Τα 5 «όχι» του ΣτΕ στην ΑΔΕΔΥ για τη αξιολόγηση

Για πέντε λόγους απορρίφθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (τμήμα αναστολών) η προσφυγή της ΑΔΕΔΥ με την οποία ζητούσε να ανασταλούν ως αντισυνταγματικές εγκύκλιοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και των υπαλλήλων των ΝΠΔΔ. Η κύρια προσφυγή θα κριθεί τον προσεχή Οκτώβριο και μέχρι τότε η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων θα συνεχιστεί κανονικά. Το ανώτατο δικαστήριο απέρριψε την αίτηση αναστολής καθώς έκρινε ότι:

1] Οι επίμαχες εγκύκλιοι δεν υπόκεινται σε αναστολή, γιατί «συνδέονται άμεσα με την οργάνωση και την ομαλή λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών και των υπηρεσιών των ΝΠΔΔ». Το ίδιο το δικαστήριο, πάντως, αμφισβητεί εάν μπορεί να ζητηθεί η ακύρωση εγκυκλίων υπουργείων από τα δικαστήρια.
«Θα μπορούσε να δοθεί αναστολή», προσθέτουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, «μόνο ένα συνέτρεχαν εξαιρετικοί λόγοι ή εάν η εφαρμογή των επίμαχων εγκυκλίων θα προκαλούσε στους δημοσίους, υπαλλήλους “βλάβη σοβαρή και ανεπανόρθωτη ή δυσχερώς επανορθώσιμη”, οπότε επιτρέπεται κατ΄ εξαίρεση, να χορηγηθεί αναστολή ύστερα από συνεκτίμηση και των αναγκών της υπηρεσίας».
2] Οι ισχυρισμοί της ΑΔΕΔΥ περί αντισυνταγματικότητας είναι «προδήλως αβάσιμοι»,
3] Η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ δεν μπορεί να θεωρήσει τις επίμαχες εγκυκλίους «ως προδήλως αντισυνταγματικές». Αξίζει να σημειωθεί βεβαίως οτι με ζητήματα αντισυνταγματικότητας μπορεί ασχοληθεί μόνο η Ολομέλεια του ΣτΕ και όχι τα Τμήματα ή οι Επιτροπές Αναστολών.
4] Δεν υπάρχει για το νομοθετικό πλαίσιο της αξιολόγησης σχετική νομολογία.
5] Η βλάβη την οποία επικαλείται η ΑΔΕΔΥ ότι θα υποστούν οι δημόσιοι υπάλληλοι (όπως είναι η δυσμενής αξιολόγηση που θα έχει ως συνέπεια αρνητικές επιπτώσεις στην μισθολογική εξέλιξη ή την ενδεχόμενη ένταξη στο σύστημα κινητικότητας -διαθεσιμότητας) δεν προέρχεται από τις επίμαχες εγκυκλίους, αλλά από «τις μέλλουσες να εκδοθούν εκθέσεις αξιολόγησης, οι οποίες θα μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο δικαστικού ελέγχου».
Όμως, συνεχίζει η δικαστική απόφαση, οι εκθέσεις αξιολόγησης του 2013 σύμφωνα με το νόμο 4250/2014 δεν θα ληφθούν υπόψη κατά την αποτίμηση των προσόντων των δημοσίων υπαλλήλων για τη θέση τους σε καθεστώς διαθεσιμότητας ή κινητικότητας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα