Τα χρέη στην αιωνιότητα, τα έξοδα στον… ουρανό

Υπάρχουν δήμοι που έχουν ήδη χρεοκοπήσει, όπως οι δήμοι Σαλαμίνας και Αχαρνών, ή είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ένας από τους πλέον χρεωμένους δήμους της χώρας, ο δήμος Φυλής, ο οποίος έχει χρέος 468 εκατομμυρίων ευρώ.
Η αποπληρωμή του παραπάνω υπέρογκου χρέους ρυθμίστηκε το 2015 με σκανδαλώδη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών και Εργασίας και αφορούσε τη ρύθμιση χρεών των δήμων Φυλής, Πειραιά και Αμαρουσίου με μηνιαία παρακράτηση 5% επί των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων που λαμβάνουν οι δήμοι από το υπουργείο Εσωτερικών.

Έτσι, ο δήμος Φυλής θα εξοφλήσει το χρέος του σε 2.128 χρόνια ή, αν προτιμάτε, σε 25.536 μηνιαίες δόσεις!
Παρά τη χαριστική ρύθμιση, ο δήμος Φυλής εξακολουθεί να έχει εξωφρενικά έξοδα. Έτσι, μόλις έναν χρόνο μετά από τη ρύθμιση των χρεών του, ο εν λόγω δήμος εκτίναξε τον προϋπολογισμό του από 102 εκατ. ευρώ το 2016 σε 120 εκατ. ευρώ για το 2017. Μια αύξηση, δηλαδή, των εξόδων κατά 20% μέσα σε ένα έτος, χωρίς να έχουν εξασφαλισθεί αντίστοιχα έσοδα, παρά τα €36.000.000 που λαμβάνει κάθε χρόνο ο δήμος από το ΧΥΤΑ Φυλής.

Αλχημείες…
Προϋπολογισμοί των 102 και των 120 εκατομμυρίων ευρώ είναι υπέρογκοι για ένα δήμο μόλις 45.000 κατοίκων, όταν ο γειτονικός δήμος Ιλίου με 85.000 κατοίκους έχει προϋπολογισμούς των 40 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, ο δήμος Φυλής με τους μισούς κατοίκους από αυτούς που έχει το Ίλιον, έχει τριπλάσιους προϋπολογισμούς!
Εκτός από τα παραπάνω, στον προϋπολογισμό του δήμου Φυλής εντοπίζονται και λογιστικές… αλχημείες. Εμφανίζεται ένα περίεργο ταμειακό υπόλοιπο €25.000.000, χωρίς να καταγράφονται πουθενά οι τόκοι που πρέπει να παίρνει ο δήμος από αυτό το ποσό. Παράλληλα, δεν εμφανίζεται στον προυπολογισμό ένα έλλειμμα 8,2 εκατ. ευρώ, το οποίο η σημερινή διοίκηση ισχυρίζεται ότι έχει εντοπίσει στον ισολογισμό του 2011, κατηγορώντας τον πρώην δήμαρχο (και νυν αντιπολίτευση), έχοντας παράλληλα καταθέσει και σχετική μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Αθηνών.
Σύμφωνα όμως με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών για τον τρόπο κατάρτισης του προϋπολογισμού των δήμων για το 2017, η εγγραφή του ελλείμματος στον προϋπολογισμό είναι υποχρεωτική και πρέπει να εμφανίζεται στο ταμειακό υπόλοιπο του προϋπολογισμού. Υπενθυμίζεται ότι ο δήμος Αχαρνών πτώχευσε πρόσφατα για τον ίδιο ακριβώς λόγο, γιατί με την εφαρμογή της παραπάνω ΚΥΑ αναγκάστηκε να εμφανίσει υποχρεωτικά πλέον στον προϋπολογισμό του ένα παλαιότερο έλλειμμα επίσης 8 εκατομμυρίων ευρώ, που μέχρι σήμερα επίσης δεν εμφανίζονταν στους παλαιότερους προϋπολογισμούς του!
Απομένει να δούμε αν η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, στην οποία θα υποβληθεί για έλεγχο και τελική έγκριση ο προυπολογισμός του δήμου Φυλής, θα εντοπίσει τα κακώς κείμενα.
Με λίγα λόγια, ο δήμος Φυλής, με αυτούς τους ρυθμούς αύξησης των εξόδων στους προϋπολογισμούς του, αλλά και τη μη αναγραφή του επίμαχου ελλείμματος στον προϋπολογισμό του 2017, θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για πτώχευση στο άμεσο μέλλον, παρά το γεγονός ότι έχει ήδη ρυθμίσει το παλαιότερο υπέρογκο χρέος του με την ίδια σκανδαλώδη ΚΥΑ με την οποία ρύθμισαν τα χρέη τους και οι δήμοι Πειραιώς και Αμαρουσίου.
Για την ιστορία σημειώνεται ότι ο γενικός γραμματέας που ήταν στον δήμο Φυλής μέχρι το 2014, είναι από το 2015 ο γενικός γραμματέας του δήμου Πειραιά, ενώ ο δήμαρχος Αμαρουσίου είναι ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και διεκδικεί την κεντρική αρμοδιότητα διαχείρησης των απορριμμάτων, η οποία για την Αττική γίνεται στον ΧΥΤΑ Φυλής, για τον οποίο ο δήμος Φυλής λαμβάνει κάθε χρόνο το ποσό των 36 εκατομμυρίων ευρώ… Τα συμπεράσματα δικά σας!

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα