» στην αιωνιότητα και μέχρι τότε να δεινοπαθεί υπό το βάρος της επιβολής των πιο ακραίων πολιτικών λιτότητας;

Συμπερασματικά σύμφωνα πάντα με τον ΣΥΡΙΖΑ:

• Η Κομισιόν ουσιαστικά απειλεί πως αν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα των 13,5 δισ. ευρώ, λόγω των αντιδράσεων θα επιβληθούν νέα μέτρα.
• Επίσης ομολογεί πως η ύφεση της οικονομίας ήταν κατά 8% βαθύτερη των αρχικών εκτιμήσεων της τρόικας.
• Εκτός αυτών εντοπίζει τους κινδύνους βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους. Όπως σημειώνει αν διαπιστωθούν αστοχίες στην υλοποίηση του προϋπολογισμού, στις αποκρατικοποιήσεις και στην ταχύτητα επανόδου της οικονομίας σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης ή σε συνδυασμό όλων αυτών το χρέος μπορεί να φτάσει το 2020 στο 147% του ΑΕΠ, αντί του 124% του ΑΕΠ που προβλέπει το πρόγραμμα.
«Όλα τα παραπάνω αναδεικνύουν τον αδιέξοδο χαρακτήρα της καταστροφικής μνημονιακής πολιτικής, στην οποία επιμένει η τρικομματική κυβέρνηση» σημειώνεται.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζεται ότι:
• Κάθε φορά που ολοκληρωνόταν μια διαπραγμάτευση – οπερέτα ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην τρόικα, ο πρωθυπουργός «ανακάλυπτε» την «ισχυρή Ελλάδα» και υποσχόταν «ανάκαμψη της οικονομίας και ανάπτυξη».
• Κάθε φορά, η εκκίνηση της δήθεν «ανάπτυξης» και η υποχώρηση της ύφεσης μετατίθεται για το επόμενο εξάμηνο, για την επόμενη διαπραγμάτευση, για την επόμενη διαπίστωση ότι το καταστροφικό πρόγραμμα στην Ελλάδα δεν «βγαίνει», για την επόμενη επιβολή νέων δυσβάσταχτων μέτρων στον ελληνικό λαό.
• Μετά από κάθε δήθεν διαπραγμάτευση της τρικομματικής συγκυβέρνησης με την τρόικα, ο ελληνικός λαός καλείται να περάσει, σε πιο δύσκολες συνθήκες, τον Γολγοθά της ύφεσης, της φτώχειας, της διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής και της ανεργίας. Αυτό αποδεικνύεται και σήμερα.
• Η κατάληξη κάθε «δήθεν» διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, οι διθυραμβικές και εκτός πραγματικότητας δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και των εκπροσώπων των δανειστών ότι η χώρα θα τεθεί σε τροχιά ανάπτυξης μέσα – και μάλιστα σταδιακά – στο 2014 συνιστούν μία επαναλαμβανόμενη φαρσοκωμωδία που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια του ελληνικού λαού, ο οποίος στενάζει υπό το βάρος των πολιτικών λιτότητας.
• Ομοίως και σήμερα ο πρωθυπουργός «εκτίμησε» ότι η χώρα θα βγει από τα μνημόνια την επόμενη τριετία, μόνο που οι Ευρωπαίοι «προβλέπουν» ότι θα επιβληθούν και νέα δυσβάσταχτα μέτρα στον ελληνικό λαό.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα